www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

GSM zunanji pozivnik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2005 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na internetu sem iskal senzor vibracije.Rad bi vedel,če obstajajo takšen senzor,ki je zelo občutljiv na vibracijo kot na primer pri mobiju?Videl sem takšne za močnejše vibracije.
Lp Andrej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2005 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

andrej, za kakšno aplikacijo ga rabiš?
sigurno obstajajo... sicer si ga pa narediš sam. Rabiš eno železno kocko (ali opeko) in piezo piskač - ploščico.
To ploščico daš na vibrirajočo površino in nanjo utež. Električne signale z obeh strani ojačaš in mislim da bi moral biti to kar v redu senzor... tak bol neprofesionalen - sploh z opeko Very Happy

LP, aly.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2005 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Domnevam.... ker Andrej ne sliši domnevam, da bi si rad naredil nek recimo svetlobni signal, ko recimo po telefonu prejme SMS. ... o podobni zadevi smo na forumu nekoč že razpravljali.
andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2005 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo,res sem jaz ki ne slišim.Rad bi preizskusil drugače,za to bi rabil.Samo ne vem,če obstajajo.Aly,ta opeka je pa težji kot mobi.
Lp Andrej
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2005 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če rabiš za mobitel, bi bilo mogoče še najbolje da bi si potegnil žice ven iz telefona, da imaš namesto piskača montirano LED. Ali pa vzporedno z vibra-motorčkom.

Ali pa druga alternativa, da imaš občutljiv sprejemnik RF sevanja, ki ga imaš lahko tudi kakšen meter stran od telefona in bi zasvetila lučka ko bo telefon oddajal - tudi pri prejemu sporočila.

Z opeko res ne bi šlo... Very Happy
Žal ne poznam takih senzorjev ker tudi nisem nikoli delal z njimi... Pač poskušam pomagati z drugimi predlogi.

LP, aly.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2005 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takšen senzor sem na hitro sestavil, ko smo ugotavljali v službi kaj je narobe z pošilko ventilatorjev. Piezo piskač iz telefonskega aparata (Eta ...) sem razdrl in previdno odstranil sam kristal. Ventilatorje smo potem položili na relativno mehko podlago, na ventilator (boxer 80x80) pa kristal in čez še eno 100g utež. Kristal sem preko dveh mehkih žic priklopil direktno na osciloskop, pa smo lepo gledali krivulje, ki jih je zaradi vibracij ustvarjal kristal.

Tako da če hočeš detektirati zvonenje telefona (vibre) to nebi bil problem. Izdelati bi moral eno trdo poglago nanjo fiksirati kristal čez kristal pa nekako namestiti en sedež za telefon. To bi bilo še najbolj problematično, ker je kristal precej krhek.

andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2005 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag,Sem v zadregi.Ko si pisal,da si vzel piezo piskač iz telefona.In ravno imam telefon Eta812PM,kiže dolgo leži v omari.Takoj sem odprl in ne najdem.Pogledal sem shemo,ki je priložen in nič ne vidim.Ali je mogoče za zvonjenje uporabi slušalka?
Lp Andrej
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2005 11:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne ponavadi je piskač skrit v eni črni valjasti škatlici premera cca 42mm. Pritrjena z dvema vijakoma. V notranjost sta speljani 2 žički.

Pripel sem sliko na Filemanager, ker ne najdem gumbov za priponke??

No tule je slika: Piskač

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 24, 2005 1:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

yup, frenki je očitno "skenslal" pripenjanje datotek...

piezo piskač pa ima ponavadi na zadnji / spodnji strani telefona odprtino ali satovje manših lukenj, skozi katere se dere ven.

LP, aly.

Oliver
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Okt 2004 13:36
Aktiv.: 0.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 24, 2005 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
če rabiš za mobitel, bi bilo mogoče še najbolje da bi si potegnil žice ven iz telefona, da imaš namesto piskača montirano LED. Ali pa vzporedno z vibra-motorčkom.

To bi bilo res najbolj enostavno. Ne bi pa LED dal namesto piskača, saj tako na zvonjenje telefona ne bi mogla opozoriti kakšna druga oseba, ki pa sliši. Mislim, da vsi telefoni ob alarmih tudi prižgejo osvetlitev, tako da je tudi tam možno zaznavanje.

aly je napisal/a:

Ali pa druga alternativa, da imaš občutljiv sprejemnik RF sevanja, ki ga imaš lahko tudi kakšen meter stran od telefona in bi zasvetila lučka ko bo telefon oddajal - tudi pri prejemu sporočila.

To bi bilo pa sploh najenostavneje, saj se detektorji klica ("dogovarjanja" mobija z bazno postajo) dajo kupit in so prav poceni. Ima pa ta metoda svoje pomanjklivosti. Na primer lažni alarmi, (mobi in bazna postaja se "dogovarjata" tudi kadar ni klica, recimo ko potuješ in prehajaš območja med baznimi postajami, sonda ne loči med klicem na tvoj ali (bližnji) sosedov mobi. Če pa bi rad zaznaval tudi alarme, ki niso povezani s klicem, recimo budilko, opozorila na sestanke in podobno, pa ta metoda sploh odpove.

Vrtenje motorčka vibratorja bi lahko zaznal tudi s senzorjem magnetnega polja (išči pod hall sensor).

No pa k odgovoru na osnovno vprašanje:

Seveda obstajajo že narejeni senzorji vibracij. Poglej si npr. tole. Ti senzorji od Analog Devices niso pretirano dragi in dokaj enostavni za uporabo.

LP, Oliver
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 24, 2005 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
yup, frenki je očitno "skenslal" pripenjanje datotek....

Pozabili ste, da temo peljete med novicami, kjer pa so priponke res onemogočene Laughing ... Če se bo tema razvijala naprej, jo bomo prestavili kam med periferijo ali kaj podobnega, potem pa ne bi smelo biti problem s pripenjanjem.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 24, 2005 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frenki,zutraj sem opazil,da pišejo za mobi.To sem hotel vprašati tebe,da bi to vprašanje prestavil na prejšnji optični signal,ali na novo temo.Pa sem vedel,da boš pisal.Prej nisem mogel vprašati,ker nisem imel časa.Oprostite za sitnost.
Lp Andrej
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 24, 2005 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frenki,hvala.Aly,vem da črna stvar piskak.Pa ni v telefonu,ki sem odprl.Imam en piskač od glasbene kartice in eno od faks.Prej sem napisal na forumu optični signal,ki sem tudi napravil,Moti pa me ,ker občasno pošilja signal in prižge led.Zato sem mislil uporabiti senzor vibracije,ki bi zaznal vibracijo.Ki jih imam to mobi vključen opozorilo z vibrator,Zvonjenje pa je izključen,saj ne rabim.
Lp Andrej
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 24, 2005 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

andrejj, kaj pa če bi razmislil o nakupu Nokie 2650. Ta telefon ima vibrator in precej dobro viden svetlobni signal tudi pri zaprtem ohišju in te tako opozarja tudi na prejete SMS-e. V novoletni akciji je stal 7000 sit.

Na tem linku si poglej Interactive Tutorial, kjer se lepo vidi, kako sveti - signalizira celo ohišje okrog in okrog.

http://www.nokia.com/nokia/0,,58719,00.html#

Na intro predstavitvi se sicer vidi bela svetloba, ki je v resnici živo modra in kar konkretno opozarja na tekoče ali zgrešene klice ali SMS-e. Če želiš ti to lahko pri svojem posnamem in pripnem filmček.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 25, 2005 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok,hvala za nasvet.Enkrat bom šel v Lj in se bom pozanimal.
Lp Andrej
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni