|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
adomij Neznanec

Pridružen-a: Pon 04 Jun 2012 19:18 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Pon Maj 20, 2013 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo.
Sončne celice sem povezal direktno na akumulator brez zener diode. Predvidevam, da so celice prešvoh, saj se mi akumulator izprazni že v enem tednu. Se pa radio posluša skoraj vsak dan (ko je lepo vreme ob vrtičkanju), tako da ga odnašam domov in polnim. Imam v mislih, da bi kupil močnejše module, pa sem v dvomih, ker nevem če bi bile sploh dovolj močne glede na skoraj vsako dnevno uporabo?
Hvala za vse nasvete do sedaj, se opravičujem ker se nisem dolgo javil.
LP,Aleš
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Maj 20, 2013 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvo bi moral vsaj približno vedeti, koliko energije rabiš: izmerit tok porabnikov (radia..). Sončne celice morajo biti tako močne, da so sposobne dati recimo na oko 1.5 do 2x več kot je porabnik, če radio poslušaš po cel dan. Namreč, ni vedno sonca in celice ne bodo vedno dajale 100% ven, zato je rezerva nujna. Seveda so večje celice drage, tako da se moraš vprašati, ali boš nabavil panel ali boš accu raje nosil domov...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stbe Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25 Prispevkov: 155 Aktiv.: 0.65 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pon Maj 20, 2013 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
ro-bi je napisal/a: |
Tudi avtomobilskemu akumulatorju ne škodi 14,4V. Ne vem, odkod vam ideja, da se polni z manj.
Je pa, če je napetost ves čas 14,4V, treba večkrat kontrolirati elektrolit in pa zračiti prostor, da ne pride do eksplozije vodika. |
Hvala za odgovor.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stbe Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25 Prispevkov: 155 Aktiv.: 0.65 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pon Maj 20, 2013 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
adomij je napisal/a: |
Zdravo.
Sončne celice sem povezal direktno na akumulator brez zener diode. Predvidevam, da so celice prešvoh, saj se mi akumulator izprazni že v enem tednu. Se pa radio posluša skoraj vsak dan (ko je lepo vreme ob vrtičkanju), tako da ga odnašam domov in polnim. Imam v mislih, da bi kupil močnejše module, pa sem v dvomih, ker nevem če bi bile sploh dovolj močne glede na skoraj vsako dnevno uporabo?
Hvala za vse nasvete do sedaj, se opravičujem ker se nisem dolgo javil.
LP,Aleš |
Po mojih izkušnjah za radio res ne rabiš dosti energije in velik modul.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Maj 20, 2013 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja, odvisno za kakšnega...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
74.66 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
805.6 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni