www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pogon CD enote

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ignis
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Feb 2011 10:38
Aktiv.: 2.77
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 2:34 pm    Naslov sporočila:  Pogon CD enote Odgovori s citatom

Zdravo!

Uporabil bi ta stari CD za mini vodilo, premik je mali ampak bi me zadovoljil, zanima me ali se da ta pogon krmiliti električno (slika2), pogon je prek zobate letve, ali je najboljše-najenostavneje kar na roko? Upam da me razumete kaj želim.
Če je pretežko-prekomplicirano, kar napišite

Lp

P.S. Kako napetost rabi sploh ta motor, v katero skupino spada?

slika1_cd.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.33 MB
 Pogledana:  2 krat

slika1_cd.JPG

slika2_cd.JPG
 Opis:
Pogon enote prek zobate letve
 Velikost datoteke:  1.22 MB
 Pogledana:  4 krat

slika2_cd.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.30
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 3:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale motorček je navaden bipolarni koračni motor Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
ignis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

program_er je napisal/a:

aha
hvala
kako se da krmiliti tak koračni motor, se da z njim držati položaj-pozicija?
ali ima samo on off, dirigiran s stiakli.
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ignis je napisal/a:
program_er je napisal/a:

aha
hvala
kako se da krmiliti tak koračni motor, se da z njim držati položaj-pozicija?
ali ima samo on off, dirigiran s stiakli.

Tole si preberi Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
ignis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 4:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala ... sem si mislil da je malo ... drugace Smile
ali obstaja kak zunanji sklop da bi stvar delovala ali rabim celotno tisto ploscico zraven ali pa tretja varialna vržen ven ta motor, ker je to prezahtevno za amaterja

lp
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek lahko vežeš po tej shemi (iz te strani):

Nato poglej še to shemo iz te strani in videl boš, da lahko stvar enostavno testiraš tudi brez mikrokrmilnika:
- pina RESET in ENABLE veži na +5V
- pin CW/CCW daj na stikalo s katerim boš preklapljal smer vrtenja (na +5V = nasprotna smer urinega kazalca, na GND = smer urinega kazalca)
- pin HALF/FULL enako (izbereš, ali naj motor dela v polnokoračnem (+5V) ali polkoračnem (GND) načinu - v polkoračnem načinu je natančnost 2x večja)
- pin CLOCK pa preko tipke vežeš na GND. Ostalo priklopi po prej omenjeni shemi.

Nato, ko boš stiskal tipko se bo motor vrtel po korakih Wink Vsak "klik" tipke torej pomeni en korak (ali pa polovico, če imaš HALF/FULL na GND).

PS: Pa te motorčke iz CDjev napajaš z 5V in ne 36V Wink (torej vsepovsod tam na shemi, kjer piše 36V, daš na istih 5V kot napajaš ostalo)
Nazaj na vrh
ignis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

program_er obvladaš stvar ni kaj
mogoče tudi enkrat spravim to skup, ker je to zaenkrat meni španska vas ... bom kar žice porezal in motorje vrgel ven
hvala za posredovano

lp[/b]
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 6:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, škoda!

A slučujno programiraš kakšne mikrokontrolerje? Pri teh malih motorčkih je stvar z uCjem zelo enostavna, jaz sem jih namreč kar direkt vezal na 4 izhode in potem kontroliral po svoji volji Wink
Nazaj na vrh
ignis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

program_er je napisal/a:

A slučujno programiraš kakšne mikrokontrolerje?

Ne programiram, mikrokontrolerji so precej daleč od mene, zaenkrat obvladam samo + in -
lp
Nazaj na vrh
Alex17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46
Aktiv.: 2.55
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

program_er je napisal/a:
Za začetek lahko vežeš po tej shemi (iz te strani):

Zaka pa je pred 298 še 297 ? Jaz imam 298 priklopljeno direkt na mikrokontroler, pa čisto v redu dela.
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Alex17 je napisal/a:
Zakaj pa je pred 298 še 297 ? Jaz imam 298 priklopljeno direkt na mikrokontroler, pa čisto v redu dela.

Če priklopiš direktno na uC, potem moraš ti ustrezno vklapljati 4 signale v pravilnem zaporedju, da bo motor deloval, kot ti hočeš.

Če pa daš pred njim še tale čip, pa on to naredi namesto tebe in potem lahko kar z tipko ali pa bilo čem drugim "korakaš" motor.
Nazaj na vrh
Alex17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46
Aktiv.: 2.55
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2011 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja Brick wall
Sem bil malo utrujen pa sem zamenjal 297 in 293...
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2011 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ignis,
razkoplji še kak CD-rom ali prenosni predvajalnik (cd walkman).
Nekateri imajo notri čisto navadne DC motorčke - priključiš na 3V (dve bateriji) in že dela.

ignis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 22, 2011 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
ignis,
razkoplji še kak CD-rom ali prenosni predvajalnik (cd walkman).
Nekateri imajo notri čisto navadne DC motorčke - priključiš na 3V (dve bateriji) in že dela.

Prvo je treba imeti več teh pogonov, tega sem kupil v nedeljo na "boljšem" sejmu ...

Bom prosil program_er-ja, da mi pomaga, ko bom imel voljo in čas, če bo še on takrat pripravljen.
Res je spodnji motorček za izvlek ven-not je "navaden" DC samo ne vem katero napetost rabi, jaz ga premikam na 9V in lepo dela, ohišje od enote sem kar porabil in na njega pritrdil (na glavo obrnil obstoječi mehanizem).
Zgornji (prečni premik) kjer je biplobarni koračni motor, pa bom na roko premikal.

lp

IMG_0157.JPG
 Opis:
zaprto stanje
 Velikost datoteke:  162.58 KB
 Pogledana:  0 krat

IMG_0157.JPG

IMG_0159.JPG
 Opis:
Odprto stanje
 Velikost datoteke:  165.5 KB
 Pogledana:  0 krat

IMG_0159.JPG

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni