|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
_5er_ Neznanec

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 18:03 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: zemlja
|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2010 2:06 pm Naslov sporočila: Napetostno ojačanje |
|
|
LP!
Rad bi ojačal izhod mikrokrmilnika s frekvenco 500Hz (3.3V) na napetost približno 9V, katero dobil recimo iz 9V baterije. Na napetosti 9V bo pač nek DC motorček. Sepravi vse skupaj naj bi imelo namen preproste regulacije motorja, s spreminjanjem povprečne vrednosti napetosti.
Ker kolikor tolikor nimam pojma o elektroniki, bi me zanimalo s čim bi bilo najbolje izhod krmilnika ojačati?
Bi se dalo to izvesti s pomočjo enega tranzistorja; imam nek tranzistor C5027-R, bi bil vredu?
Če bi mi kdo lahko narisal kakšno vezje bi bil zelo vesel  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2010 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče takole: klik
S tem preklapljaš GND. Je najenostavneje tako.
Če bi rad vklapljal +12V, boš pa potreboval dva tranzistorja (PNP in NPN)
EDIT: tvoj tranzistor je visokonapetostni in ima tudi malo ojačanje. Ni najbolj primeren. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
_5er_ Neznanec

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 18:03 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: zemlja
|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2010 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo mi je uspelo s preklapljanjem GND in prej omenjenim tran. . Hvala za nasvet.
Zanimalo bi me edino še, če moram v mojem primeru prav tako med izhodom in bazo kakšen upor vezat? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2010 1:19 am Naslov sporočila: |
|
|
_5er_ je napisal/a: |
Zanimalo bi me edino še, če moram v mojem primeru prav tako med izhodom in bazo kakšen upor vezat? |
Ja, te tranzistorje se odpira s tokom, MOSFETe pa z napetostjo. Približno 1k do 10k upor bo v redu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni