www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ojačevalec utihnil

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tozir
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10
Aktiv.: 0.89
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 25, 2008 11:58 am    Naslov sporočila:  Ojačevalec utihnil Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Sem lastnik Fender hot rod deluxe ojačevalca in ko sem ga zadnjič hotel igrati na vajah je bil kar tiho. Sedaj sem se pa odločil da ga odprem ter poservisiram, ker je pač garancija potekla. Zanima me če je normalno da napajalni transformator slišno brni?

Shema, če koga zanima:
http://www.fender.com/support/amp_schematics/pdfs/Hot_Rod_Deluxe_Schematic.pdf

EDIT: Naknadno sem ugotovil da ena izhodna lampa ne gori.

matic_scetinec
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11
Aktiv.: 4.67
Kraj: Brezovica pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 25, 2008 4:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Tisti elektronki, ki ne sveti izmeri napetost za gretje, v tvojem primeru je ta napetost 3,3VAC iz transformatorja (zeleni žici).

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 25, 2008 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ga občasno zelo "naviješ", menjaj obe izhodni lampi (6L6 v tvojem primeru). To je edina prava rešitev, ker če je crknila ena, je druga tudi verjetno zelo blizu smrti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.27
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 26, 2008 12:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne samo da je pametno zamenjat še drugo lampo, ampak morata biti za push-pull ojačevalnik uparjeni Exclamation
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 26, 2008 12:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

podboj je napisal/a:
Ne samo da je pametno zamenjat še drugo lampo, ampak morata biti za push-pull ojačevalnik uparjeni Exclamation

Da, vendar le za Hi-Fi. Pravzaprav pa za kitarske ojačevalnike ni treba, da sta niti približno uparjeni. To mišljenje je večinoma posledica prodajalcev, ki na prodajo uparjenih elektronk mastno služijo ter zavajajo kupce s dejstvi, da je uparjanje nujno potrebno za dober zvok. Z uparjenostjo se doseže le nizko popačenje ter blokada motenj iz napajalne linije.
Ton je pač subjektiven. Večina kitaristov hoče iz svojih "tube ampov" dobiti popačen zvok. Karakteristike tega popačenja se pa spreminjajo ob različnih pogojih - nesimetričnostjo elektronk, nelinearnostjo izhodnega transformatorja, različne klase delovanja (biasi), ... Vsega je preveč za en post.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
ebatis
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:05
Aktiv.: 0.20
Kraj: Vrtojba

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2008 9:23 pm    Naslov sporočila:  avto ojačevalec Odgovori s citatom

Pozdrav!

Sem uporabil iskanje ampak med zadetki se nisem preveč potrudil in našel to temo katera je še razmeroma frišna.

Moj ojačevalec je za avto akustiko in sicer AudioTop 80.4, torej 4x85rms. Stvar je taka. Dela normalno potem pa en izhod je kot da gre v safe začne zaporedno pokat (tup, tup, tup,...), potem mu dam lažji udarec in dela normalno.

Če kdo ve kaj bi bilo oziroma kakšnega majstra da bi to lahko pogledal.

Moram povedat da leto prej je bil na uradnem servisu, ker se je odvil en vijak tiskanega vezja in je naredil stik. Na uraden pa me ne mika ker takrat sem dal skoraj za novega.

Hvala!

LP
Nazaj na vrh
dezo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 12:40
Aktiv.: 0.95
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2008 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če si kaj sam mojstra, lahko odpreš in pogledaš izhodne tranzistorje, poleg pridejo eni manjši in sem že imel tak problem ko so se razmajali in sem jih po spajkal nazaj in dela.

lp
Nazaj na vrh
ebatis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 5:49 pm    Naslov sporočila:  ojačevalec Odgovori s citatom

Sem ga že imel odprtega ker me je zanimalo. Sem tudi jaz mislil da je kaj takega.
In sem se malček "igračkal". Z narobe obrnjenim izvijačem (gumijastim delom) sem na lahko udaril po določenem tranzistorju. Videt je vse uredu, le da ko sem enkrat udaril je pokalo, ko sem spet udaril pa je začelo delat in tako naprej. Najbrž če bi dobil enak tranzistor bi ga lahko tudi sam menjal. Nisem elektronik, ampak enostavne stvari ni problema (cinjenje,...).
Nazaj na vrh
dezo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 12:40
Aktiv.: 0.95
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a si pogledal če je kakšen slab lot? iz svojih izkušenj še nisem zasledil da bi tranzistor delal nekje vmes, enkrat ja in drugič ne.

lp
Nazaj na vrh
ebatis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 6:18 pm    Naslov sporočila:  ojačevalec Odgovori s citatom

Prav na spoje se nisem osredotočil. Sem na hitro pogledal. Bom pogledal še enkrat bolj podrobno kako je zacinjeno. Bom sporočil!
Nazaj na vrh
pegla
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32
Aktiv.: 1.20
Kraj: Sv.Anton

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 12:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pocini in stvar bo delala, če ne boš pomotoma pocinil dveh pinov skupaj in
prižgal radio.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 3:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je avtoradio počel nekaj podobnega. Sem pretalil večino spojev na plošči in je začel delovat normalno. Vroči spoji in tresljaji niso najbolj posrečena kombinacija Wink
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni