www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

50 mm^2 kabli
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Dobra volja je najbolja, ...
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piroman je napisal/a:
Menda pri tem ni težko doseči verne reprodukcije Wink

Komad gre res tako, verno reprodukcijo pa vseeno težko dosežeš, ker dela registrska tablica bzz bzzz bzzz. Tako da mora tak audiofil s 6×M8 vijaki pritrdit tablico... Drugaće ne gre. Boo hoo!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.34

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem jo imel z silikonom : )
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.71
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 12:40 pm    Naslov sporočila:  Re: 50 mm^2 kabli Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:

Torej ali je to elektro grill, s funkcijo proizvajanja hrupa, ki povzroči takojšnje in nepopravljive okvare sluha ali pa imamo opravka s kitajskimi W, ki nimajo zveze z enoto Watt po SI sistemu enot. Mislim, da gre za slednje, ker ponosni lastniki bum - bum kovačnic na kolesih še nekaj malega slišijo.

Hem po večini hodijo z njimi na tekmovanja in v praktične namene ni uporabno, zato je za navadne smrtnike zadosti neka povprečna reč. Sam sem bolj pristaš D‘n‘B in mi globoki niski toni več pomenijo kot pa piskane v ušesih. Zame je pravilno nastavljena akustika takrat ko glasbo občutim in so mi ušesa še zmeraj frišna brez trpljanja in cviljenja. V tem primeru bi lahko imel posnetke gonga za vibracijsko terapijo.

BTW, za okvare sluha ter prebavil se lahko udeležiš tudi DJ koncertov.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nakamichi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51
Aktiv.: 3.68
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sej nizke frekvence dosti težje okvarijo sluh kot visoke tako, da bo povprečen kitarist v bendu prej gluh kot mulc, ki stalo sub navija Wink Na srednje in visoke smo veliko bolj občutljivi in veliko prej okvarijo sluh. Jaz tudi nisem pristaš nabijanja v prazno ampak dinamika je dinamika. Povprečen nizkotonski zvočnik, ki ni lih 18" in ima velik hod, da lahko deluje v majhnih škatlah ima izkoristek 80dB ali manj, zato so potrebne velike moči za kaj doseči. Seveda je idealen porast 3dB/podvojitev moči a to je brez upoštevanja power compression faktorjev, ki to razmerje drastično znižajo.

Za se z akustiko ukvarjat je treba znat malo več kot elektrotehniko, pedvsem osnove akustike, v vozilih pride zelo do izraza zakonitost:

izkoristek-globina reprodukcije-velikost škatle SE IZKLJUČUJEJO

Vedno je kompromis..za dva se odločiš, da na tretjem trpiš.
In v primeru, da želiš zadovoljiv attack/decay pri zvočnikih potrebuješ iz osnovne enačbe F=B×I×l veliko večji tok sam F=m×a, težji kot je zvočnik, več toka porabiš za enak pritisk.

L.P.,
Miha
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
piroman je napisal/a:

Komad gre res tako, verno reprodukcijo pa vseeno težko dosežeš, ker dela registrska tablica bzz bzzz bzzz. Tako da mora tak audiofil s 6×M8 vijaki pritrdit tablico... Drugaće ne gre. Boo hoo!

Meni je povsem zadostovala razporejena kepa gumi-kita med avtom in okvirjem ter okvirjem in tablico. Cenovno in časovno ceneje od omenjenih vijakov...
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.87
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Končni rezultat bo nekaj takšnega?

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
lojzek je napisal/a:
piroman je napisal/a:

Meni je povsem zadostovala razporejena kepa gumi-kita med avtom in okvirjem ter okvirjem in tablico. Cenovno in časovno ceneje od omenjenih vijakov...

EEEE tukaj sem vas pa jaz iskal. Mr. Green VEČINA vas (nas) je bila vsaj eno obdobje takšnih. Čeprav je bil moj maksimum 2× 15W in to doma narejenih. In je bolj špilal od zdajšnjih 2×40W Think original vgrajenih v sedanjem avtoradiu.... So pri tem membrane v 3 pm - pri kolegu, ki mi je dal radio, je bilo tole Shocked

Bom pa verjetneje prej menjal avto kot zvočnike
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.62
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko smo že pri zvočnikih - sem iskal en bas zvočnik za doma. Kolega mi je hotel prodat bas zvočnik za avto, v škatli in vse. Sem ga vzel na test domov, pa nikakor ni hotel dat kaj dosti od sebe. Hmm. Pa sem ga dal drugemu kolegu na test. Evo rezultat (zelen graf) - primerjava z dvema normalnima PA basovcema (rdeč in črn graf) d'oh!

avto_bas_box.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  111.81 KB
 Pogledana:  138 krat

avto_bas_box.JPG

LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.77
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Kolega mi je hotel prodat bas zvočnik za avto, v škatli in vse.

Kak zvočnik? (model itn.)
Kakšna škatla? (zaprta, bass-reflex, ali bandpass)
In kako velika je bila škatla?
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.62
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zvočnik nimam pojma kateri je bil. Okrog 30 cm premera po spominu. Škatla je bila reflex. Velikost cca 60 x 50 x 40 cm. Se nisem poglabljal v podatke, ko sem ugotovil da ni nič od njega Smile

V glavnem pa je tako, da imajo avtomobilski zvočniki slabši izkoristek kot sobni ali PA (če se ne spuščamo v rang ta hudo dragih).

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.95
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 11:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabili ste, da avtomoto-audio-fili dajo ogromno tudi na pozlačene kabeljske čevlje, pozlatene varovalke in njihova podnožja, modre LED za prosojnimi membranami zvočnikov ... tudi to doda nekaj amperov porabe ... Laughing
Nazaj na vrh
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.71
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 11:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

moje mnenje glede vsakega ozvočenja... če poslušaš glasbo naj bo nizkih in visokih tonov ravno toliko da je glasba poslušljiva, če je brez bassa se počutiš kot pri maši, če je pa preveč bassa je pa kot bi bil na strelni črti vse nekaj BUM BUM BUM.
Saj ne da ne paše kdaj tudi malček navit, ampak vse v mejah normale

jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na frekvenčni odziv predvidevam, da je bil uglašen na previsoko frekvenco. Malce polnjenja v škatli, ali daljša reflex cev bi odziv izravnala. Bi pa ostal precej neučinkovit.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.94

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, BASS na +5 pa maš prec 5 centi dalšga Mr. Green
Nazaj na vrh
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.77
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 01, 2010 12:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
60 x 50 x 40 cm

120 litrov za 12" zvočnik? Moje mnenje: prevelik box.
klik - priporočene velikosti box-a za nekater alpine zvočnike.
Res pa je da lahko ima veliko zvočnikov za avtoakustiko premajhno občutlivost Brick wall
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Dobra volja je najbolja, ... Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni