|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bbrane Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02 Prispevkov: 590 Aktiv.: 2.68 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Tor Mar 18, 2008 3:16 pm Naslov sporočila: TV Gorenje E10 |
|
|
Zdravo !
že nekaj dni skušam odkriti vzrok napake na TV Gorenje šasija E10, 100Hz. Nekaj sek po vklopu TV-ja se v sliki pojavijo izrazite motnje, kot nekakšno iskrenje ( rdeče pike ali tudi druge odv. od ozadja)- slika v priponki.Občasno tudi črte, kakor da bi izpadala horizontalna sinhronizacija. Zadeva ne pride preko kanalnika, ker sem probal video preko SCARTA pa je isto. Tudi okrog vertikale ni videti nič narobe. Vse napetosti so OK. Ali je možno kakšno prebijanje v hor. transf. ali odklonskih tuljavah? Oscilogrami so videti OK. Kaj lahko še preverim?
Hvala in lep pozdrav !
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
119.99 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
_________________ En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.67 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Tor Mar 18, 2008 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Če izpade horizontala je na ekranu samo ena vertikalna (navpična) črta in ne več črt.
Koliko časa po vklopu pa se pojavijo motnje na sliki?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbrane Član

|
Objavljeno: Tor Mar 18, 2008 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo !
Takoj ob vklopu je opaziti samo nekaj teh pik ( motenj). V 1 minuti pa je slika že kot v priponki.
Mislil sem le kot nestabilno hor. sinhronizacijo in ne izpad horizontale.
Podobne motnje so bile pri črnobelih tv-jih imenovane kot preblisk kanalnika, vendar to ni to.
Lep pozdrav !
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.67 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2008 12:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Glede na to, da se motnje pojavijo, ko se TV segreje, je verjetno nekje na vezju mrzli spoj (ko se spoj segreje izgubi stik). Jaz bi najprej v roke vzel spajkalnik in "prelotal" sumljive spoje.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2008 12:32 am Naslov sporočila: |
|
|
matic_scetinec je napisal/a: |
Glede na to, da se motnje pojavijo, ko se TV segreje, je verjetno nekje na vezju mrzli spoj (ko se spoj segreje izgubi stik). Jaz bi najprej v roke vzel spajkalnik in "prelotal" sumljive spoje. |
Še zdaleč ni nujno, da je mrzel spoj. Prav lahko je kak elektrolit, ki je začel puščati enosmerni tok.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2008 12:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Ja, imaš prav, vendar je to po mojih izkušnjah bolj redek primer.
Elektrolit je ponavadi kriv takrat, ko so težave z mrzlim TV-jem, ko pa se elektroliti napolnijo in segrejejo pa se stanje izboljša, zato bi jaz najprej preveril spoje še posebno na kondenzatorjih okoli video ojačevajnika in na RGB ploščici.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2008 1:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Po mojih izkušnjah pa je ravno obratno kot si napisal, recimo pri elektrolitih na matičnih ploščah. Mrzla plošča par minut dela kot je treba, ko pa se malo segreje, račnalnik zmrzne, ali se začne resetirat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.48 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2008 7:49 am Naslov sporočila: |
|
|
SMD elektroliti na procesor plati (v glavnem menjaj vse 47u, 22u in 10u). Vsa ostala debata je mlatenje prazne slame.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbrane Član

|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2008 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo !
Ni kaj, to so pa izkušnje. Hvala Satelitko ! Zamenjal sem vse SMD 47 mikro in enega za 22 mikro na procesor plati. 10 mikro niti nisem menjal, ker sem po prvih šestih menjanih elkotih probal in je začelo delovati popolnoma brez motenj. Priznam, da se tega sam nikoli ne bi domislil.
Še enkrat hvala za nasvet in lep pozdrav !
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Mar 20, 2008 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa zamenjaj še preostale - kaj pa veš, koliko življenske dobe jim je še ostalo.
Raje sedaj, kot čez 1 leto še enkrat odpirat.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni