|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dejc Član

Pridružen-a: Čet 01 Sep 2011 11:06 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 7:51 pm Naslov sporočila: Prenosnik Lenovo G770 se ne zažene |
|
|
Torej kot omenjeno v naslovu gre za prenosnik Lenovo G770. Težava je, da se ne zažene. Ko pritisneš tipko za vklop se prižge lučka, ki nakazuje na delovanje in se čez nekaj sekund ugasne.
Poskusil sem z drugo ploščo vendar je bilo isto. Vmes sem ugotovil, da se ob poskusu vklopa ne zažene ventilator na hladilniku procesorja. Nekako sumim, da se prenosnik noče zagnati, ker ne dobi obratov iz ventilatorja.
Ventilator ima 4 kontakte namesto 3. Barva kablov je rdeča, rumena, rjava in črna. Pomeril sem napetosti, če pritisneš gumb za vklop; pri rdečem je 4.96V, pri rumenem je na začetku 2.89V, čez dobri 2 sekundi poskoči na 3.22V in zatem na 0V. Pri rjavem skoči na 1.22V in zatem na 0V. Ventilator ima deklaracijo 5V na nalepki.
Kakšna ideja čemu služita rumen in rjav kabl? Eden od njiju verjetno služi spremljanju obratov
Preden grem kupovati nov ventilator bi rad preizkusil ventilator od drugega prenosnika, da se prepričam, da je res vzrok v ventilatorju, vendar imajo vsi 3 žice in ne 4.
Kakšen nasvet kako zvežem ventilator s 3 žicami na konektor s 4, da vidim, če se bo prenosnik zagnal?
PS: Preveril sem tudi napajalnik. Napetost 20V, toka nisem meril. Poskusil sem z drugim napajalnikom, ki ima sicer deklarirano 19V (izmerjeno 19.4V) pa ni bilo razlike.
Če je baterija nameščena ali ne v prenosnik ne spremeni ničesar. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče imaš kakšno stvar v stiku oz. okvarjeno (RAM, kakšen wifi modul itd., procesor bolj malo verjetno) in se zaradi tega ne zažene. _________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejc Član

|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Domenious hvala. Sem pozabil napisati, da sem odstranil RAM, WiFi kartico, HDD, tipkovnico, touchpad, ... Skratka vse kar ni na plošči.
Poskusil sem samo s ploščo in procesorjem (hladilnik sem namestil ampak nisem priklopil ventilatorja) pa je bilo isto. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejc Član

|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Ni kaj, sem čeh. Šele sedaj sem se spomnil in v google vpisal "cpu fan 4 wires". Gre za PWM kontroliran ventilator.
http://www.allpinouts.org/index.php/Motherboard_(CPU)_4_Pin_Fan
Bom danes priklopil gor ventilator na 3 pine pa bomo videli, če bo zadeva oživela. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni