www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problem pri izhodni napetosti na poritih RB6 in RB7

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
herba
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2008 20:05
Aktiv.: 0.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 18, 2008 6:03 pm    Naslov sporočila:  Problem pri izhodni napetosti na poritih RB6 in RB7 Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Imam sledeč problem:

Ob preizkušanju pic-a v vezju sem ugotovil, da na izhodu RB6 in RB7 dobim premajhno napetost in sicer na RB6 3,6V na RB/ pa 2,5V , kar sem izmeril še prej pa sem zaznal, da naprava ki je bila nanjo priključena ni delovala z polno močjo. Po dveh urah pregledovanja stikov, kablov, programa in menjavo pica, sem le tega priklopil v testno ploščo in direktno na izhodih izmeril napetost, ki sem jo napisal zgoraj. Sam uporabljam PIC 16F627 imel sem dva že doma in na obeh je bila ista težava. Zdej me zanima če mi lahko nekdo pove zakaj je ta težava in pa če bi in kako bi to težavo odpravil?

Zanima me še če bi ta težava bila rešena če bi zamenjal pic z 16F84X

hvala za odgovore Aljaž

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.37
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 18, 2008 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa imata ta dva porta interne pull-upe? Veži 10k upor proti 5V.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
herba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 18, 2008 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je problem in sicer tak da ne morem vezju dodajat nič, največ kar lah je da bi stike popravu, ker je že vse vgrajen, mene samo zanima če bi 16F84 mogoče rešil te težave, če jih tudi ta ne bo potem bom pač primoran spremeniti vezje a bi se temu izognil
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 18, 2008 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za pomoč bo potrebnih več podatkov, načrt, program... Težava bi lahko bil vključen LVP fuse bit, programska napaka ali napaka na hradweru. 16F84 in 16F628 sta pinkompatibilna. Nista pa direktno zamenjiva. 16F628 sicer brez težav "pogloltne" program pisan za "84, le uporabljene SNR je potrebno postaviti na ustrezno mesto, ter izključiti komparatorje. Obratno je težje. 16F84 nima komparatorjev, internega ostilatorja, ima manj pomnilinka. Če je karkoli v rabi v programu, "84-tke ni možno uporabit.
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2008 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš dve možnosti: Pina nista definirana kot output (TRISB mora imeti 1) in je napetost iz njih prišla od zunaj, iz logike. Druga možnost je, da ste preobremenjena. Procesorski izhodi dajejo relativno majhen tok (25 mA posamezen pin, 200 mA celoten port A ali port B) in ko priključiš breme, se napetost sesede. Lahko imaš pine uporabljene tudi za debugging, kar ni v redu, če pine uporabljaš za periferijo.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
herba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2008 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej dodajam programski del, ko dokončam shemo pa še njo dodam.
Nisem veliko komentiral zato na hitro razložim kodo tukaj, ni pa tako zapletena (ali pač)

Na portih RA0 - RA2 so priklopljene tipke, ki se postavijo na 0 če so pritisnjene.
RB5 - RB7 preko triaka in optičnega spojnika prižigajo črpalke (najmanjše ki so sicer namenjene mini fontanam okoli 3W se mi zdi)

Z pritiskom na 1.tipko Prižigamo in ugašamo 3led diode z vsakim pritiskom se pomikamo navzdol po stolpcu (tako izbiramo okus), z drugim nastavimo želeno količino (koliko časa bo črpalka prižgana) z tretjim pa začnemo točenje pijače. Ob pritisku na tretji gump program pogleda katera led dioda gori in glede na to vključi eno od črpal za določen čas. Vmes je še manjši program ki omogoča praznenje, kar pomeni, da če uporabnik še vedno drži pritisnjen gumb črpalka deluje toliko časa dokler gumba ponovno ne pritisnemo. Kje je problem?

Črpalka priključena na port RB5 deluje normalo medtem ko drugi dve ne. To se pozna tako da te dve črpalki delata nekako tako kot če bi bil v rotorju zrak torej vmes so sunki ki na hitro izključijo črpalko (pomoje). Zanimivo je še to da takoj ko program preide v način praznenja črpalki delujeta normalo.

Naredil sem tudi preizkus in črpalki vezal na port RB5 in sta delovali normalo torej ne gre za napako z črpalkami ali z vezjem za vklop omrežnih porabnikom ampak je napaka nekje v picu ali programu.

prilagam še program

hvala za odgovore, Aljaž

program.txt
 Opis:
program za PIC

Download
 Ime datoteke:  program.txt
 Velikost datoteke:  4.63 KB
 Downloadano:  9 krat

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2008 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Celega programa nisem gledal. Napaka je že na začetku.
Splošno namenski registri se pri 16F62x začnejo na lokaciji 0x20 na lokaciji 0xC se začnejo pri 16F84. Mogoče bi progam celo delal z 16F84 Wink

Koda:

zanka1   equ   0x0C      ;tu nastavimo začasne spremenljivke v programu z naslovi prostora
zanka2   equ   0x0E
stevec1   equ   0X0F
stevec2   equ   0X10
stevec3   equ   0X11

herba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2008 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja progarmi bi zagotovo delal z 84 ker sem ga napisal tudi s knjigo zanj
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2008 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

herba je napisal/a:
ja progarmi bi zagotovo delal z 84 ker sem ga napisal tudi s knjigo zanj

Torej vse skupaj premakni višje od 0x20 naprej. S*ranje ti je delal stevec2, ki je naslavljal register T1CON.

PS
Zgoraj sem omenil razliko med "84 ter 628" Confused

herba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2008 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala silvo res je bila napaka, saj je števec vpisoval vrednost v napačen register. Zdej vse dela Wink Razz

lp.aljaž

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni