www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomoc - vezava stropne luci
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 8.50
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 02, 2024 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Andr3jM je napisal/a:
Prosim, da me slovnicno ne popravljate, niti da se kdorkoli jezi… danes sem na lokaciji in sem odkril sledece:

- ja res je, na stikalu je pod crnim ovojem en kabel moder
- eden je crn (na tem edino posveti fazenbrifer, ce niso zice dane v stikalo
- rumeno zelen

Spet se opravicujem ker nisem iz tega “foha” ampak se trudim po svojih najboljsih moceh.

Sedaj sem probal sledeco stvar. Oba stikala sem odstranil, na dolgo zico sem vezal vse tri kable iz stikala in na multimetru obrnil na tisto polje, ki zapiska (ce prav razumem, ko naj bi bil krog sklenjen - aja varovalko sem odsraufal iz omarice pri tem)

Pisk se je slisal, ko sem:

- se z multimetrom dotaknil rumenozelene iz stikala in z eno modro na stropu
- se z multimetrom dotaknil modre iz stikala in druge modre na stropu
- ko sem probal najti se kombinacijo na stropu s crno zico na stropu ni zapiskalo nic na nobenem kablu … je pa zapiskalo, ko sem se dotaknil s crno na stikalu in s crno na drugem stikalu nad posteljo.

Se enkrat se opravicujem.

Malo si nerodno napisal, upam da sem pravilno razumel.
Iz tvojega opisa razumem, da sta oba črna vodnika na stikalih dovodna faza.
Stikalo pri vratih: faza pride po vodniku s črno barvno označbo
Stikalo na steni: faza pride po drugem vodniku s črno barvno označbo

Na menjalno stikalo pri vratih poveži:
črna barvna označba vodnika na priključek L
modra barvna označba vodnika na priključek 1
rumeno zelena barvna označba vodnika na priključek 2

Na stropu povežeš na okov (grlo za žarnico) ali sponke luči vodnik s sivo barvno označbo in en od vodnikov z modro barvno označbo. Siva naj pride na zunanji navojni del, če imaš žarnico z navojem.
Ostale proste vodnike izoliraj
Vstavi varovalko in preveri delovanje.

zoran
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Aktiv.: 2.32
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 02, 2024 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej dajmo razčistit stikala - pri vratih je menjalno stikalo, na steni pri postelji pa navadno. Ta dva stikala povezat kot menjalni stik ne gre.
Kako je z vodniki na stropu v luči, tudi ne vemo kaj je kateri vodnik. Vse skupaj je neko ugibanje. Tudi delovanje luči, kot je napisano (obrazloženo) je čudno (če je sploh kdaj tako delovalo, kot je napisano)
Kot sem že napisal in tudi drugi - naj pregleda inštalacijo nekdo ki obvlada, da ne bo res kaj narobe.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andr3jM
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Apr 2024 12:05
Aktiv.: 0.76

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 02, 2024 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na obeh mestih je namesceno menjalno stikalo. Je pa bilo v preteklosti dobesedno vezano tako, da si prizgal luc na stropu s stikalom pri vratih… ko je luc na stropu gorela in si pritisnil stikalo pri postelji, je luc na stropu ugasnila in se prizgala nad posteljo… ko si s stikalom ugasnil luc nad posteljo, se je nazaj prizgala luc na stropu, ki si jo lahko ugasnil s stikalom pri vratih… in bilo je vprasanje, ce si lahko prizgal luc na stropu s stikalom nad posteljo… ne, nisi mogel! Stikalo nad posteljo je bilo v funkciji samo ko si prizgal luc na stropu pri vratih…

Vem, funkcionalno totalni nesmisel, ampak tako je nekdo scaral napeljavo…

Bom res probal dobiti nekje elektricarja, da razisce to cudo… sem pa danes po nasvetu nekoga odklopil vsa stikala in preveril kje je posvetil fazenbrifer… na crni zici pri vratih in na crni zici pri stikalu nad posteljo. V dozi nad tem stikalom je sla crna zica skozi do stikala, potem je bila od stikala nazaj v dozo druga bela zica in ponovno bela zica od doze naprej - predvidevam na strop… kako je bila zvezana luc nad posteljo prilagam sliko.

Bom pa kot receno probal nekje najti strokovnjaka, ki bo prisel resit zadevo, ki bo delovala in predvsem da bo varna za uporabo.

https://ibb.co/GcggsQT
Nazaj na vrh
zoran
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Aktiv.: 2.32
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 02, 2024 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem videl iz slik stikal je eno menjalno stikalo (pri postelji) priklopljeno samo na dve žici. Kje je tretja žica?
Nazaj na vrh
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 8.50
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 05, 2024 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Andr3jM je napisal/a:
Na obeh mestih je namesceno menjalno stikalo. Je pa bilo v preteklosti dobesedno vezano tako, da si prizgal luc na stropu s stikalom pri vratih… ko je luc na stropu gorela in si pritisnil stikalo pri postelji, je luc na stropu ugasnila in se prizgala nad posteljo… ko si s stikalom ugasnil luc nad posteljo, se je nazaj prizgala luc na stropu, ki si jo lahko ugasnil s stikalom pri vratih… in bilo je vprasanje, ce si lahko prizgal luc na stropu s stikalom nad posteljo… ne, nisi mogel! Stikalo nad posteljo je bilo v funkciji samo ko si prizgal luc na stropu pri vratih…

Vem, funkcionalno totalni nesmisel, ampak tako je nekdo scaral napeljavo…

Bom res probal dobiti nekje elektricarja, da razisce to cudo… sem pa danes po nasvetu nekoga odklopil vsa stikala in preveril kje je posvetil fazenbrifer… na crni zici pri vratih in na crni zici pri stikalu nad posteljo. V dozi nad tem stikalom je sla crna zica skozi do stikala, potem je bila od stikala nazaj v dozo druga bela zica in ponovno bela zica od doze naprej - predvidevam na strop… kako je bila zvezana luc nad posteljo prilagam sliko.

Bom pa kot receno probal nekje najti strokovnjaka, ki bo prisel resit zadevo, ki bo delovala in predvsem da bo varna za uporabo.

https://ibb.co/GcggsQT

Ker gre za neobičajno vezavo je tako kot je.
Potreboval bi jasnejšo sliko stropne doze (brez nosilca luči,ki je malo v napoto) ali točen opis vodnikov-žic. V dozo prihaja več cevi 4 ali 5.
Koliko vodnikov prihaja po posamezni cevi in njihove barvne označbe.
En vodnik mislim da prehaja iz ene cevi v drugo.

Dodaten podatek, poveži v breznapetostnem stanju, za preverjanje privij varovalko.
Na stikalo pri vratih bi celo lahko prihajala faz in nula ?!
Preveri, če ti mogoče žarnica posveti, če jo povežeš med črno in modro ali med črno in rumenozeleno. Ostali vodniki po sedanjih odprtih dozah naj bodo razklenjeni.

Andr3jM
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Apr 2024 12:05
Aktiv.: 0.76

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 08, 2024 6:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo da sporocim… luc gori!!! Hvala Bizgec65 se enkrat!!!

Problem na kratko je bil, ker nekdo na hodniku, ki je menjal stropne luci, ni zvezal 2 zici skupaj, ker je ena od teh dveh nula v stropni luci :S …
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.25
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 08, 2024 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sva pa porabila kar nekaj časa, ker je inštalacija... Brick wall .
Ampak...20 vodnikov (žic), pa mene ne bo =balo.

DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.85
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 08, 2024 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čestitke za rešeno uganko! Applause
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni