|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Apr 19, 2009 4:52 pm Naslov sporočila: AVR-Fuse reset |
|
|
"Črna pika" pri AVR-jih - fuse biti. Lastnosti, katere pri picih nisem bil vajen. V primeru, da hote ali nehote izključimo reset pin postane mikrokontoler neodziven na serijski programator. Edina rešitev pa je paralelni programator. Velika večina uporabnikov pa tega programatorja nima. Mikrokokontroler z "zaprogramiranim resetu" ostane takemu uporabniku neuporaben. Ostane varianta iskati nekoga z ustreznim programatorjem, kupiti ali narediti tak programator. Glede na to, da sta se tudi meni valjala dva taka mikrokontrolerja - (nisem bil niti siguren če sta zanič, ali le "zaprogramirana" ) sem se odločil narediti neko preprosto vezje, ki bi brez priklopa na računalnik bilo sposobno izvesti paralelni vpis v mikrokontroler (pred vsem vpis fuse bitov) Ko sem pregledal datashet sem ugotovil, da je algoritem paralelnega programiranja AVR-ja dokaj enostaven. Potreben bo le en mikrokontroler z nekaj več pini. V rokah sem imel že PIC-a reset fuse bitov AVR-ja s PIC-em ,a sem si kasneje premislil - večina uporabnikov AVR nima PIC programatorja.
Vzel sem Mego8. Pinov je bilo ravno dovolj.
Do sedaj sem naredil adapterje za 3 različne avr-je
Poskusil sem Tiny2313, Tiny26 ter Mega8.
Dokumentacije nisem delal za "projek" Upam, da bo vseeno razumljiva. Če se bo še kdo pridružil izdelavi kakega adapterja, ga naj pripne v to temo. Dodajanje mikrokontrolerjev z enakim algoritmom programiranja ne bi smelo biti kak problem.
Na začetku programa so tri tabelce.
V tabelo TabelaCip vpisemo Signature Bytes po katerih program spozna kaj je priključeno. (podatek najdemo v datashetu) V TabelaHB vpišemo reset stanje Fuse High Byte v tabelo TabelaLB pa fuse stanje Fuse Low Byte. Vsi podatki so v datashetu. Pri programiranju izberemo še interni oscilator 4Mhz.
TabelaCip:
;tiny2313,tiny26,m8,m16-32,m88
.db 0x0A,0x09,0x07,0x03,0x0ff,0
TabelaHB:
.db 0xDF,0xF7,0XD9,0x99,0XDF
TabelaLB:
.db 0xE2,0xE3,0xE1,0xE1,0x62
Opis: |
Fotografije izdelkov
(na vezju ni 12V stabilizatorja, kajti vezje sem napajal z 12V - mesto stabilizatorja pa sem premostil) |
|
Velikost datoteke: |
422.05 KB |
Pogledana: |
35 krat |

|
|
406.76 KB |
38 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
Freset3.zip |
11.32 KB |
Downloadano: |
51 krat |
|
 Download |
fuse-reset-shema.pdf |
22.08 KB |
124 krat |
|
 Download |
fuse reset.pdf |
55.15 KB |
77 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
powr Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20 Prispevkov: 668 Aktiv.: 3.14 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Apr 21, 2009 2:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaksni so tisti trije tranzistorji brez oznak okoli 4k7 uporov?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29 Prispevkov: 323 Aktiv.: 1.36
|
Objavljeno: Tor Apr 21, 2009 7:52 am Naslov sporočila: Re: AVR-Fuse reset |
|
|
Silvo je napisal/a: |
" .
Dokumentacije nisem delal za "projek" Upam, da bo vseeno razumljiva.
|
Silvo - vse si že naredil, le konektor še manjka do te zadeve v prilogi, ki jo podpira AVR-studio v katerem je dostop do vseh parametrov.
Cena bi bila le 5€ več, le dokumentacijo bi bilo potrebno pripravit
(to sem ti poslal)
LP, stursc
|
163.66 KB |
134 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.69 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Tor Apr 21, 2009 8:09 am Naslov sporočila: |
|
|
A je mogoče s tem fuse resetom resetirat tudi bite, ki zaklepajo flash spomin brez izgube vsebine?
L.P.,
Miha
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Apr 21, 2009 10:00 am Naslov sporočila: |
|
|
powr je napisal/a: |
Kaksni so tisti trije tranzistorji brez oznak okoli 4k7 uporov? |
Res, oznak nisem napisal. Gre za čisto navadne NPN ter PNP tranisstorje. Sam sem vzel BC847 (NPN) oz BC857 (PNP)
Citiram: |
Silvo - vse si že naredil, le konektor še manjka do te zadeve v prilogi, ki jo podpira AVR-studio v katerem je dostop do vseh parametrov.
Cena bi bila le 5€ več, le dokumentacijo bi bilo potrebno pripravit
(to sem ti poslal) |
Srečko, zakaj bi kompliciral? Z kakim razlogom bi stvar priklapljal na PC? in imel še eno "s*anje več za priklop na pc. Itak nimam več kakega prostega porta. Za samo programiranje je paralelni programator totalno neuporaben. Tako vezje pride v poštev edino v primeru, da je uporabnik vede ali nevede izključil reset pin ter na tak način onemogočil serijski dostop.
Citiram: |
A je mogoče s tem fuse resetom resetirat tudi bite, ki zaklepajo flash spomin brez izgube vsebine? |
He, tole bi bila preveč enostavna rešitev. To seveda ni izvedljivo. Vezje se obnaša enako kot paralelni programator. Vsebina pa ostane nespremenjena pri spremembi low ter high fuse bitov.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.69 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Tor Apr 21, 2009 5:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
No sej dejansko mi je bolj odleglo kot kaj drugega, hvala za informacijo
L.P.,
Miha
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
powr Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20 Prispevkov: 668 Aktiv.: 3.14 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Avg 06, 2009 10:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo mi lahko prosim napises primer kako povezat tole vezje na mega8?
Kolikor sem gledal tvoje vezje in slike in jih primerjal z datasheetom (str.226 figure 104) ne ne vidim nobene povezave.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni