|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 10:37 am Naslov sporočila: Standardi pri risanju tiskanega vezja |
|
|
Se opravičujem, če tema že obstaja, vendar je nisem našel.
Za risanje TIV uporabljam P-CAD 2002 in si vse komponente rišem sam. Zanimajo me standardi katere je pri tem treba upoštevati. Torej standardne velikosti padov in izvrtin.
Za odgovore se najlepše zahvaljujem.
LP, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Perhan Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 20:04 Prispevkov: 191 Aktiv.: 0.91 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 8:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da nekega posebnega standarda na tem področju ni, vsekakor pa si lahko pomagaš na dva načina:
1. varianta priporočenih padov je, da pogledaš v datasheet kaj priporoča proizvajalec in pade izrišeš po njihovih priporočilih. Priporočila se razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca.
2. varinta pa je, da povprašaš polagalca komponent kaj mu bolj ustreza za lažjo izdelavo, za manj izmeta in posledično tudi za nižjo ceno.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70772.62
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 10:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Najprej hvala za odgovore.
Razmaki za pine med čipi so ponavadi 2.54 mm oz. 100 mils. Kakšni pa so standardi za izvrtine?
Zanima me tudi recimo za upore kakšen je standardni raster?
LP, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.88 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Če govorimo o klasičnih elementih je standarden raster za 0,25W upore 400 MILS oziroma 4x2,54mm. Za standardne elemente so knjižnice ponavadi že narejene.
Lp, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 11:12 am Naslov sporočila: Mene |
|
|
Mene najbolj matra
ženski konektor RJ11. Pini so čisto po svoje razporejeni v dve vrsti, in sem jih lovil z klunastim merilom in prenaša v program, a še vedno moram na silo posiliti konektor, da gre v luknje...
So elementi, ki jih ne najdem v knjižnicah. Če je kje knjižnica s konektorji, bi mi bila dobrodošla.
Pozdrav _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70772.62
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 12:32 pm Naslov sporočila: Re: Mene |
|
|
vilko je napisal/a: |
Mene najbolj matra
ženski konektor RJ11. Pini so čisto po svoje razporejeni v dve vrsti, in sem jih lovil z klunastim merilom in prenaša v program, a še vedno moram na silo posiliti konektor, da gre v luknje...
So elementi, ki jih ne najdem v knjižnicah. Če je kje knjižnica s konektorji, bi mi bila dobrodošla.
Pozdrav |
Nsi napisal, za kateri program gre. RJ-11 (eno od variant) ima EAGLE v knjiznici "stuart.lbr".
Pri nas prodajajo par variant, ki imajo pine zamaknjene enkrat v eno, enkrat v drugo smer, sicer pa je mera v eno stran metricna (2 mm med pini v ravni vrsti), v drugo stran pa imperialna (100 mils med obema vrstama pinov), zamik pa je za 50% (1 mm). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 2:59 pm Naslov sporočila: f |
|
|
Delam z pcadom, ampak zadovoljen bi bil že z detajlno risbo z merami, kajti mere ki sem jih pobral z merilom, so premalo natančne.
Poleg pinov je še problem izvrtine za učvrstitev v pcb, te nikakor ne zadanem, potem pa mi ne preostane drugo, kot da bradavice ki bi morale v luknje, odščipnem.
Ampak za pine si mi pravzaprav že dal podatke, bom poizkusil, kot si napisal.
Hvala _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker so tisti pini za pritrditev na vezje na vsakem konektorju drugacni, bos moral izmeriti svoje.
Jaz sem nekaj casa kompliciral s premikanjem lukenj v knjiznici in merjenjem, a se nikakor ni lepo izslo, sele potem se mi je pa postevilo, da bi lahko vse skupaj naredil precej preprostejse/cenejse: narises konektor, postavis ga na vezje in sprintas sliko vezja na papir. Vzames iglo, naredis luknjice za pine in z enim majhnim svedrom luknjici se za pritrditev, potem pa poskusas konektor spraviti v papir. Ko vidis v katero stran bi potegnilo pine (po obeh oseh), malce premaknes in tako poskusas nekajkrat, pa prides zelo blizu, vse, kar rabis pa je list malo debelejsega papirja in nekaj casa za igrackanje.
Papir s sliko vezja lahko na koncu nalepis na karton (tak od debelejse skatleza cevlje recimo) in preizkusis ali lepo pase, brez da bi polomil konektor. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko, mogoče poizkusiš primitivno, a delujočo metodo - fotografiranje.
Lahko s scannerjem ali digitalcem na podstavku. Zraven vtičnice slikaš ravnilo in imaš orientacijo za mero. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Perhan Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 20:04 Prispevkov: 191 Aktiv.: 0.91 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko poizkusi tudi tako:
Vzameš preizkusno ploščo (podobno kot proto-board le da se nanjo spajka), ki ima luknje narazen po 100 milsov in komponento postaviš v luknje. Potem prešteješ luknje in narišeš komponento. Običajno je raster vedno nekaj standardnega npr. 50, 100, 150 milsov...
Če imaš SMD komponente npr. čipe pa predelaš obstoječi footfpint tako da dodaš/izbrišeš pede. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sailor Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38 Prispevkov: 698 Aktiv.: 2.94 Kraj: Ljubljana-Moste
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 9:08 pm Naslov sporočila: RJ11 |
|
|
Vilko, ali uporabljas konektorje LE Tehnika Kranj,
ali pa morda kaksne druge?
Ali na tvojih konektorjih pise koda ?
Katera trgovina v Ljubljani jih prodaja?
http://www.le-tehnika.si/index.php?location=799
Vse kaze, da bom tudi jaz moral zagrizti
v ureditev stanovanjske telefonije,
pa bi poskusil zrisati razpored prikljuckov.
gl, DD+ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 11:00 pm Naslov sporočila: k |
|
|
Konektorje sem kupoval pri HTE in JUST-u, razpored pinov je enak, a razpored pričvrstilnih bradavic in gabariti ne.
Na njih ni odtisnjena niti ena črka ali simbol _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sailor Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38 Prispevkov: 698 Aktiv.: 2.94 Kraj: Ljubljana-Moste
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 11:18 pm Naslov sporočila: RJ11 |
|
|
Uh .... uh .... !
Ne pise se nama dobro ......
Jaz se bom drzal domace firme, ce se bo le dalo .....
-------------------------------------------------------------
Ce pa zelis, bi poskusil zrisati tudi za tvojega,
le vzorec bi moral imeti ..... grhhhhh.
Bos prisel na cajcek ali snopcek?
gl, DD+ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni