www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Enostaven indikator praznega zalogovnika
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mi-dva
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Okt 2011 9:57
Aktiv.: 0.07
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 10:07 am    Naslov sporočila:  Enostaven indikator praznega zalogovnika Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Sem nov na tem forumu in mislim, da mi lahko pomagate. Z elektroniko se sicer aktivno ne ukvarjam (tu in tam kaj polotam, ... ).

Kako bi najenostavneje (in najceneje) samo vklopil neko lučko, ko bi mi nivo lesnih peletov v zalogovniku padel pod določeno mejo? Zalogovnik je iz pločevine debeline recimo 1mm in mora ostati vsaj približno zrakotesen zaradi nevarnosti povratnega ognja. V kurilnici zaenkrat nimam druge napetosti kot 220/380V. Mogoče bi to celo lahko kako rešil z ustreznim stikalnom, baterijo in LED diodo?

Lesni peleti so tulčki dolžine med 15 in 35mm, premer med 6 in 8mm.

HVALA za vsakršno pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v industriji se za tak namen uporabljajo fotocelice proizvajalca TELCO, ki pa so verjetno vse prej kot poceni. Drugi pokazatelj praznega zalogovnika je prevelika količina kisika v dimnih plinih, če imaš sondo za O2, seveda, ki pa spet ni poceni. Verjetno bo koga zanimalo iz kakšnega materiala je zalogovnik ? Aluminij, železo, ... ? Če bi kakšno kapacitivno stikalo zaznalo spremembo v materialu. Včasih je na sejmu elektronike bil en proizvajalec "Cox", se mi zdi, s.p., s precej zanimivimi nivojskimi stikali. Še ena firma, Mikro+Polo je imela iste ali podobne izdelke. Potem so tu še ultrazvočni senzorji za parkiranje večjih avtomobilov. Obstajajo tudi vilična vibracijska stikala, a tisto se je stalno zabijalo.
Nazaj na vrh
mi-dva
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:
v industriji se za tak namen uporabljajo fotocelice proizvajalca TELCO, ki pa so verjetno vse prej kot poceni. Drugi pokazatelj praznega zalogovnika je prevelika količina kisika v dimnih plinih, če imaš sondo za O2, seveda, ki pa spet ni poceni. Verjetno bo koga zanimalo iz kakšnega materiala je zalogovnik ? Aluminij, železo, ... ? Če bi kakšno kapacitivno stikalo zaznalo spremembo v materialu. Včasih je na sejmu elektronike bil en proizvajalec "Cox", se mi zdi, s.p., s precej zanimivimi nivojskimi stikali. Še ena firma, Mikro+Polo je imela iste ali podobne izdelke. Potem so tu še ultrazvočni senzorji za parkiranje večjih avtomobilov. Obstajajo tudi vilična vibracijska stikala, a tisto se je stalno zabijalo.

Rad bi, da bi mi javilo (vklopilo lučko) prej, kot je čisto prazen (torej nekje v spodnji tretjini zalogovnika), zato indikacija preko dimnih plinov ne pride v poštev. Sam zalogovnik je iz 1mm debelega lakiranega železa.
Nazaj na vrh
žrepko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12
Aktiv.: 3.77
Kraj: Ptuj-Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fotocelice bodo tukaj kar ok.
Ali pa namontiraš kakšno mikrostikalo in loputo v sam zalogovnik. Ko je mase manj, se loputa odmakne in sprosti mikrostikalo, ki sklene tokokrog in lučka (LED) zasveti. Poraba LED je minimalna, tako da lahko uporabiš napajanje baterije ali 220V s pravilno vezavo.
Nazaj na vrh
mi-dva
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

žrepko je napisal/a:
Fotocelice bodo tukaj kar ok.
Ali pa namontiraš kakšno mikrostikalo in loputo v sam zalogovnik. Ko je mase manj, se loputa odmakne in sprosti mikrostikalo, ki sklene tokokrog in lučka (LED) zasveti. Poraba LED je minimalna, tako da lahko uporabiš napajanje baterije ali 220V s pravilno vezavo.

Ali fotocelica deluje tudi v popolni temi? Kje (in po koliko) nabaviti ustrezno fotocelico? Če bo cenovno ugodno, potem delam raje s fotocelico kot s stikalom in loputo, saj se mi bo zagotovo tu kaj zagozdilo, ...
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.28
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mnja, v Butalah ne poznam trgovine, lahko ti pa tudi jaz kakšno zrihtam za pametno ceno.
Nazaj na vrh
žrepko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12
Aktiv.: 3.77
Kraj: Ptuj-Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napiši tvojo lokacijo in ti bo najbližji pomagal.
Fotocelice imam tudi jaz.
Nazaj na vrh
mi-dva
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 4:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sploh nisem opazil, da sem doma v Butalah Smile. Sem ustrezno popravil - Ptuj.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 5:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa ne bo za fotocelico težava umazanija in prah glede na pogoje dela?

Lp, g

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi jaz to rabil zase, bi izvedel takole ( ideja ni moja ampak preverjena zadeva iz industrijskih aplikacij ):
Na zunanji strani zalogovnika je majhen motorček, katerega os sega v notranjost zalogovnika. Motorček je take konstrukcije, da je brez škode lahko zavrt. Na osi motorčka je nekakšna vetrnica, katera se jasno ne more vrteti, ko je obdana s sipkim materialom. Ko materiala na tem nivoju ni več se prosto vrti. V električnem smislu je torej potrebno le tipanje ali se motorček vrti ali pa je zavrt

LP

bosko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57
Aktiv.: 0.80
Kraj: Vače

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 6:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa mehansko tipanje teže z kakim stikalom ???
mi-dva
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Pa ne bo za fotocelico težava umazanija in prah glede na pogoje dela?

Lp, g

Praha v zalogovniku je res kar nekaj. To bi znala biti težava.
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.28
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa mogoče kakšna slika tvojega zalogovnika, ali pa skica.
Kje in kako bi rad imel..., potem bi se mogoče odločili kaj ti svetujemo, ker tudi navadno "mikrostikalo" dela čuda.
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi747, hvala ti za to informacijo, to je verjetno najzaneslivejši poceni način. Imam namreč enak problem, ker pri moji peči na pelete tudi ni senzorja na zalogovniku, pa se že dolgo spravljam, da ga bom naredil, pa ni bilo prave ideje.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Karkoli bomo že delali mora biti najprej varno, nato prahotesno in na koncu zanesljivo.

Varnost zagotovimo z minimalno močjo.
Prahotesnost bo večji problem.
Zanesljivost pa je namenoma na koncu. Saj če zmanjka goriva ne bo škode.

Moja zamisel bi bila nekako takole. Na neko trdno ploščo bi vgradil mikrostikalo. Z membrano bi vse skupaj pokril tako, da bi mikrostikalo bilo v sproščenem položaju. Gorivo bi membrano pritisnilo in s tem stikalo.

Za poizkus bi uporabil kar kos avtomobilske zračnice. Montažo si predstavljam pokončno. Mogoče bi bilo treba povečati naležno površino mikrostikala.

Za vklop LED ali pa kakšnega piezo brenčača pa tudi ne potrebujemo veliko moči. Torej lahko napajamo tudi baterijsko.

Samo moja zamisel.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni