www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

tranzistor

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nitroboy
Član
Član

Pridružen-a: Pet 06 Mar 2009 21:50
Aktiv.: 0.28
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 10:14 pm    Naslov sporočila:  tranzistor Odgovori s citatom

Zanima me kai je to za en tranzistor oziroma kai na njem piše. Piše MBRI545CT
ali MBR1545CT ??? in kje ga lahko kupim.

hvala vsem že v naprej Smile

Nazadnje urejal/a nitroboy Sob Mar 14, 2009 9:59 pm; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.17
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slika je zelo razmazana in zato neuporabna - uporabi makro slikanje.

Kraj Butale? Popravi.

Če kuri 20A varovalko, je prebit vsaj eden od močnostnih tranzistorjev. Ali je preživel krmilni del, boš vedel, ko boš odpravil napako na močnostnem delu.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tacer12
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Aktiv.: 1.18
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 07, 2009 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, če bo tole spadalo sem, zato naj moderator premakne temo ali pa izbriše.

Kupil sem kosilnico na nitko akumulatorsko. Zraven sta bila dva NICD akumulatorja. Za te akumulatorje je pametno da se popolnoma izpraznijo-spominski efekt. Ko je kosilnica izgubila na moči sem preostanek energije spraznil kar z 12V žarnico od avtomobila. Ko sem to baterijo hotel napolniti je pregorela varovalka 5A, pri nespraznjenem akumulatorju pa je polnilec polnil normalno. Se pravi da je bil pri praznem akumulatorju zagonski tok prevelik za varovalko. Problem sem rešil tako, da sem enostavno zamenjal varovalko z 6,3A.
Od takrat je že dve leti pa še vse dela normalno.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.69
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 07, 2009 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NItroboy-->če je zanič en tranzistor, je gotovo zanič še kakšen. Z ohmmetrom boš takoj ugotovil, kateri kaže kratek stik. Pomeri tudi graetz ali diode (za vsak slučaj). Če nič drugače, začni enega po enega tranzistorje ven metati in boš videl kdaj ti ne meče varovalke ven (samo nabavi si tono varovalk Laughing ). Če je tranzistor dober, potem je krmilni del fuč.
tacer12-->kot prvo, res je da je pri tem akkujih dobro, da se spraznijo, vendar ne do nule. Ne smeš jih praznit tako da priklopiš gor žarnico in pustiš da popolnoma ugasne. Načeloma se prazni do napetosti tam okoli 0.9 volta na celico. Če si ga preveč izpraznil, potem povleče prevelik tok, ker so polnilci v takih napravah zelo preprosti - največkrat trafo, dioda in upor.
Sicer pa če že dve leti dela, potem je vse OK. In tudi ne rabiš vsakič sprazniti do konca, recimo da 10-20 polnjenj enkrat sprazniš do konca.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
nitroboy
Član
Član

Pridružen-a: Pet 06 Mar 2009 21:50
Aktiv.: 0.28
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 07, 2009 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala lepa vsem samo protonček to nima gredza ker je za avto akumulator Smile
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.69
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 07, 2009 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

graetza mogoče ne, ima pa diode - na tvojih slikah se kljub slabi kvaliteti na nekaj mestih lepo vidi D2,D3---to so diode, lahko dvojne. Preveri. Še vedno trdim da ni šel samo en tranzistor u ku**c, ampak več.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni