|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MortaL Neznanec

Pridružen-a: Ned 01 Okt 2006 10:28 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2013 4:22 pm Naslov sporočila: Brnenje, pokanje receiver Sony STR-DG710 |
|
|
Zdravo,
pred časom sem očitno dobil indirektni udar strele v hišo po kabelski. Ker se kabli zvočnikov nahajajo cca. 15 cm stran od koaksialca za kabelsko, se je v njih najverjetneje inducirala napetost ali pa je prišlo do preskoka. Ta napetost je morala priti v receiver po zvočniških kablih, ostalo je bilo vse izklopljeno.
Receiver od tedaj brni in poka po zvočnikih, tudi pri glasnosti 0. Če dam malo bolj na glas, gre v protect. Par dni nazaj sem ga odprl, sumim pa da sta šla kondenzatorja z oznako NIPPON CHEMI-CON Audio 85st C, 71V 10000uF, saj sta na lotu spodaj malenkost ožgana in tudi stekla sta.
Nisem elektronik, a me zanima ali bi lahko kako preveril, če je to edini vzrok, da ne grem v nabavo novih kondenzatorjev, ki niso poceni.
Hvala in LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.60 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2013 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podobno se je obnašal meni receiver, ko mu je crknil vhodni izbirni IC. Skuril se je zaradi prenapetosti na AUX vhodu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2013 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pišeš, da sta elektrolita stekla. Žal ni druge kot menjati. Šele po tem bo jasno ali je še kaj drugega v okvari.
Sklepam, da imaš + , - napajanje končnega ojačevalnika. Za test bi torej potreboval 2 usmernika ~ 60 V, preden greš v nakup res dragih kondenzatorjev.
Konec koncev pa lahko kondenzatorja zamenjaš z 1000 F. Za test dovolj. Pri nizki jakosti bi to moralo normalno delovat.
Če bo zadeva "zapela" pa NIKAKOR! ne preizkusi večjih moči! Zelo hitro boš "pognal" ojačevalnik v "kliping" in visokotonska zvočnika se bosta poslovila. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03 Prispevkov: 1159 Aktiv.: 5.29 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2013 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem cen , tukaj jih imaš za cca 4,5 EUR/kos. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MortaL Neznanec

|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2013 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jop, sem najprej gledal cene na netu in so se gibale okoli 20€/kom. Danes sem se ustavil v Čipu in vzel 2 kondenzatorja z malo manjšo voltažo (63V). Koliko sem si dol potegno navodila od receiverja za serviserje ima tako ''samo'' 47V.
Kondenzatorja sem zamenjal, problem ostaja, kot zgleda bom zadevo do nadaljnega dal na pavzo.
Hvala in LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kangoo Neznanec

Pridružen-a: Ned 15 Apr 2012 8:21 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.05 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2013 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa na obeh kanalih brenči? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tesla95 Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2012 10:52 Prispevkov: 470 Aktiv.: 3.03 Kraj: Vas ne zanima
|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2013 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer malo verjetno, da so zvočniki ampak ali si že probal z drugimi zvočniki?
Nekje bi bil lahko kratek stik ali v ojačevalcu ali na zvočnikih... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MortaL Neznanec

|
Objavljeno: Sre Feb 27, 2013 12:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zvočniki so trenutno v uporabi na enem starem ojačevalcu, tako da so OK.
Sem poizkusil dati na večino izhodov, pa tudi ko imam možnost preklopa na dodatna 2 zvočnika stereo je bilo isto.
Mi je pa zanimivo, prvič ko sem prižgal z novimi kondenzatorji, je potrebovalo nekaj časa, da je začelo brneti, kot da bi se nabiralo....
Po kakšnih 10s je že pokalo.
Tudi vsakič, ko resetiram receiver na tovarniške nastavitve, potem rabi malo več časa da začne pokati.
Glede na napisano mi se vedno slici na kondenzatorje, tako da bom ob priliki ponovno preveril ali so spoji dobri. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni