|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sasoz Član

Pridružen-a: Pet 30 Jan 2009 9:46 Prispevkov: 38 Aktiv.: 0.19 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 8:59 am Naslov sporočila: Avtomatski vklop sesalnika |
|
|
Rabil bi načrt za vezje, ki bi mi avtomatsko vklopilo sesalnik, ko vklopim kakšen drugi stroj(npr. vrtalnik ali brusilni).
Nekateri industrijski sesalci imajo to vezje že vgrajeno in imajo dodatno vtičnico na katero priklopiš porabnika, ki povzroči vklop sesalnika.
Ali ima mogoče kdo kakšnje izkušnje s tem ?
lp
Sašo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
najenostavneje za stikalom potrošnika (brusilke) vežeš tuljavo kontaktorja (releja ) med F-N . Na preklopne kontakte pa vežeš na eno stran dovod elektrike iz vtičnice in na drugo stran potrošnika (sesalec)
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
neimenovana.JPG |
Velikost datoteke: |
19.99 KB |
Downloadano: |
125 krat |
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi šlo tudi z "master-slave" podaljški, kateri se največkrat uporabljajo za računalnike, za napajanje škatle in posledično monitorja in tiskalnika. Vendar je dobro preveriti kako se obnašajo po induktivnimi bremeni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sasoz Član

|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
sebaveh je napisal/a: |
Mogoče bi šlo tudi z "master-slave" podaljški, kateri se največkrat uporabljajo za računalnike, za napajanje škatle in posledično monitorja in tiskalnika. Vendar je dobro preveriti kako se obnašajo po induktivnimi bremeni. |
Na to sem pomislil tudi jaz vendar pri podaljških, ki sem jih do sedaj videl je bila moč masterja omejena na do 500W, jaz bi pa rabil za priklop bremena(master) do 2kW.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sasoz Član

|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
lucca brassi je napisal/a: |
najenostavneje za stikalom potrošnika (brusilke) vežeš tuljavo kontaktorja (releja ) med F-N . Na preklopne kontakte pa vežeš na eno stran dovod elektrike iz vtičnice in na drugo stran potrošnika (sesalec) |
Ta ideja bi bila uprabna, če bi to uporabljal samo za eno napravo. Mislil pa sem narediti nekaj bolj univerzalnega. Naprimer ohišje z dovodom za 220V in dvema vtičnicama. Ena za porabnika, ki bi vklapljal sesalec in druga za sesealec.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 12:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja pa narediš bypass s preklopnim stikalom 1-0-1
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
sasoz je napisal/a: |
Ta ideja bi bila uprabna, če bi to uporabljal samo za eno napravo. Mislil pa sem narediti nekaj bolj univerzalnega. Naprimer ohišje z dovodom za 220V in dvema vtičnicama. Ena za porabnika, ki bi vklapljal sesalec in druga za sesealec. |
Saj je tukaj koncept povsem identicen - rele vgradi v dozo, kamor bos prikljucil porabnik in sicer tako, da bo tuljava releja vezana med fazo in en pol prve vticnice, drugi pol prve vticnice gre pa normalno na nulo. Ko porabnik vkljucis, se aktivira rele in vkljuci sesalec oz. kakorkoli bo pac v drugi vticnici.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dejko123 Član

Pridružen-a: Tor 23 Feb 2010 17:50 Prispevkov: 170 Aktiv.: 0.91 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Feb 29, 2012 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Kako se imenuje ta črna škatlica, čez katero gre žica. Ko steče čez tok, se sesalec vklopi...
p
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
854.08 KB |
Pogledana: |
9 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Feb 29, 2012 8:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tokovni transformator - tokovnik.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dejko123 Član

Pridružen-a: Tor 23 Feb 2010 17:50 Prispevkov: 170 Aktiv.: 0.91 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Feb 29, 2012 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala za odgovor.
pomeril sem ga z multimetrom in ko se ga premaknil je zgubil stik.
novega nevem kje naročiti, zato ga bom probau odpret če ga bom lahko.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.88 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Dejko123 je napisal/a: |
hvala za odgovor.
pomeril sem ga z multimetrom in ko se ga premaknil je zgubil stik.
novega nevem kje naročiti, zato ga bom probau odpret če ga bom lahko. |
Če je izgubil stik ob premiku imaš mogoče samo hladen spoj na vezju - težek element + vibracije? Odpirati se ga ne splača, saj je notri le nekaj 1000 (1500 - 2500) ovojev tanke žice. Bolj uporabno bi bilo prepisati oznake v Google ter poiskati datasheet da se vidijo podatki, potem pa ti mogoče lahko pomagam z drugim tokovnikom.
LP, Peter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dejko123 Član

|
Objavljeno: Sob Mar 10, 2012 6:10 am Naslov sporočila: |
|
|
hladen spoj je bil na pinu. Ko sem ga odlotal se je videlo tanko žico prilotano na pin. Pri tokovnih transformatorjih dobimo na sekundarju majhen tok pa visoko napetost, glede na to, da je na primarju en ovoj, na sekundarju pa cca 2000??
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni