www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TV omrežje
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Inventor
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Nov 2009 19:11
Aktiv.: 0.65
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 4:20 pm    Naslov sporočila:  TV omrežje Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Pred kratkim smo kupili nov LCD TV, full HD, MPEG-4, DVB-T itd., saj v tem primeru ni ravno pomembno.

V glavnem in že pred nakupom smo se vse pozanimal, s fotrom sva vse razčistila s prodajalci itd.

Ampak zdaj nam tudi ni ravno nič več jasno. Najprej bi rad razčistil naslednje, glede TV omrežja: npr. imamo POP TV/KANAL A hišo, ki potem oddaja nek program. Kam gre signal potem? Je tukaj že razlika med DVB-T in DVB-C? In kje se potem pojavijo TV operaterji? Mi smo na Telemachu.

Zdaj pa spet: naša TV je DVB-T. Vendar smo izvedeli, da za digitalni signal v Slo potrebuješ DVB-C.

No, in sva s fotrom prestavila iz slovenske na finsko nastavitev, ki omogoča DVB-C. Ampak ne razumem, kaj ma to sploh veze; namreč signal je v coax-u v zidu - zid je pa pač zid. To mi ni jasn.

V glavnem ko sva to prešaltala, je napisalo, da je najdu okoli 180 digitalnih signalov in 0 analognih. In povsod piše, da so vsi digitalni. Samo kako je to mogoče? Prej so bli vsi analogni in baje jih je samo par pa zdej še slovenske televizije digitalnih.

No, in gre fotr na Telemach in ugotovi, da je signal še analogen. Pa zakaj pol piše da je digitalen?! Brick wall

Zdaj pa, če hočemo gledat par programov v HD, potrebujemo neko malo škatlco, ki jo priklopimo na TV. Zdaj spet ne razumem, čemu škatlica sploh služi - digitalni HD je pač v zidu in TV je digitalni HD.
Zakaj zaboga rabiš škatlico? d'oh!

V glavnem dajte mi prosim opisat kako deluje TV omrežje, ampak čist simpl, ker precej že vem, pa ne mi omenjat googla, ker sem tud tam že pogledu.

Pol pa še to v zvezi z operaterji, DVB-T in C v povezavi z digital-analog, pa kaj so te škatlce.

EDIT: pa ne pisat, naj vprašam operaterja, ker smo to že 100-krat naredl, pa nimajo pojma in vsak pravi drugače. V glavnem so čist zmedeni.

Hvala in lp.

mcride
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Okt 2009 22:36
Aktiv.: 4.12
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta stran ti bo razjasnila mnogo tvojih vprašanj: http://dvb-t.apek.si/

lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Inventor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, ja, še zmeri mi to ni ravno jasno.

Neki [slovenščina je zame španska vas] si prebral, ampak razložite mi natančno razliko med stanjem preden sva s fotrom prešaltala na DVB-C in po tem. Sej smo skoz na zidu - na kablu od Telemacha. Kaj se je v TV-ju sploh spremenilo. Mamo več programov, pa vsi so na digital. Prek česa smo pa prej to sprejemal?

V glavnem zaenkrat najprej dajmo razčistit kako sploh deluje TV omrežje, kje so kle operaterji. Najprej to. Pol pa tiste škatlce.

EDIT: drugače pa fajn, da si omenil ta forum.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DVB-T je za po zraku, DVB-C je za po kablu. Če imaš anteno na strehi, potem je DVB-T, če pa imate kabelskega operaterja, je pa DVB-C.

Očitno telemach (kabelski operater) pošilja digitalni signal po vašem kablu.
Če je res digitalen lahko preveriš tako, da počasi vlečeš antenski kabel ven iz vtičnice na zidu. Če je analogen, začne vedno bolj šumeti, če pa je digitalen, ratajo kockice in potem popolnoma crkne.

Kabelski operater v svojem centru sprejema TV signale iz zraka, s satelitov, pa še kje, jih skombinira in stlači v kabel do tvojega TVja.

Kako imajo rešen pa HD sprejem, pa ne bi vedel.

Inventor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, ja, sej to sem zdej že pogruntu. Pa tisto glede digital/analog - TV mi napiše, kakšen je signal, al je analogni ali DVB.

Ampak mi smo prej sprejemal signal iz zida, TV pa imeli naštiman na DVB-T. Kako je to možno? Vse je blo na analog, pol smo pa dal na DVB-C in karnaenkrat so se pojavile le digitalne različice programov, fizično nismo nič štelal.

Dejte to razložit, prosim, ker me res zanima.

Pa če ma kdo še kakšno idejo glede tistega modema za HD. Very Happy

Lp.

dyfan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54
Aktiv.: 2.95

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno boš najhitreje prišel do konkretnih odgovorov in pojasnil pri tvojem kabelskem operaterju.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Telemach oddaja vse programe v digitalni tehniki, veliko večino pa tudi v analogni tehniki.
Vsake toliko časa kakšen program zamenja kanal to je pa tudi vse. Očitno je TV dovolj pameten, da ga ne moti oblika signala ampak sam zamenja sprejemnik.

baresi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Aktiv.: 2.81
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da telemach oddaja obojno, nekaj kanalov je digitalnih, nekaj pa analognih, nekateri programi so podvojeni. Mislim da uporabljajo telius dtv.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jezikač
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Sep 2009 23:21
Aktiv.: 0.83
Kraj: swamp

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Inventor je napisal/a:
Ampak mi smo prej sprejemal signal iz zida

Dej no malo razmisli, preden pišeš totalne bedarije in budalaščine. Sej smo na strokovnem forumu, a ne? Če ti baba reče, da je TV vštekan v zid, pol bi še zastopu. Tukej smo pa štromarji, in vemo, da v zidu ni nobenga palčka, k bi oddajal TV signal Brick wall

sraka
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52
Aktiv.: 2.38
Kraj: PMAVs

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 08, 2009 12:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha... pr nas mamo tud pipo kar v zid nabito. Ni nbenga vodnaka od spod, voda pa kr teče.
Nazaj na vrh
pomar
Član
Član

Pridružen-a: Čet 04 Dec 2008 21:15
Aktiv.: 1.24
Kraj: okolica Ptuja

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 08, 2009 12:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Novejši televizorji imajo vgrajene tri tunere (sprejemnike) analogni, DVBT in DVBC. Z izbiro države tudi vklapljate posamezni tuner. Pod državo Slovenija se vklopi samo analogni in DVBT tuner. Televizor prvo poišče DVBT postaje nato pa analogne. Če imate kabelsko izberete državo Finska. Takrat se vklopi DVBC tuner. Telemach hkrati po kabelski oddaja analogni in DVBC signal. Kateri tuner se bo vklopil pod posamezno državo je odvisno od proizvajalca televizorjev. Kot je meni znano še Slovenija nima napisanega standarda za oddajanje v DVBCju zato tudi proizvajalci ne vklopijo DVBC tunera za našo državo.
Nazaj na vrh
Inventor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 08, 2009 6:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sraka je napisal/a:
Aha... pr nas mamo tud pipo kar v zid nabito. Ni nbenga vodnaka od spod, voda pa kr teče.

offtopic

Sem šel malo tvoje poste gledat in ugotovil, da jih imaš 99% čisto nevmesnih, butastih in žaljivih pripomb, ki niso na noben način povezane s štromom.

Pa mislim, da ste vedeli, kaj sem mislil z zidom. Evil or Very Mad

Pomar, hvala, to sem hotel slišati. Sedaj mi je vse skupaj že kar predcej jasno.
Samo zanima me če mogoče kdo ve, zakaj bi rabili zdaj še tisto škatlco za HD (baje ma neko kartico notr). Saj sem že prej napisal kaj si mislim glede tega. Wink

Pa na Telemachu uni bumbarji še vedno trdijo, da gledamo analogno, d'oh! čeprav smo prešaltal na njihov pretvorjeni DVB-C, digitalni in vse piše da je digitalno.
Sej TV ve, al gre notr DIGI al ANALOG, pa tud preveru sem s tistim trikom, ki ga je navedel aly.
Jaz tudi vem, al (oprostite) "žrem drek al čokolado".

Samo še to. Very Happy

Lp.

Še en tak zmazek pa letiš. VolkD

Inventor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 09, 2009 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je fotru zdaj nek tehnik razložil, da res gledamo vse digitalno.

Pa pomojem je tista škatla zato, da ko bodo zablokirali vse HD programe, da jih bo odkodirala in poslala naprej, v TV.

Saj notri je tudi neka kartica, ki šteje programe in omogoča, da ti čim več kasirajo.
A mislite da bi se jih dalo nekako ogoljufati (npr. brez modema, kartice... Twisted Evil )

Lahko še kaj dopišete. Very Happy

Lp.

Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.05

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 09, 2009 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Darko, ne se preveč jeziti.

Smrkavec je baje genij, geniji pa nimajo časa za slovenščino d'oh!

bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 10, 2009 6:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glavno, da je "v zid vštekano". Very Happy . "Koko pa men dela, k ni ankamor vštekan pa piše WIRELESS?". Am, ne razumem. Da je lahko kdo tako zaostal. V zid vklopljen? Brick wall.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni