www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Parking senzor

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
soso
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Jan 2005 14:00
Aktiv.: 0.10

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2005 1:09 am    Naslov sporočila:  Parking senzor Odgovori s citatom

No mene pa zanima , ce je ze bla kaksna tema o parking senzorjih?
Razmisljal sem, da bi si naredil taksen cisto enostaven park senzor , seveda vzadaj nekje bi namontiral senzor v kabini pa bi dal par led diodic ,ki se postopoma prizigajo, al pa mogoce sam eno, ki bi se prizgala npr. , ko bi se priblizal predmetu na 10 cm.
A so kaksni nacrti za to? LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2005 2:16 am    Naslov sporočila:  Re: Parking senzor Odgovori s citatom

Načrtov je na internetu kar nekaj. Za ta namen (PDC) potrebuješ najmanj štiri senzorje v enem odbijaču. Samo eden bo premalo za zanesljivo delovanje. Razen, če ne boš vedno parkiral pravokotno ob raven zid. Drugače te lahko hitro preseneti kakšen stebriček. Smile
Obstajajo tudi že narejeni kompleti (senzorji - elektronika - LED displej) za od cca. 15k sit naprej.

BTW, jaz sem si za ta namen zadaj montiral kar mini kamero in 7" LCD monitorček v predalu pred sovoznikom ... Very Happy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2005 8:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo enostaven "Parking Sonar":
http://www.geocities.com/CapeCanaveral/Launchpad/3632/sonar.htm

felle
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 19 Mar 2004 19:36
Aktiv.: 0.03
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 19, 2005 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok, lahko podrobneje razlozis izvedbo parking naprave s kamero in displayem in koliko te je to stalo.

Lp

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 19, 2005 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzel sem mini kamero in 7" LCD barvni monitorček z NF audio ojačevalcem, kar me je stalo 27 + 200€. Monitorček bi bil lahko Č/B brez ojačevalca in tako cenejši vendar takrat drugega nisem imel pri roki ...
Potem sem v spojler na zadnji havbi izvrtal luknjo v katero sem pritrdil kamero in jo potem prekril z pleksi steklom in zatesnil še z silikonskim kitom. Pleksi steklo debeline 4mm sem zaradi pridobitve dodatnega prostora in blagega radiusa površine spojlerja oblikoval z vročim oljem, tako da se popolnoma prilega in ne izgleda izstopajoče. Malce problematično je bilo tudi vrtanje 80 cm dolge luknje za kabel (spojler - polovica širine - po dolgem) v 2 cm debel materijal, ki je povrhu vsega še v dvojnem loku iz sredine navzdol in hkrati še naprej ... ampak je šlo. Wink

Vem - marsikdo bo rekel - komplicirana montaža - in po eni strani mu dam kar prav. Tudi sam sem mislil kamero najprej montirat v ročko za odpiranje prtljažnika ali eno od luči, vendar bi potem izgubil precej vidnega kota kamere.
Na teh mestih bi bila kamera od tal cca. 70 cm in bi zato pri 90 stopinjskem objektivu pokrila z sliko samo del širine vozila. V spojlerju pa je cca. 100 cm od tal in ravno pokrije celo širino zadnjega odbijača z vogali vred. Seveda sem pred tem pomislil tudi na širokokotni objektiv, vendar za to ali podobno mini kamero ne obstajajo ...

V priponki so slike uporabljene mini kamere in monitorčka ... slik kako to izgleda na avtu pa trenutno ne najdem.

midi_avto_tft-farbmonitor.jpg
 Opis:
Monitorček LCD 7"
 Velikost datoteke:  10.17 KB
 Pogledana:  5841 krat

midi_avto_tft-farbmonitor.jpg

midi_c-mos-kameramodule_im_kleinstformat_1.jpg
 Opis:
Mini kamera (15x15x16 mm)
 Velikost datoteke:  8.36 KB
 Pogledana:  5842 krat

midi_c-mos-kameramodule_im_kleinstformat_1.jpg

Nazaj na vrh
seba74
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 07 Feb 2009 16:33
Aktiv.: 0.01
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam že montirane park senzorje na zadnjem delu avta (glavna enota, zvočnik v notranjosti in 4 senzorji na odbijaču) kot naknadna montaža.

Pokvaril se mi je en senzor pa me zanima če je kdo že zamenjal samo en senzor (kot elektronsko komponento) in kje ga je nabavil.
Lp
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok, izgleda tako. Cool

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni