|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Menda pri tem ni težko doseči verne reprodukcije  |
Komad gre res tako, verno reprodukcijo pa vseeno težko dosežeš, ker dela registrska tablica bzz bzzz bzzz. Tako da mora tak audiofil s 6×M8 vijaki pritrdit tablico... Drugaće ne gre.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.34
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem jo imel z silikonom : )
_________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.71 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 12:40 pm Naslov sporočila: Re: 50 mm^2 kabli |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Torej ali je to elektro grill, s funkcijo proizvajanja hrupa, ki povzroči takojšnje in nepopravljive okvare sluha ali pa imamo opravka s kitajskimi W, ki nimajo zveze z enoto Watt po SI sistemu enot. Mislim, da gre za slednje, ker ponosni lastniki bum - bum kovačnic na kolesih še nekaj malega slišijo. |
Hem po večini hodijo z njimi na tekmovanja in v praktične namene ni uporabno, zato je za navadne smrtnike zadosti neka povprečna reč. Sam sem bolj pristaš D‘n‘B in mi globoki niski toni več pomenijo kot pa piskane v ušesih. Zame je pravilno nastavljena akustika takrat ko glasbo občutim in so mi ušesa še zmeraj frišna brez trpljanja in cviljenja. V tem primeru bi lahko imel posnetke gonga za vibracijsko terapijo.
BTW, za okvare sluha ter prebavil se lahko udeležiš tudi DJ koncertov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.68 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sej nizke frekvence dosti težje okvarijo sluh kot visoke tako, da bo povprečen kitarist v bendu prej gluh kot mulc, ki stalo sub navija Na srednje in visoke smo veliko bolj občutljivi in veliko prej okvarijo sluh. Jaz tudi nisem pristaš nabijanja v prazno ampak dinamika je dinamika. Povprečen nizkotonski zvočnik, ki ni lih 18" in ima velik hod, da lahko deluje v majhnih škatlah ima izkoristek 80dB ali manj, zato so potrebne velike moči za kaj doseči. Seveda je idealen porast 3dB/podvojitev moči a to je brez upoštevanja power compression faktorjev, ki to razmerje drastično znižajo.
Za se z akustiko ukvarjat je treba znat malo več kot elektrotehniko, pedvsem osnove akustike, v vozilih pride zelo do izraza zakonitost:
izkoristek-globina reprodukcije-velikost škatle SE IZKLJUČUJEJO
Vedno je kompromis..za dva se odločiš, da na tretjem trpiš.
In v primeru, da želiš zadovoljiv attack/decay pri zvočnikih potrebuješ iz osnovne enačbe F=B×I×l veliko večji tok sam F=m×a, težji kot je zvočnik, več toka porabiš za enak pritisk.
L.P.,
Miha
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
Komad gre res tako, verno reprodukcijo pa vseeno težko dosežeš, ker dela registrska tablica bzz bzzz bzzz. Tako da mora tak audiofil s 6×M8 vijaki pritrdit tablico... Drugaće ne gre.  |
Meni je povsem zadostovala razporejena kepa gumi-kita med avtom in okvirjem ter okvirjem in tablico. Cenovno in časovno ceneje od omenjenih vijakov...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2343 Aktiv.: 9.87 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Končni rezultat bo nekaj takšnega?
LP, Peter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
lojzek je napisal/a: |
Komad gre res tako, verno reprodukcijo pa vseeno težko dosežeš, ker dela registrska tablica bzz bzzz bzzz. Tako da mora tak audiofil s 6×M8 vijaki pritrdit tablico... Drugaće ne gre.  |
Meni je povsem zadostovala razporejena kepa gumi-kita med avtom in okvirjem ter okvirjem in tablico. Cenovno in časovno ceneje od omenjenih vijakov... |
EEEE tukaj sem vas pa jaz iskal. VEČINA vas (nas) je bila vsaj eno obdobje takšnih. Čeprav je bil moj maksimum 2× 15W in to doma narejenih. In je bolj špilal od zdajšnjih 2×40W original vgrajenih v sedanjem avtoradiu.... So pri tem membrane v 3 pm - pri kolegu, ki mi je dal radio, je bilo tole
Bom pa verjetneje prej menjal avto kot zvočnike
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.62 Kraj: Kranj - struževo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Kolega mi je hotel prodat bas zvočnik za avto, v škatli in vse. |
Kak zvočnik? (model itn.)
Kakšna škatla? (zaprta, bass-reflex, ali bandpass)
In kako velika je bila škatla?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.62 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 11:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zvočnik nimam pojma kateri je bil. Okrog 30 cm premera po spominu. Škatla je bila reflex. Velikost cca 60 x 50 x 40 cm. Se nisem poglabljal v podatke, ko sem ugotovil da ni nič od njega
V glavnem pa je tako, da imajo avtomobilski zvočniki slabši izkoristek kot sobni ali PA (če se ne spuščamo v rang ta hudo dragih).
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.95 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozabili ste, da avtomoto-audio-fili dajo ogromno tudi na pozlačene kabeljske čevlje, pozlatene varovalke in njihova podnožja, modre LED za prosojnimi membranami zvočnikov ... tudi to doda nekaj amperov porabe ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.71 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
moje mnenje glede vsakega ozvočenja... če poslušaš glasbo naj bo nizkih in visokih tonov ravno toliko da je glasba poslušljiva, če je brez bassa se počutiš kot pri maši, če je pa preveč bassa je pa kot bi bil na strelni črti vse nekaj BUM BUM BUM.
Saj ne da ne paše kdaj tudi malček navit, ampak vse v mejah normale
_________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na frekvenčni odziv predvidevam, da je bil uglašen na previsoko frekvenco. Malce polnjenja v škatli, ali daljša reflex cev bi odziv izravnala. Bi pa ostal precej neučinkovit.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.94
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, BASS na +5 pa maš prec 5 centi dalšga
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Sep 01, 2010 12:42 am Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
60 x 50 x 40 cm |
120 litrov za 12" zvočnik? Moje mnenje: prevelik box.
klik - priporočene velikosti box-a za nekater alpine zvočnike.
Res pa je da lahko ima veliko zvočnikov za avtoakustiko premajhno občutlivost
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni