|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jun 24, 2014 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
damjango je napisal/a: |
Ojačevalec bo pomagal samo če je razmerje signal / šum še zadosti veliko, drugače bo verjetno signal še slabši. |
Ojačevalec bo pač ojačal tisto kar dobi not- pa če je razmerje S/N veliko ali majhno. |
Ja in dodal bo še nekaj svojega šuma.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.36 Kraj: Ribn'ca
|
Objavljeno: Tor Jun 24, 2014 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
damjango je napisal/a: |
Pri taki Home made TV anteni je potreben še kakšen balun za prilagoditev impedance ali pa je zadosti, da direktno gor priključim TV konaksialni kabel 75 ? |
nisem študiral tole anteno, .... seveda pa prilagotitev mora biti in seveda kabel tudi mora biti 75 Ohm-ski.....
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.55 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Jun 24, 2014 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz nisem nič prilagajal še celo tam kjer je on dal izolacijo sem skupaj zalotal, če sem pa to na internetu videl ali sem sam tako naredil se pa ne spomnim. Nimam blage veze o anetnah, ampak zadeva deluje ko šus. Na baker sem pa zalotal klasični 75 Ohmski okrogli koaksialni kabel z F konektorjem za naprej in to je to.
Sprejem je bil popolnoma primerljiv z cca. 1m logaritemsko anteno, antenica pa nekje A4 list še manj. Tudi "odbojnika" nimam.
Imam pa vidno linijo do oddajnika kake 2km zračne linije proč. Super duper sobna antena z ojačevalcem pa je bila popolnoma zanič, četudi je bilo ojačenje na min. Tudi obračanje tistega dipola spredaj in palic zadaj ni imelo nekega hudega efekta.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.77 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Tor Jun 24, 2014 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Signal na izhodu v tem primeru ne bo slabši.
Ojačevalnik bo ojačal tako signal kot šum, in sevda dodal še lasten šum. Na izhodu ojačevanika bo razmerje S/N še slabše. Tako pridemo do še slabše slike kot brez ojačevalnika. |
Potem pa res ne vem kaj so delali v razvojnem oddelku Elrad-a (tam sem bil na praksi v srednji šoli pred ... leti) in je bilo tržišče Jugoslavija, Avstrija, Nemčija, Italija...
Razvijali in izdelovali so antene, kable, filtre, tunerje, OJAČEVALCE, napajalnike, sisteme za CATV...
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.48 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Jun 24, 2014 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Jaz nisem nič prilagajal še celo tam kjer je on dal izolacijo sem skupaj zalotal, če sem pa to na internetu videl ali sem sam tako naredil se pa ne spomnim. Nimam blage veze o anetnah, ampak zadeva deluje ko šus. Na baker sem pa zalotal klasični 75 Ohmski okrogli koaksialni kabel z F konektorjem za naprej in to je to.
Sprejem je bil popolnoma primerljiv z cca. 1m logaritemsko anteno, antenica pa nekje A4 list še manj. Tudi "odbojnika" nimam.
Imam pa vidno linijo do oddajnika kake 2km zračne linije proč. Super duper sobna antena z ojačevalcem pa je bila popolnoma zanič, četudi je bilo ojačenje na min. Tudi obračanje tistega dipola spredaj in palic zadaj ni imelo nekega hudega efekta. |
In do podobnega rezultata boš pri 2km oddaljenosti od oddajnika prišel najbrž tudi, če boš tole superduper anteno iztaknil in si pri mami v kuhinjskem predalu izposodil vilice, jih zapičil v TV in malo pokrivil. Kaj je bilo v resnici narobe s sobno anteno imaš pa za domačo nalogo!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.82 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Tor Jun 24, 2014 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če smo že pri nekdanjem elradu, od tam je tudi naslednji pregovor:
Pri super signalu ne rabiš neke posebne antene, že mokra cota (cunja) je dovolj dobra...
_________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.55 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Jun 24, 2014 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spet ni res, ker se originalna krožno polarizirana antena ni dobro obnesla. Druga večja istega dizajna, ki sem jo vzel za test prav tako ne.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.84 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sre Jun 25, 2014 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred leti sem se igračkal tudi z ogrodjem starega dežnika, katerega sem uporabil kot anteno. V takem primeru sem vedno dobil nekatere Hrvaške kanale in naš prekmurski TV As. To je bilo še v času analogne TV.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hoden Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00 Prispevkov: 208 Aktiv.: 1.03 Kraj: Postojna/Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jun 30, 2014 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na anteno sem namestil nov koaksialni kabel (RG-59) in sedaj stvar deluje. Sicer je moč signala na 50%, kvaliteta pa nekako na 70% vendar slovenski programi delujejo. Poizkusil bom še s spremembo lokacije antene (namestil jo bom na balkon). Verjetno bo rezultat še nekoliko boljši.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hoden Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00 Prispevkov: 208 Aktiv.: 1.03 Kraj: Postojna/Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jun 30, 2014 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj se pa zgodi če vežem dve anteni vzporedno?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.84 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Tor Jul 01, 2014 8:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri kanali se ojačijo, nekateri se pa oslabijo.
Rabiš filtre, za določene kanale in selektivne ojačevalce za določene kanale, in potem lahko narediš antenski sistem, kjer imaš vsako anteno usmerjeno v svoj oddajnik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Jul 01, 2014 9:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Hoden je napisal/a: |
Kaj se pa zgodi če vežem dve anteni vzporedno? |
Smerni diagram v ravnini stackiranja se zmanjša.
Dobitek se poveča do 2x (oziroma 3dB); v praksi vedno nekaj manj (izgube v napajalnih vodih).
_________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55o Član

Pridružen-a: Tor 17 Okt 2006 0:29 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 01, 2014 10:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede stackiranja preberi moj članek v reviji DE.
lp
Boštjan
_________________ All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.87 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Jul 02, 2014 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na 2km pa res z ojačevalnikom prekrmiliš signal že na min ojačanja..Saj je signal že na vhodu premočan..in iz enega signala prekrmiljenega dobiš multigenerator..no če ojačevalec praviloma kot vezje deluje. Čene je že sam po sebi vse drugo kot "pojačevač". Impedanco upoštevajte.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3411 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pet Dec 19, 2014 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
(december '14)
ali je pri sobni anteni važna izvedba ?
Danes sem v Merkurju videl dve za isto ceno, a povsem različne izvedbe: ena ima dve teleskopski anteni in mrežast krožnik, druga pa samo eno teleskopsko anteno, brez mrežastega krožnika. Na obeh pa piše 42dB, torej sta teoretično obe enaki.
Če bi imel vidno povezavo z oddajnikom, bi bilo vseeno, bi najbrž lovilo tudi s kosom žice. Ker pa oddajnika ne vidim, mora biti antena dobra. Kaj svetujete ?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.99 MB |
Pogledana: |
11 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
859.32 KB |
Pogledana: |
8 krat |

|
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni