|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Robbby Član

Pridružen-a: Sre 19 Nov 2003 14:01 Prispevkov: 105 Aktiv.: 0.44 Kraj: okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2009 8:30 pm Naslov sporočila: Rezanje steklene cevi |
|
|
Jutri dobim stekleno cev (notranjega premera 9mm, ter zunanjega 12mm).
Zanima me, kako in s čim jo naj razrežem na krajše kose, da se mi ne slučajno ne zdrobi. Sem bil pri dveh steklarjih, pa se oba branita razreza. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.72 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2009 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
v videu o izdelavi elektronke mojster najprej zapili z diamantno pilico in potem okoli cevke ovije cekas žico in ko se žica segreje se cevka odlomi zaradi termalnega šoka _________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2009 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tanjše cevi z debelejšo steno samo zarežeš in odlomiš. Rob popraviš z gorilnikom. Če je stena tanjša, pa je najbolje narediti tako, kot je napisal stric geza. Tudi meni je takoj padel na pamet tisti video...
Tale, pravzaprav: http://dailymotion.virgilio.it/video/x3wrzo_fabrication-dune-lampe-triode_tech _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Robbby Član

Pridružen-a: Sre 19 Nov 2003 14:01 Prispevkov: 105 Aktiv.: 0.44 Kraj: okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2009 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem si ogledal video. Saj ne moreš verjeti
Bom poskusil s cekas žico ja, saj je debelina stekla komaj 1.5mm. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojan Član

Pridružen-a: Tor 08 Avg 2006 9:03 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.06 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Sre Feb 25, 2009 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Včasih smo namesto cekas žice navili okrog cevi volno namočeno v špirit in prižgali. Večinoma je uspelo.
LP B |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Feb 25, 2009 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
diamantna žaga ( ta prava laboratorijska ) in hlajenje z vodo s suspenzijo. _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Feb 25, 2009 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi smo včasih (pred 20 leti) rezali stran stekleni "balon" od živosrebrnih svetilk, kar smo potem uporabljali za osvetljevanje vezij.
ovil si cekas žico in nastavil usmernik, da je zažarela. nato je kolega pljusknil malo vode gor. zadeva je šla brez problemov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sre Feb 25, 2009 4:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo. Ravno dames sem mislil malo eksperimentirat z rezanjem epruvet, saj morem odrezati rob, da naredim lamina flow engine, pa vidim to temo
Cekas žico lahko uporabim iz kakšnega grelca? _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.72 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Sre Feb 25, 2009 4:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
lahko
nekje sem videl da se da prerezat tudi z vrvico. bombažno vrvico oviješ okoli mesta rezanja jo namočiš v alkohol(lahko tudi kaj drugega) in prižgeš nato pa poliješ z vodo(timing is crucial ) _________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Robbby Član

|
Objavljeno: Sre Feb 25, 2009 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo uspelo in to tako da še sam ne morem verjeti.
Najprej sem na želeni dolžini rahlo zarezal z diamantnim brusom, potem pa zavrtel stekleno cevko, tako da sem rez naredil okoli in okoli. (Diamantni brus sem imel nameščen na motorčku, katerega sem nekoč uporabljal za vrtanje lukenj za TIV)
Iz stare električne grelne peči sem vzel 10 cm grelne žice in jo priklopil na sponke usmernika. Skozenj vtaknil cev in lepo namestil žico po zarezi. Od žice se je začelo kaditi, cev pa sem začel počasi vrteti, da se je ogrela po celotnem rezu. Ne vem če je bilo 5 sekund in cev je bila odrezana, nikjer odkrušena. Samo narahlo sem jo potegnil po brusu, zraven pa polival vodo, da rob ni bil več oster.
Cevka že služi svojemu namenu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni