|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Sre Jan 28, 2009 6:52 pm Naslov sporočila: Gps |
|
|
Na forumu sem iskal pa nekak nisem zasledil teme v katero bi stlačil moje vprašanje.
Zanima me nekaj podrobnosti o delovanju GPS. Vem da je na internetu veliko napisanega, sploh na wikipediji ampak mi angleščina v stroki ne gre najbolje.
Kako se ura sprejemnika in atomske ure v satelitu sinhronizirajo?
Obstaja pseudo-random koda, ki se generira v satelitu in sprejemniku nato pa se v sprejemniku primerja časovna zakasnitev. Ampak ko sta sinhronizirani še vedno to ni to saj je koda iz satelita bila generirana za čas potovanja signala prej. Kako se izvede sinhronizacija?
Še ena stvar me zanima. L1 GPS deluje na neki frekvenci in tako vseh 24 (32) satelitov deluje na enaki frekvenci. Kako sprejemnik loči med enim in drugim če vsi oddajajo signal?
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Jan 28, 2009 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uh, tebe pa tole zanima res v detajle Toliko pa ne vem na pamet.
Rabiš za seminarsko ali ...?
Po moje nima smisla, da mi iščemo po wikipediji in ti prevajamo. Bolje če se s kakim kolegom, ki dobro zna angleško, usedeta in skupaj pregledata. Pa se še angleščine učiš zraven  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2009 4:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se prav spomnim je enkrat nekdo že naredil seminar (mogoče je bila diploma) na to temo (je bilo slovensko). Sam se je lotil izdelave gps sprejemnika. Poglej arhiv (mogoče je bilo na elektro-n forumu). _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2009 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
ure na satelitih so snihronizirane, sinhronizirajo se na zemlji na neko atomsko uro.
signal dobivaš iz več satelitov naenkrat, vsak se predstavi s svojo ID. za vsak satelit točno veš koordiante v tistem trenutku. sateliti pošiljajo podatek o trenutnem času (uro).
sprejemnik na podlagi različnih zakasnitev izračuna lokacijo.
naprimer, v nekem trernutku dobiš iz 3eh satelitov tak signal (hh:mm:ss) - poenostavljeno na sekunde:
1. 18:33:32
2. 18:33:30
3: 18:33:35
iz tega lahko sklepaš da je 2. satelit za 2sekunde krat c bližje kakor 1., 3 pa za 3s x c dalj..
c...svetlobna hitrost.
seveda rabiš signal iz večih satelitov, enega vzameš za refernco, glede na te pa potem računaš razdalje.
vse temlji na preprosti trigonometriji _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50 Prispevkov: 316 Aktiv.: 1.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2009 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podrobnosti sem pozabil, vendar se spomnim, da za natančno določanje položaja potrebuješ signal s štirih satelitov. Razdalje se določijo iz razlike med časi, sprejetih signalov, kot je napisal že dragoon.
Poleg tega pa mora sprejemnik še natančno poznati položaje satelitov. Te parametre sateliti redno oddajajo v določenih časovnih intervalih.
Ura na sprejemniku je le navadna kvarčna ura, ki na proces določanja položaja ne vpliva. Če pomislimo, da so v satelitih vgrajene atomske cezijeve in rubidijeve ure (sinhronizirane na nekaj ns natančno), je jasno, da ni niti približno dovolj natančna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2009 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede več satelitov na eni frekvenci:
Vsak satelit oddaja neko navidez naključno generirano zaporedje impulzev. Vendar pa se to zaporedje ponavlja z določeno periodo in je drugačno za vsak satelit. Sprejemnik pozna vsa ta zaporedja, zato poskuša v prejetem signalu najti takšen 'podpis' satelita. To je izvedeno mislim da s pomočjo digitalne korelacije (če pogledaš kakšen PDF od GPS sprejemnika, boš videl, da ima takoj na vhodu za analognim delom precej takšnih korelatorjev). Signala s satelita je tako lahko celo manj kot samega šuma, pa bo sprejemnik še vedno zaznal satelit. _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Pon Feb 02, 2009 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, bilo je za seminarsko. Sem si malo pomagal tem in onim pa je šlo. Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.33 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jurem Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53 Prispevkov: 408 Aktiv.: 1.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 09, 2009 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj boš pa našel tudi na tej povezavi. V slovenščini.
Lp
Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni