|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Apr 05, 2009 7:12 pm Naslov sporočila: Proženje bliskavice |
|
|
Doma imam bliskavico starejšega tipa, ki se lahko natakne tudi na zdajšnje novejše DSLR aparate, ker pa imam jaz kompaktni aparat je nemorem montirati, a bi jo vseeno rad uporabil. Videl sem jo pri jamarjih, ki so imeli to izvedeno z nekim svetlobnim senzorjem. Rad bi, da ko bi se originalna bliskavica sprožila bi nek senzor to zaznal in v delčku sekunde vklopil še dodatno bliskavico. Zanima me kako to izvesti?
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Ned Apr 05, 2009 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
tolk časa si že tu gor pa se še nisi navadil google
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Apr 05, 2009 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem čisto pozabil. Velikokrat vprašam zato, ker nevem pod kakšnim angleškim geslom iskati. Sem pa že našel nekaj zase.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Apr 05, 2009 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Našel sem tole klik . Samo ne vem kam kaj priklopiti razen +9V. Kakšen element je MISC, ki ga na vezalni shemi ni? In še koliko bi me tako na oko stalo vse skupaj?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TECHNIC Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18 Prispevkov: 582 Aktiv.: 2.56 Kraj: Senovo
|
Objavljeno: Ned Apr 05, 2009 8:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Misc ali miscellaneous. Pomeni razno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Apr 05, 2009 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
A potem P1 in tisto neoznačeno žico vežem zaporedna no plus bliskavice ali kako? Kam gre - napajanja?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Ned Apr 05, 2009 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
A potem P1 in tisto neoznačeno žico vežem zaporedna no plus bliskavice ali kako? Kam gre - napajanja? |
Ali ni očitno, da je tam izhod + , -.
- napajanje gre na maso ane.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2009 6:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Sepravi bo vezje po izhodu P1 bliksavici poslalo impulz na njeno tipalo, kamor se lahko bliskavico priklopi na žico?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2009 8:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Predpostavljam da imaš digitalni kompaktni - v tem primeru tole vezje ne bo delalo oziroma bo sprožilo blisk prekmalu. Kompakti imajo namreč predblisk, pri katerem izmerijo koliko moči rabijo za glavni blisk. Rabiš števec,ki bo štel bliske in ustrezno zamaknil glavni blisk...
No, sliši se bolj grozno, kot je. V bistvu rabiš notri 4017 in par stvari. V starem elektorju je bil nekoč načrt, po njem se jaz naredil vezje in je delovalo super. Samo vedeti pa moraš da se boš moral naučiti ker bodo na začetku slike presvetle če boš to uporabljal preblizu, ker aparat ne bo upošteval dodatnega fleša.
V priponki je načrt, s tem da so popravki sledeči:
R1=3k3;
R11=68k
T4=BC556
Ploščica sicer izgleda velika, ampak jaz sem par stvari vzel ven (konektor...) in vse skupaj naredil na euroboardu.
Število predbliskov za začetek nastaviš na ena, ker ima večina samo en predblisk, razen če iamš vključen red-eye reduction.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Slave flash.pdf |
Velikost datoteke: |
463.07 KB |
Downloadano: |
83 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2009 9:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da nima predbliska, ker ima pomožni AF žarek. Pa tudi nič se pred tem ne zabliska iz bliskavice. Ni pa mi do tega, da bi zdaj izdeloval neke ogromne ploščice, ker mora biti to čim bolj majhno, ker rabim za v jame. In AF pomožni žarek stvari nebi mogel sprožiti saj ni ravno močan poleg tega pa je občutljivost nastavljiva.
Še vedno pa me zanima kako potem to vezje vklopi bliskavico. Ali spusti signal na kontakt za proženje ali kako?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2009 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Samo toliko za opozorilo: preden natakneš fleš na novejše DSLR preveri kolikšna je napetost nanjegovih kontaktih. Kolikor se spomnim je za npr. Canon dovoljena napetost 6V na kontaktu za proženje, starejši fleši pa imajo tudi do 200V...
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2009 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Je ža deloval na Eosu. Sedaj se mi je pa že pri nakupu elementov zataknilo. Tranzistorja nima ne Hte ne Ic šlo bi sicer preko Farnella, ampak najprej vprašam tu. Ali mi lahko kdo priskrbi tranzistor 2N5777, če se komu valja doma in ga ne potrebuje. Še vedno pa me zanima kako stvar priključiti na samo bliskavico.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
powr Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20 Prispevkov: 668 Aktiv.: 3.13 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2009 10:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Predbliski pri kompaktih sluzijo zmanjsevanju efekta rdecih oci, torej če sklopiš to funkcijo si problemn s prehitrim prozenjem flesa prek fotocelice rešil.
Sanke na fotoaparatu sklenejo oba kontakta in tako sprozijo fles. Tako da mislim da nima ravno velike vloge kaksno napetost fles uporablja za prozenje. Studijske flese sem pred casom meril in mislim da je bilo okoli 12V. Nisem delal ravno raziskave ampak tudi nisem se nikoli slisal da bi zaradi tega kdo kdajkoli imel probleme.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2009 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam še nisem slišal, da bi kdo kaj skuril, mi je pa tole ostalo v spominu , ko sem hotel en star fleš nataknit na moj fotoaparat: http://aaronlinsdau.com/gear/articles/flashvoltage.html
Potem sem si premislil in kupil spodoben fleš...
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2009 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
aha...sem spregledal da je dSLR ---no, nima veze, tudi pri tem je predblisk, čeprav ga ne vidiš, ker je pri dSLR-jih preblisk dooosti hitrejši kot pri kompaktih. Je pa, verjemi. Tista AF lučka je pa samo za pomoč pri merjenju razdalje v slabi svetlobi.
Powr--> ni res. Predblisk se uporablja za izračun potrebnega glavnega bliska glede na situacijo(ja, pa tudi za redukcijo rdečih oči) in je prisoten pri vseh digitalcih, obenem ti bo pa, kot rečeno, taka bliskavica, ki ni sinhronizirana s aparatom povzročala težave - podosvetljenost, preosvetljenost - v glavnem rabil boš kar nekaj eksperimentiranja.
Aja..kako deluje ? Imaš fotodiodo, ki zazna blisk glavnega fleša in obenem sproži drugi fleš. torej, če na tvojem nimaš fleša, oziroma če ga misliš dati na nosilec, potem moje vezje ne pride kaj dosti v poštev, se opravičujem za pomoto....
tukaj moraš potem, kot je rekel piroman, paziti na napetost. Izmeri napetost pri vključeni bliskavici - in sicer na kontaktih za proženje, pa boš videl. tudi če je že deloval, vseeno se prepričaj, saj ni nujno da aparat crkne prvič, ko daš gor preveliko napetost - malce preobremenjenosti že vzdrži, ne pa veliko.
sanke na aparatu res sklenejo oba kontakta, vendar ne preko releja, ampak preko tranzistorja, ki zdrži samo 6 voltov, recimo. Zato JE pomembna napetost.
EDIT: Danes sem pa res za luno...že drugič pomota --sem mislil da si omenil da imaš dSLR- --no, vseeno velja moj prvi predlog. V bistvu vezje daš v sam fleš, mehansko pa ga sploh ne povežeš na kompakta. Pri kompaktu moraš imeti vključen fleš in ko ta fleš sproži, s tem sproži še tvoj slave fleš preko fotodiode. Vendar še vedno rabiš števec impulzov. lahko narediš tvoje vezje, vendar boš videl da ne bo delalo v redu ,ker bo slave fleš sprožil prekmalu...
Nazadnje urejal/a protoncek Pon Apr 06, 2009 11:03 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni