|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sailor Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38 Prispevkov: 698 Aktiv.: 2.95 Kraj: Ljubljana-Moste
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2005 12:26 am Naslov sporočila: Varnostne utripalke |
|
|
Ali bo ukinjeno obvezno prižiganje luči podnevi
ter vklop vseh štirih smernikov za vzvratno vožnjo?
Glede uporabe zasenčenih luči podnevi ter vklopa vseh štirih smernikov
za vzvratno vožnjo v pravnem redu EU ni konkretnih direktiv,
smernic ali priporočil.
Izjema je le program varnosti cestnega prometa
v EU za leto 2000, v katerem skupina evropskih prometno-varnostnih
strokovnjakov na podlagi številnih opravljenih raziskav v Evropi
priporoča uporabo luči pri vožnji podnevi.
Na podlagi tega dejstva in slovenskih izkušenj
ni predvidena ukinitev omenjene obveznosti.
Predlagana bo le sprememba določbe v Zakonu o varnosti v cestnem
prometu (možnost uporabe t.i. dnevnih luči), ne pa njeno črtanje.
Glede vzvratne vožnje predlagane spremembe zakona vključujejo
jasno opredelitev pojma vzvratne vožnje; pojem ne bo več
vključeval vzvratnega bočnega parkiranja in vzvratnega obračanja.
----------------------------------------
(Policija FAQ)
Dodatno pojasnilo
Gornji citat je objavljen izkljucno z namenom
osvetlitve tekoce zakonske problematike
v zvezi z izdelavo in uporabo avtomata
za priklop varnostnih utripalk
ter zadnje bele luci na avtomobilu,
nikakor pa ne tolmacenju
Zakona o varnosti cestnega prometa.
Prosim, da od teme ne odstopate ...
hvala, DD+
Nazadnje urejal/a sailor Ned Jan 30, 2005 2:24 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.32 Kraj: SG
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2005 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
V novem ZAKONU O VARNOSTI CESTNEGA PROMETA (ZVCP-1) je uporaba luči opredeljena v 61.členu. Uporaba varnostnih oz. smernih utripalk pri vzvratni vožnji pa je podana v 28.členu.
Bolj zanimiv je 129.člen, ki obravnava alkohol. Med drugim predpisuje dovoljeno koncentracijo alkohola in njegovo ugotavljanje (130.člen)
NAVAJAM
"(2) Drugi vozniki imajo lahko največ do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno
0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pod pogojem, da tudi pri nižji koncentraciji alkohola
ne kažejo znakov motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu."
Vprašanje je, kako ima policija umerjene naprave za ugotavljanje alkohola z "pihanjem". Do sedaj smo vsi pihali in meja je bila 0,5. Po tem zakonu je drugače.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2005 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Škoda je vsake sekunde razpravljati o tem kaj je v evropi in kaj pri nas in kaj je bilo in kaj še bo. Važno je predvsem to, kaj je sedaj, kaj pa še bo, pa trenutno še ni tako pomembno, saj moramo trenutno delati točno tako kot pravi trenutni zakon in ne, kaj utegne biti v prihodnje.
Torej, uporaba in/ali vgradnja avtomata je zato stvar vsakega posameznika, mnenja pa so tako ali tako različna.
Avtomat je razvit in stestiran, še celo dve verziji, tako da ne vem v čem je sploh problem. Kdor želi imeti avtomat naj ga ima/vgradi/kupi, kakorkoli že želi ali pa čaka na morebitno spremembo zakona čez xx let ...
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=1653
Še vedno pa povsem ne razumem prvotnega vprašanja.
Razpredanje o vsebini zakona pa je tako ali tako mlatenje prazne slame, vsaj z naše strani, saj smo mi samo tisti ki moramo zakon upoštevati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2005 5:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Dodatno pojasnilo
Gornji citat je objavljen izkljucno z namenom
osvetlitve tekoce zakonske problematike
v zvezi z izdelavo in uporabo avtomata
za priklop varnostnih utripalk
ter zadnje bele luci na avtomobilu,
nikakor pa ne tolmacenju
Zakona o varnosti cestnega prometa.
Prosim, da od teme ne odstopate ...
hvala, DD+ |
Temo sem premaknil z razlogom, ker nima nič skupnega z avtoelektriko. Prvotna tema je tudi noslila drugačen naslov.
Tudi sam "avtomat" nima z zakonom nobene veze. Gre za podobno napravo kot je opozorilnik na neprižgane luči, ...centralno zaklepanje (mimogrede vozilo moramo po zakonu tudi zakleniti, ko ga zapustimo a ne a nam bo to omogočila avtomatika ali pa bomo to storili "ročno" ) Torej je svar posameznika, če ga želi uporabljat.
Še moje mnjenje glede uporabe luči podevi ter varnostnih utripalk;
Osebno sem se vozil s prižganimi lučmi že pred sprejemom zakona. Z lastnih izkušenj sem namreč opazil, da je vozilo bistveno opaznejše. Sivo vozilo brez prižganih luči je pri difuzni svetlobi zelo slabo opazno. Sam sem doživel situacijo, da sem spregledal sivo vozilo brez luči, ki je bilo na nasprotnem(svojem) pasu ko sem prehiteval. Šlo je za dolgo ravnino - vozilo sem sicer videl a sem mislil, da vozi v isto smer kot jaz. Če bi imel prižgane luči se to ne bi zgodilo.
Še glede varnostnih utripalk na vozilu:
Osebno jih vključim vedno kadar stojim zadnji v koloni (lastna varnost) pa tudi pri vzvratni vožnji v koliko je pot daljša ter je pot "prometna" (spet zaradi lastne varnosti in sem to počel že pred veljavnostjo zakona) - nikoli pa jih nisem vključeval, ko sem vzvratno parkrial.
Povzetek tega je, da po mojem mnenju z zakonom ter rabo varnostnih utripalk ni nič narobe. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.96 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2005 6:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Strinjam s tem,da bolje voziti s prižganimi lučmi,podobno situacijo sem tudi imel.Imam avto,ko vžgem še obenem avtomatsko prižge luči.Za nočno vožnjo je posebej stikalo,ker prižge vse inštrumente.Za avtomat(vzratno v.)pa bom sestavil,samo moram počakati na pomlad,ko bo topleje.
Lp Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni