www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Težave z izhodi na ATMega 8535

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
klemenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Jan 2010 15:22
Aktiv.: 0.12
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 31, 2010 6:49 pm    Naslov sporočila:  Težave z izhodi na ATMega 8535 Odgovori s citatom

Dober dan vsem skupaj.

Kupil sem si mikrokontroler ATMega 8535.
V programu sem za test napisal, da naj bo Portb.1=1 in Portb.2=1.
V Bacsomu AVR mi vse lepo "skompajla", ter preveri možne napake, tu je vse OK.
Sprogramiram čip, do tu tudi vse OK.
Ko čip priklopim na napajanje, tokrat še brez upora in LED diode na izhodu, sta oba izhoda na 4,9V (kar je OK).
Takoj ob priklopu upora in LED diode na enega izmed teh dveh izhodov, se mi napetost dobesedna sesuje (na izhodu) na 1,5V.
Upor je dimenzioniran na 3V ter 10mA toka, kar zadošča za 3mm rdečo LED diodo. Če upor priklopim na +5V, LED dioda sveti normalno. Samo na izhodu pa NE DELA.

Mogoče kak nasvet, ZAKAJ se to dogodi.
Čip pa je nov.

Že vnaprej se vsem zahvaljujem za podane odgovore.

LP,Klemen F.

P.S.:
Pri programiranju naj bi nastavil še t.i. Fuse bit-e. Mi lahko poveste, katere moram obkljukati?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 31, 2010 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skonfiguriraj Portb.1 in Portb.2 kot izhoda.
Če Portx.y deluje kot vhod, z Portx.y=1 vključiš cca 50k pull-up upor.
Nazaj na vrh
klemenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

int47 je napisal/a:

Kako pa se to skonfigurira? Ali ni to samo narejeno na tak način, da če daš na izhodni port 1, da se avtomatično slednji port v tem trenutku smatra kot izhod, če ga pa bereš, pa vhod?

Kako se to nastavi?
Ker za to prvič slišim...Programiral sem v Bascom-u čipe AT89C4051, in če sem naredil tako, kot je omenjeno zgoraj, je bilo vse vredu. Samo da sem tam pač napisal namesto PORTA.5=1 slednje A.5=1.

Nekaj ne razumem sedaj...Ma lahko kdo malce "razsvetli" o tej zadevi, ter pokaže oz. napiša kak primer?
Nazaj na vrh
marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.19

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

klemenko je napisal/a:
int47 je napisal/a:

Kako pa se to skonfigurira? Ali ni to samo narejeno na tak način, da če daš na izhodni port 1, da se avtomatično slednji port v tem trenutku smatra kot izhod, če ga pa bereš, pa vhod?

Kako se to nastavi?
Ker za to prvič slišim...Programiral sem v Bascom-u čipe AT89C4051, in če sem naredil tako, kot je omenjeno zgoraj, je bilo vse vredu. Samo da sem tam pač napisal namesto PORTA.5=1 slednje A.5=1.

Nekaj ne razumem sedaj...Ma lahko kdo malce "razsvetli" o tej zadevi, ter pokaže oz. napiša kak primer?

Vsak port ima t.i. direction register (DDR), s katerim dolocis smer porta. Odvisno od cipa in porta, so defaultne vrednosti razlicne. Za tvoj primer konkretno ne vem, obicajno je po defaultu PORT A vhod, PORT B pa izhod.. Ko pises program te defaultne vrednosti ne zanimajo, ampak nastavis tako kot uporabljas. Za bascom ne poznam sintakse, v C-ju bi to bilo DDRA = 0xFF (vsi pini na PORT A so izhodi), DDRB = 0x00 (vsi pini na PORT B so vhodi). Za bascom imas najbrz nekaj v stilu DDRA.1 = 1 in DDRA.5 = 1

Je pa se en hakcl, ce zelis uporabljati PORTA kot izhod, ti priporocam da prikljucis tudi AVCC in AGND (Na nekaterih drugih atmega sem videl, da izhod ni delal drugace).

lp m
Nazaj na vrh
klemenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po prebranem zgornjem postu, sem šel iskati malo v HELP in sem našel slednje:
CONFIG PORTx=OUTPUT

Ali je to-to?
Ali se za inpute naredi enako?
Nazaj na vrh
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da.
Nazaj na vrh
klemenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 01, 2010 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, hvala...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni