www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajanje operacijskega ojačevalnika
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
majoneza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Nov 2007 12:52
Aktiv.: 0.24
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 6:36 pm    Naslov sporočila:  Napajanje operacijskega ojačevalnika Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Mi zna kdo svetovat kako lahko najenostavneje izvedem simetrično napajanje za opamp? Trenutno bi rabil +12V in -12V. Opcija s transformatorjem odpake, ker nimam toliko prostora. Najbolje bi bilo, če lakho vse skupaj napajam z pozitivnim DC virom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko voltno pa imaš napajanje na vezju? Lahko bi vzel 12 V nap regulator in bi vzel teh 12 V kot maso, za plus sedanjih +24 V in za minus sedanjo maso.
Enako bi lahko rešil tudi z zener diodo.

majoneza
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nobenega vezja še ni nikjer, ker sem še v fazi dizajna PCBja.
Tvoj predlog bi deloval, ampak potem očitno rabim 24V glavnega napajanja. To bo težko izvedljivo. Sam imam na voljo univerzalni napajalnik ki zmore +15V kar bi mi z vsemi padci na regulatorjih zneslo stabilnih 12V. Saj takorekoč imam problem dobit samo -12V oziroma neko drugo izvedbo simetričnega napajanja.
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj si sam napisal da potrebujes 24V napajanje (od + 12V do -12V je 24V). Najbolje bo, da napajas z 12V, vhodni signal pa obesis na 6V. Ce ti to ustreza seveda. Seveda si podal tudi premalo podatkov, da bi nasli skupno resitev v manj kot n iteracijah.

n -> inf ?

majoneza
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 7:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, res sem bil suhoparen z zahtevami.
Torej, za opamp rabim +-12V (stabilnih seveda, ker se gre za audio aplikacijo). Tokovna zmogljivost ni problem, tja do 200mA.
Napajanje celotnega vezja bi najraje izvedel z enim samim DC virom (kot že prej omenjen univerzalni adapter z 15V).
Sem še kaj pozabil?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi šlo s 555 Negative Voltage Generator?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobiš tudi DC/DC hibridne modulčke ;

1. Varianta:
Link1:

2. varianta:

Link2:

LP G

Edit Silvo

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
majoneza
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no, pa sem našel ustrezno zadevo. Z najmanj dodatnimi komponentami bom prišel skozi z DC/DC converterjem. Našel sem tole: http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/1381
MAX635 switching regulator, ki ga lahko napajam z +15V in ven daje -15V.
Hvala vsem za ideje.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvo si napisal tole:
"stabilnih seveda, ker se gre za audio aplikacijo"

Za avdio ni problem samo stabilnost- ravno to je pri opampih najlažje doseč.

kasneje si napisal:
"MAX635 switching regulator"

Za avdio se na daleč izogni podobnim napravam, če ni res nujno oz. če ti je zvok pomemben.
Stikalni napajalniki so primerni za napajanje končne stopnje za bass , ki gre do 100Hz- za ostalo ne smejo biti niti blizu, če je govora o kvaliteti Wink

En primer je Squeezebox, kje je originalni napajalnik stikalni in ko sem ga zamenjal z linearnim, je bila razlika v zvoku krepko na bolje.

lp
Robi

majoneza
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok, spet sem premalo napisal:
Celotno vezje bom napajal z enim univerzalcem. Od njega dobim +15V. potem gre zadeva naprej na tale switching regulator in tako dobim -15V. Nato gre tale negativna linija še na regulator varjante L7912 kjer bom dobil -12V in s tem negativno napajalno linijo za opamp. Pozitivno napajalno linijo pa bom dobil iz Začetnih 15V z L7812 regulatorjem. Vmes bom nastavil en ducat kondenzatorjev in mislim da bo tole čisto zadostovalo za mojih 100mA porabe na vsaki liniji.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 7:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glej kat. št 154570 v nemškem conr*d katalogu.

Sam sem že uporabil verzijo +-5V in deluje bp brez kateregakoli dodatka. Edinole ni prav zastonj.

ASA00AA18_DC-DC_konverter.pdf
 Opis:
Dokument s strani proizvajalca

Download
 Ime datoteke:  ASA00AA18_DC-DC_konverter.pdf
 Velikost datoteke:  97.4 KB
 Downloadano:  15 krat

Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.04
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem to naredil z ICL7662 in enim 555 oscilatorjem. 555 mora laufat na dost visoki frekvenci, recimo 30 kHz, da je zunaj slišnega območja, poganja pa oscillator ICL7662 (sicer ima ta lasten oscilator, ki deluje na 10kHz, vendar je to ravno sredi avdio območja, 555 pa mu vsili lastno frekvenco - tistih 30 kHz).

Nekaj mA se da dobit iz tega, ponavadi ravno dovolj za napajanje operacijcev v avdio stopnjah.

EDIT: ICL7662 ni regulator ampak najbrž to aplikacije ne bo motilo. Če pa misliš, da bo, pa se razpiši bolj podrobno o aplikaciji, da ti bomo lažje svetovali.

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
majoneza
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, ravno takšnim virom sem se hotel izogniti, sploh ker se gre za ojačevalec za slušalke. Sicer se mi še vedno zdi boljša ideja da uporabim MAX635 ker deluje na 50kHz. S tem mi odpade dodajanje dveh elementov namesto enega.
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.04
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 10:58 pm    Naslov sporočila: icon_sad  Odgovori s citatom

V tem primeru lahko na ICL7662 mirno pozabiš - ni dovolj toka. Prekinitveni napajalniki so ok, če:

- PWM deluje na dovolj visoki frekvenci

- regulacija deluje na dovolj visoki frekvenci (ponavadi je to problem)

Mogoče bi bilo res za razmislit o trafotu. Razen če res ni placa - potem pa tako ali tako ni druge alternative kot DC/DC ali baterije za -12V. Pa povsem ločen polnilec, ki ti fila baterijo št.2 (jo fizično odklopi), ta čas ko uporabljaš baterijo št.1. Ampak če lahko to narediš boš pa mel plac tud za en trafo Very Happy

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
majoneza
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 23, 2009 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi zna kdo še svetovat kje lahko nabavim trafo za mojo aplikacijo (primar 230V, sekundar 2x 15V, nekje 2VA). Nikakor ne morem namreč dobiti čipa TL497 od Texas instruments. Nikjer ga ni na zalogi zato mi ostane samo še trafo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni