|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 12:22 pm Naslov sporočila: Atmega88 in quartz |
|
|
Pri enem gospodinjskem stroju je na elektronskem programatorju atmega88, ki jo poganja 4MHz kristal. Ker se mi zdi, da ta stroj dela precej "počasi"bi imel eno "hipotetično" vprašanje kaj bi se zgodilo, če bi povečal kristal na 6 ali8MHz.
Vsaj po moje tu ni nikakršne kritične "timing" situacije saj ta prog. poganja 5 triakov, ki pač uključujejo določene porabnike in pa še 4 senzorje. Prikaz delovanja je izveden z utripanjem led diod na določeni poziciji.
Torej kaj bi se zgodilo, če povečam kvarc ali bo progran delal hitreje ali je kakšna nevarnost, da se programu "pomeša".
Pa še to programa za to aplikacijo nimam pa me tudi zanima kaj bi se zgodilo, če bi poskušal program prebrati iz ucja in bi bil "zaklenjen" proti branju.
Ali se naprimer fuse bite za kvarc da prebrati tudi, če je zaklenjen, če se je slučajno programu v atmegi kaj"zmešalo" in, da ne dela prav.
Se opravičujem, če kakšno vprašanje ni razumljivo sem sam bolj začetnik na tem področju in za to vprašam.
Pa še to imam progranator STK200 in pa pony prog pa seveda bascom in katerega naj uporabim, če se seveda lotim "branja" atmege.
LP Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 12:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva bi delovala hitreje, samo dvomim da v tovarni to ne bi že sami naredili, če bi bilo možno, tako da raje pusti dokler še dela
Drgače pa program za vklapljanje določenih porabnikov lahko enostavno napišeš tudi sam, brez branja. _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 1:46 pm Naslov sporočila: Re: Atmega88 in quartz |
|
|
Srecko je napisal/a: |
Pri enem gospodinjskem stroju je na elektronskem programatorju atmega88, ki jo poganja 4MHz kristal. Ker se mi zdi, da ta stroj dela precej "počasi"bi imel eno "hipotetično" vprašanje kaj bi se zgodilo, če bi povečal kristal na 6 ali8MHz.
Vsaj po moje tu ni nikakršne kritične "timing" .......
LP Srečko |
Bom skušal odgovorit s vprašanjem... Zakaj torej načrtovalec ni raje uporabil kar interni oscilator, ki je tudi sorazmerno natančen... ? (cenejša varianta, prihranek dveh pinov, manjša možnost okvar) Skoraj zanesljivo je vzrok ravno v timingih. ...Jaz kristala ne bi menjal... _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Čet Apr 09, 2009 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
OK bom upošteval namige in pustil pri miru tako kot je.
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Apr 09, 2009 1:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Firbec:
Kaj je to en strojček?
Je kakšna možnost (mehanske) okvare, če se procesorju sfeclja?
V principu bi lahko poskusil z zamenjavo, pa če ne bo v redu, vrneš nazaj stari kristal.
Če je narejena kakšna regulacija, npr zero crossing detector na vhodu in potem reže polperiode 50Hz, potem zna biti kritično. Če je samo ON-OFF, potem ni panike.
V zgodbi manjkajo detajli....
@Silvo - nekateri dajejo na vezja kristale tudi "kar tako", iz navade (8051 ipd).
Sicer se ne zdi logično z ekonomskega vidika, ampak se dogaja. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

|
Objavljeno: Čet Apr 09, 2009 11:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Firbec:
Kaj je to en strojček?
Je kakšna možnost (mehanske) okvare, če se procesorju sfeclja?
V principu bi lahko poskusil z zamenjavo, pa če ne bo v redu, vrneš nazaj stari kristal.
|
Pomivalni stroj.
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni