www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Rotacijski enkoder
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.44
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2004 11:15 pm    Naslov sporočila:  Rotacijski enkoder Odgovori s citatom

Zanimiva je ideja poceni rotacijskega enkoderja danskega avtorja. Uporabljen je koračni motor odsluženega disketnika, stvar je enostavna in glede na cene originalov vredna ogleda.

Rotary_encoder.pdf
 Opis:
Rotacijski enkoder

Download
 Ime datoteke:  Rotary_encoder.pdf
 Velikost datoteke:  134.81 KB
 Downloadano:  839 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.35
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2004 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno ta encoder sem izdelal pred cca mesecem dni za kolega, ki ga uporablja na stroju za motanje tuljav (po domače viklanje motorjev). Edini problem je v tem, da moraš prvi impulz po priklopu napetosti negirat, kar se da izvest z mikrokontrolerjem. Drugače pa stvar deluje dobro. Nisem pa ga pripel na forum, ker nisem bil siguren kako je z objavljanjem člankov drugih avtorjev.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.99
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 13, 2004 12:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izredno zanimiva ideja. Tole bom vsekakor poskusil.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 13, 2004 3:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z kakega pogona je pravzaprav tale motor? Zdaj sem šel malo iskat. "Razkopal" sem en star CD pogon, pa 5.25" disketno enoto tudi v 3.5 ni kaj podobnega. Po spominu pa se mi zdi, da so bili taki motorji v starih MFM 5.25" trdih diskih. Sad Potem bo tak motor bolj težko najti.
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 13, 2004 5:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sem prav razumel princip tega enkoderja, bi morala načeloma delati praktično večina koračnih motorjev. Kolikor sem gledal imam v enem Teac-ovem 5.25" disketniku na videz praktično enak motor. Stvar bom razmontiral, da vidim kako se obnaša, potem pa napišem več.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.98
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 13, 2004 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja silvo taki motorčki so bili v starih velikih disketnikih 5.25 so pa unipolarni
doma jih imam 8 in mislil sem jih že vreči v smeti no potem pa vidim tole
mogoče res drži pregovor da čez 7 let vse prev pride
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.35
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 13, 2004 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Sad Potem bo tak motor bolj težko najti.

Odgovoril ti je že praktično Frenki, namreč tudi sam sem uporabil koračni motor iz starega tiskalnika, razlikuje se samo po tem kolikokrat ti preklopi v enem obratu, kar je seveda odvisno od koračnega motorja. Pa še to namesto lm 358 sem uporabil kar lm 324, ker sem ga pač imel na zalogi, ter uporabil samo dva operacijska, uporabil sem enako tiskano vezje s tem, da sem smd čip prilotal z žičkami. Ne moreš verjet stvar deluje Wink

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.97
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 15, 2004 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Oprostite,da sprašujem.Na tej strani pišete o rotary encoder,Pa bi rad vedel,ka je ta naprava.Še "viklanje motorjev",Ker jaz ne šlišim, kot veste,zato bi prosim lahko opisati.Hvala!
Lp
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 15, 2004 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Temu se reče po slovensko dajalnik impulzov.
Kratek opis:

Rotacijski dajalniki pretvarjajo mehansko vrtenje v niz električnih impulzov. Uporabljajo se v industrijskih napravah za natančno merjenje kotov, pozicij in vrtilne hitrosti.Najpogostejše aplikacije so v industriji obdelovalnih strojev, pri raznih pozicioniranjih, transportni tehniki, robotskih napravah, tekstilni industriji, lesni industriji, merilnih in kontrolnih napravah, strojih za brizganje plastike, drugih industrijskih aplikacijah.

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.97
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 15, 2004 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo,zdaj že razumem.Verjetno je mogoče,da še uporablja optični sensor?

s4506_kpic1004e02.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  s4506_kpic1004e02.pdf
 Velikost datoteke:  145.17 KB
 Downloadano:  123 krat

Nazaj na vrh
b0j3
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Apr 2004 19:52
Aktiv.: 0.49

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 15, 2004 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"viklanje motorjev" pa je navijanje motorjev.
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 15, 2004 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V mojem primeru Teac 5.25" disketnika gre za koračni motor, ki je na videz zelo podoben opisanemu. Stvar daje ob vrtenju soliden občutek, tako da bi znal nastati zanimiv enkoder. Ko stvar spravim skupaj, bom poskusil napisat več o uporabnosti.

Lp, Frenki

p.s. Tema vsaj po mojem mnenju nima nobene direktne zveze niti s previjanjem motorjev, niti z optičnimi senzorji, zato še enkrat predlagam, da se pri pisanju sporočil držita pravil.

stepper.JPG
 Opis:
Koračni motor
 Velikost datoteke:  64.46 KB
 Pogledana:  92 krat

stepper.JPG

Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2004 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se bo še kdo ukvarjal z "recikliranjem" koračnih motorjev starih disketnih enot, lahko kar nekaj koristnih informacij najde tukaj.

Pripenjam še sliko svojega "enkoderja". Zadeva dela lepo, občutek pri vrtenju je odličen. Malo bom moral še podelat glede programskega branja, zaenkrat sem prišel do te faze, da lepo identificiram vrtenje levo-desno. Enkoder bom definitivno porabil za nastavljanje frekvence PLL-a DRM sprejemnika. Mislim, da je za takšne naloge kot naročen.

Lp, Frenki

SV400013.jpg
 Opis:
Rotacijski enkoder
 Velikost datoteke:  61.42 KB
 Pogledana:  188 krat

SV400013.jpg

Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.36
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki: si že kaj napredoval na programskem delu?
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da imam tisto kar potrebujem končano, trenutno pa čakam na nek DDS da bom zadevo lahko tudi praktično preveril. Čeprav se bojim, da bo malo potrajalo, ker po trenutnih "zadolžitvah" Wink spajkam okraske za novoletno jelko.

Lp, frenki
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 487 dni