www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Težave z elektro omarco

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
934692
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Apr 2008 12:14
Aktiv.: 0.11

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 13, 2008 9:47 pm    Naslov sporočila: icon_shocked Težave z elektro omarco Odgovori s citatom

Pred kratkim sem dobil rabljeno elektro omarco, v kateri je 5 varovalk (od tega 3x25A in 2x16A), fit stikalo (25A, 0.03A) ter še glavno stikalo.
Težava je naslednja:
- pri 220V vtičnicah se mi zgodi naslednje: ko vklopim ročni vrtalnik, se le ta vrti dosti počasneje kot prej. Kompresorja za zrak ki ima motor 1.5 kW in je enofazni pa mi sploh ne požene, samo malo brni po tiho.
Če z multimetrom izmerim napetist toka je pa le ta popolnoma enega preh fit stikalom in pa v vtičnici. Tudo ko vklopim kompresor se nič ne apremeni, vedno ostane 235V.

Varilni aparat, ki pa je priklopljen na 380V pa mi deluje btezhibno.

Sam predvidevam da je težava v fit stikalo. ko sem mu odklopo NIČLO na iztopni strani, ter jo povezal od čisto druge vtičnice. Vklopil kompresor, pa mi izklopi fit stikalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 13, 2008 11:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako imaš priklopljeno omarico, lahko tudi poslikaš?
serdzodj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53
Aktiv.: 1.54
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 14, 2008 4:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor je z vezavo nekaj narobe, mogoče da fid ni vredu, samo je bolj verjetna napaka v vezavi.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.91
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 14, 2008 7:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si mogoče prav priključil na sponkah elektoomare.Ali niso označene R,S,T,0 in masa?Kot so drugi pisali bi še poslikat vrstne sponke če obstaja in še zadnje strani.
Nazaj na vrh
Marjanp
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28
Aktiv.: 1.16
Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 14, 2008 8:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"934692"

Tvoje pisanje je nejasno!

Slika omarice z zadnje in sprednje strani bi mogoče vprašanje bolj kristaliziralo.
Še boljši pa bi bil načrt.
Dobro bi bilo tudi, da izpolniš kraj bivanja - sedaj so "Butale".

LP
Marjan
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 14, 2008 3:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš slučajno zamenjani nični in ozemljitveni vodnik? Shocked
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
forest70
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00
Aktiv.: 2.85
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 20, 2008 4:22 pm    Naslov sporočila: icon_shocked Re: Težave z elektro omarco Odgovori s citatom

934692 je napisal/a:
Pred kratkim sem dobil rabljeno elektro omarco, v kateri je 5 varovalk (od tega 3x25A in 2x16A), fit stikalo (25A, 0.03A) ter še glavno stikalo.
Težava je naslednja:
- pri 220V vtičnicah se mi zgodi naslednje: ko vklopim ročni vrtalnik, se le ta vrti dosti počasneje kot prej. Kompresorja za zrak ki ima motor 1.5 kW in je enofazni pa mi sploh ne požene, samo malo brni po tiho.
Če z multimetrom izmerim napetist toka je pa le ta popolnoma enega preh fit stikalom in pa v vtičnici. Tudo ko vklopim kompresor se nič ne apremeni, vedno ostane 235V.

Varilni aparat, ki pa je priklopljen na 380V pa mi deluje btezhibno.

Sam predvidevam da je težava v fit stikalo. ko sem mu odklopo NIČLO na iztopni strani, ter jo povezal od čisto druge vtičnice. Vklopil kompresor, pa mi izklopi fit stikalo.

Naj prej bi vse pozdravil. Po tojih ugotovitvah, bi po moje bilo sledeče:
Sigurno imaš nekje prekinjeno nulo (ne zemljo)
Laho je kontakt, ki prekinja nulo v FIT stikalu ali nula je prekinjena pred ali za FIT stikalom.
Varilni aparat najverjetnje ne uporablja nule - zato deluje
Če priklopiš nulo iz nekje drugje, ne pa iz FIT-a je normalno, da FIT stikalo izklopi saj je v biti diferenčno tokovno stikalo (vsota pritekajočega toka mora biti enaka vsoti otekajočega - sicer pri diferenci, ki je večja od 30mA odklopi)[/img]
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 20, 2008 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz bi sklepal, da je iz tvojega pisanja težava v "lebdeči" nuli. Če je tofazni priklop, potem se običajno nule ne priklaplja, priklopi se samo ozemljitveni vod. Z instrumentom preveri, kakšna je napetost med nulo in eno izmed faz pred in za FIDom. ČE instrument ne pokaže ničesar, vzemi 150W žarnico, pa z žarnico preizkusi.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2008 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pokliči KV (kvalificiranega) električarja, da ti bo napeljal. Ker si močno zgrešil vezavo, lahko po pomoti pripelješ še fazo na ohišje. Precej nevarno.

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni