|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6738 Aktiv.: 28.36 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 9:53 pm Naslov sporočila: Virtualizacija - izkušnje, mnenja dileme |
|
|
Kar nekaj rešitev obstaja - tako odprtokodnih, kot komercialnih. Zanimajo me izkušnje in mnenja predvsem na podlagi dejanske uporabe le-teh.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2222 Aktiv.: 10.67 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam uporabljam Microsoft Virtual PC, kjer poganjam WIN 98SE. Deluje internet, COM porti, le USB ne deluje. Uporabljam predvsem zaradi programiranja LEGO RCX kompleta, ker njegov softwer ne deluje dobro na XP. Presenetilo me je, da USB - COM pretvornik deluje brez težav (zaradi simuliranja COM vrat). _________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmartin Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Zg. Polskava
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa delam z VMware server-jem (je brezplačen...).
Začel sem z verzijo 1.x, sedaj pa se malce mučim z verzijo 2.x , ki je povsem drugačna od predhodne.
Win NT se v njem prav dobro počutijo; COM porti delajo brez težav, tudi mreža itd.. (seveda tudi XP-ji z USB-jem...) _________________ Lep pozdrav,
webmartin |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alessio Član

Pridružen-a: Pon 04 Dec 2006 8:39 Prispevkov: 363 Aktiv.: 1.60 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Že dlje časa uporabljam odprtokoden VirtualBox. Deluje izredno zanesljivo brez balasta v raznih servisih, ki se prikradejo pri vmware-u.
Ima support za USB, com port-e, ext. HDD, share-ane folderje med guestom in hostom...
Glede host in guest OS-a se lahko uporablja skoraj katerokoli kombinacijo Windows in *nix platforme.
Zelo priporočam!
www.virtualbox.org |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2008 4:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Vmware workstation uporabljam že nekaj časa. Najbolj uporabna funkcija mi je snapshot. Vitrualizacija mi pride prav pri poizkušanju in preizkušanju kako kaj dela, vsak uspešen korak v procesu lahko zavarujem s snapshotom, če gre kaj narobe ni treba ponovno inštalirat OS in začeti znova...
Je pa dobro imeti dovolj prostora na disku in če je le možno naj virtualne mašine ne bodo na sistemskem disku.
lp, Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.38 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2008 8:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tudi uporabljam VmWare Workstation. Zelo dobra zadeva, sploh zato, ker imaš lahko v trenutku postavljeno novo mašino. Trenutno si pripravljam okolje za mašinco, ki jo nameravam nabaviti v kratkem (Single Board Computer 100x100mm). Prav fajn lahko nastavljaš mrežo in serijske porte, ter ves software okrog. Drugače pa v službi teče ESXi server in gor kar nekaj emulacij. _________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.42 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2008 8:51 am Naslov sporočila: |
|
|
V službi je kar nekaj tega. Vmware server, ESX-i, IBM LPAR, ....
Potem pa tu lahko pridejo še virtualizacija aplikacij (recimo IE6 in IE7 hkrati na računalniku), virtualizacija delavnih postaj, ....
Privat pa uporavljal Vmware server za razne teste. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.14 Kraj: MB
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2008 9:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem pred časom dosti uporabljal vmware worksation, za emulacijo windowsov na linux sistemih. Večinoma je delovalo v redu, samo tu pa tam se je kaj sesulo. Hardware v celoti podprt.
Zdaj pa uporabljam vmware fusion (za mac os x), ki prav tako deluje brez problema. Ima kar lepo število "fint" ki ti olajšajo delo (recimo drag&drop kopiranje datotek iz virtualne mašine na host mašino)
Tak da moj glas za vmware. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2008 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam občutek, da ima Frenki v mislih virtualizacijo serverjev? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.42 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2008 9:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Če bi kdo želel lahko na kratko predstavim vmware. Zadnjič sem bil na izobraževanju pa bi bilo zanimivo, če naredim cca pol urni povzetek. Mogoče na naslednjem pikniku... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.25 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2008 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
pri nas imamo v firmi mislm da preko 50 virtualnih serverjev na VMWare arhitekturi. [slovenščina je zame španska vas] u nulo
Dobro se obnese predvsem, ker lahko 100% izkoristiš hardware in z tem prihraniš pri ceni hardweara.
Dobri so tudi za testiranje pri programiranju, recimo install programov na frišne windowse, office... in podobne zadeve. Ker lahko nastaviš da ti ne shranjuje sprememb na disk lahko popraviš program, resetiraš virtual PC in ponovno preizkusiš zadevo, brez reinštalacij OS-ov.
Lahko na hitro kopiraš preinštalirane OS-e in si narediš nove testne mašine...
Priporočam uporabo  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6738 Aktiv.: 28.36 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 12:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo pozno ... ampak . Res je, razmišljanje gre v smer virtualizacije nekaterih strežnikov. Praktičnih izkušenj s tem nimam, teoretično pa mi je stvar načeloma razmeroma jasna. Tole je tudi razlog, da sprašujem po izkušnjah tistih, ki zadevo poznate in uporabljate.
Prvi poskusi so šli z VMware ESXi, žal pa je zadeva obstala na začetku, ker testni HW ni na listi podprte železnine. Zanimiv mi je predlagani VirtualBox, je pa še nekaj težav pri uporabi določene periferije kot naprimer serijski port, USB, ... Če bo tole rešeno bi bila reč lahko zelo zanimiva. Kar nekaj sem prebral tudi o XEN-u, čeprav mi zaenkrat nekako ne potegne (brez nekih resnih zamer - bolj konceptualni zadržki), da bi ga poskusil spravit v življenje.
Ja Mucek predstavitev bi bila vsekakor zanimiva, ampak do naslednjega piknika računam, da bom imel tudi sam že kakšne praktične izkušnje s tem .
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.25 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi mamo navadni ESX in zadeva špila  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni