www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

"Elektrostaticne tipke"
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 13, 2008 11:28 pm    Naslov sporočila:  "Elektrostaticne tipke" Odgovori s citatom

V zadnjem casu berem veliko o "elektrostaticnih tipkah" v LG jevih mobilnih telefonih. Ocitno gre za nekaj podobnega kot so kapacitivni/induktivni senzorji, le da je princip delovanja drugacen. Se je ze kdo kaj ukvarjal s tem ? Ne znam si predstavljati da bi clovek oz. njegov prst imel dovolj potenciala napram telefonu, ki ga taisti clovek drzi z dlanjo iste roke, da bi bilo to mozno zanesljivo zaznati Confused

"Zanesljivo" seveda pomeni, da bi aparat (mobilni telefon) ignoriral bistveno vecje razlike potencialov v okolici.

Slisal sem ze za elektrostaticne zvocnike (ki delujejo na isti princip, v obratni smeri), a tam so napetosti in tudi tokovi precej visoki, tako da je vpliv motenj lazje izlociti.

Kaksno mnenje o elektrostaticnih tipkah ? vesel bom tako teoreticnih kot prakticnih prispevkov.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 13, 2008 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj laptop ima na strani tipkovnice tipke kot predvajalnik (play, rewind ...), ki reagirajo že če se jih dotakneš z prstom. Tipke so plastične in se ne premikajo. Na drugi strani tipkovnice so pa klasične tipke z stikalom. Ne vem na kašen princip delujejo in za kaj morajo biti na eni strani takšne. Čisto preseravanje....

Zanimivo je, da jih kovanec ne sproži, če ga porinem čez s svinčnikom, če ga pa z prstom pa tipke primejo. (Vem, ker se pri tipki prižge lučka). Verjetno kakšni kapacitivni?

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70800.36

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 14, 2008 12:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 14, 2008 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole http://www.qprox.com/products/page-16035/qt100.html sem jaz preizkusil in dela presenetljivo dobro.Baje imajo Gorenjevi "šporgeti" z steklokeramiko to notri.
Če bi se rad igral imam še en vzorček viška.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 14, 2008 12:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mare: ce prav razumem, so "elektrostaticni senzorji" sorodniki kapacitivnih; pri kapacitivnih z dvema elektrodama izpodrines dielektrik, pri tistih z eno elektrodo pa dodas svojo "elektrodo", dielektrik je pa ze vmes (zrak). Kako to sploh zanesljivo deluje, glede na to, da vrednosti niso niti razred magnitude stran od normalnih oz. od morebitnih motenj ?! Razumem spremembe v kapacitivnih senzorjih (sprememba dielektrika povzroci spremembo frekvence za nekajkrat, morda 10x). To je menda dovolj, da prezese parcialne razlike v okolju (materialni, drugacni potenciali, itd.). Kako je s tem v praksi pri mahjnih razlikah ?

Surla: hvala za ponudbo, ampak vprasanje je zelo teorieticno, datasheet (odstavek 1.2, predvidevam) pa ne nudi dovolj opisa, da bi bila stvar jasna. Ce si predstavljava preprost primer: jaz sem uporabnik, ki ima napravo (recimo mobilni telefon) s takimi tipkami. Jaz malce pobrskam po imeniku mojega telefona, tako da se izenaci potencial mene s tipkami ("charge transfer"). Cez kratek cas bi rad spet nekaj pogledal v telefonu - kako bo to delovalo, ce senzor meri spremembo potenciala (ki je hitra) ?

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 14, 2008 9:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ni v bistvu kapacitivna tipka pravzaprav elektrostatična? Med ploščami kondenzatorja je elektrostatično (oziroma elektrodinamično, če je prisoten 50 Hz) polje. Na oko bi rekel da gre pri teh tipkah bolj za to, da uporabljajo nov izraz. Isto sr*anje drugo pakovanje.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
galex4
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 18:27
Aktiv.: 2.19

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zasledil sem tole:

surla je napisal/a:
Tole http://www.qprox.com/products/page-16035/qt100.html sem jaz preizkusil in dela presenetljivo dobro.Baje imajo Gorenjevi "šporgeti" z steklokeramiko to notri.
Če bi se rad igral imam še en vzorček viška.

Zanima me kje se da dobiti tak čip in kolko stane.
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

galex4 je napisal/a:
Zanima me kje se da dobiti tak čip in kolko stane.

Poglej v katalog Farnell, išči "qprox", dobavi ti jih IC elektronika.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
silvo_v
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jul 2005 22:00
Aktiv.: 0.62
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2008 8:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tule je opisana uporaba kapacitivnih tipk za tiste, ki uporabljate PIC-e.

Enako je opisano tudi za MSP430 mikrokontrolerje.

Lp, Silvo
Nazaj na vrh
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2008 8:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem kapacitivno tipko realiziral na še bolj šimpanzoidni način.

ALU folijo pod pleksi steklo (cca 2x2 cm sem imel), iz folije pelješ žičko na pin mikrokontrolerja in dodaš en velik (ne spomnim se več, mislim, da sem dal 1M ali pa 10M) upor na gnd.

Mikrokontroler da visok napetostni nivo (logično 1) na folijo, počaka nekaj uS, nato pa pin preklopi na vissoko impedanco, sproži timer in čaka, kdaj bo vrednost na pinu postala logična 0. Če je čas daljši (odstopa od neke reference), je kapacitivnost povečana, kar pomeni, da je tvoj prst nad folijo.

Delalo je bp Smile

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2008 9:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če približaš prst foliji pod pleksijem, potem vrednost na pinu ne bo postala nič, ampak se bo na pinu pojavil signal 50 hertzov, ki pride iz roke in je induciran iz okolja.

Jur
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2008 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Če približaš prst foliji pod pleksijem, potem vrednost na pinu ne bo postala nič, ampak se bo na pinu pojavil signal 50 hertzov, ki pride iz roke in je induciran iz okolja.

Jur

Jur... 50 Hz ima zelooo veliko periodo glede na to, kar tukaj zaznavaš... Če se prav spomnim, je to eden izmed redkih delov programov, ki sem jih spisal v assemblerju z namenom pohitrit zadevo. Časi so bili v rangu nekaj mikrosekund namreč! 50 Hz ne vem, kje bi tukaj kaj poslabšalo zadevo.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2008 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

50 Hz napetost gor pa dol poskakuje (na 20 milisekund). Ali potem detektiraš negativni del od 50 Hz, ki ga vhod chipa poreže na 0 voltov?

Jur
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2008 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
50 Hz napetost gor pa dol poskakuje (na 20 milisekund). Ali potem detektiraš negativni del od 50 Hz, ki ga vhod chipa poreže na 0 voltov?

Jur

Tole s 50 Hz je bolj brca v temo. Ko sem debugiral, sem dobival bolj ali manj konstantne vrednosti pri konstantni oddaljenosti prsta (meril sem mislim da vsakih nekaj ms).

Deluje tako (kot je Žiga omenil, imaš en velik pull-up upor na pin vezan):
- nastaviš pin kot izhod v stanju 0 (sprazniš kondenzator).
- nastaviš pin kot vhod ter čakaš, da napetost prileze do meje, kjer vhodni pin preklopi na 1
V bistvu meriš čas.
Fora naj bi bila v tem, da ko približaš prst, se tej plošči stikala precej spremeni kapacitivnost in to zaznaš.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Jan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19
Aktiv.: 1.35
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2008 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj naj bi se pojavila frekvenca 50Hz? Think
(razumel bi, če bi tipko pritiskal ptič, ki bi sedel na faznem vodniku... tako pa mi ni čisto jasno) Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni