www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Električno kolo (bicikel).

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gusti
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 17:34
Aktiv.: 0.53
Kraj: Kotlje - Koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 13, 2009 5:03 pm    Naslov sporočila:  Električno kolo (bicikel). Odgovori s citatom

Lp vsem.
Porodila se mi je zamisel, da bi staro gorsko kolo predelal na elektriko. Uporabil bi en 12V dc motor, en svinčen trakcijski akumulator od 50 do 100Ah in regulator za obrate. Spredaj bi odstranil pedalke (tako da bi imel izključno elektro pogon) in naredil nekakšen nosilec za akumulator, ki bi ga namestil čim nižje za nizko težišče, nekje pri akumulatorju pa bi še namestil motor ki bi preko zobnika in ketne poganjal zadnje kolo.

Malo sem že gledal tovarniško narejene bicikle in ti imajo ponavadi 36V ~ 10Ah lipo akumulatorje in 250W DC motorje in omejeno hitrost na 25km/h (ker je tako zakonsko določeno). Glede na to da sem iz podeželja in da ta bicikel glavne ceste niti videl ne bo, bi jaz zadevo malo začinil in obesil gor kakšen motor z okoli 1000W moči. Torej bi tak motor če bi deloval skoz pod polno obremenitvijo izpraznil 100Ah akumulator na 30% po slabi uri (glede na to da je kapaciteta manjša če se hitro prazni). Glede na to, da večino časa nebi bil na 100% lahko pričakujem najbrž kakšni 2 urci zabave z eno polnitvijo?

Kot drugo je pa še zej eno vprašanje ... kakšen dc motor je najprimernejši za mojo aplikacijo? Nekaj sem že gledal na strani od iskre avtoelektrike in imajo vse sorte dc motorjev razporejenih po moči (cen ni nikjer). Kolikor jaz vem so to motorji z ščetkami? Gledal sem tudi brushless motorje na hobbyking-ovi strani ker imajo turnigy motorje cca 1kw za drobiž ... tam do 50$. Kakšna je razlika kateri so boljši?

DCje z ščetkami lahko reguliram z home made PWM z močnostnimi tranzistorji, brushless pa rabijo neke posebne ragulatorje, da znajo obrnit motor iz stacionarnega stanja al kako je to?

Ideje mam, znanja mi pa malo manjka na tem področju. Če ima kdo kak pameten nasvet naj kr pride na plano z njim.

Hvala.
Urban
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Raptor
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Aktiv.: 2.54
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 13, 2009 5:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek si poglej kaj so naredili na našemu faksu: http://www.ro.feri.uni-mb.si/~marijan/ERK%202002%20KEPP.pdf
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 13, 2009 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej malo na http://www.conhismotor.com/

Lp, Grega

p.s. Pa veš, kakšno maso ima 100Ah svinčev akumulator?! (pa računaj, da greš z 1kW motorjem vsaj na 36, če ne na 48V zaradi tokov (če imaš nižjo napetost imaš večje tokove in rabiš debelejše žice, močnejši kontroler, tokovno zmogljivejši aku ... )
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 13, 2009 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pobrskaj malo po "netu". Iskalni pojem "Quantiya".

Za to bi jaz pisal božičku ali pa dedku mrazu Very Happy

LpA
Nazaj na vrh
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.59
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 13, 2009 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://cgi.ebay.com/1000W-48V-electric-bicycle-bike-Motor-Kit-lifepo4-20AH_W0QQitemZ290337364385QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item43997499a1
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 14, 2009 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Šlo bi. Vprašanje koliko. 350W servo in 20kg svinca je treba še kako porivati v klanec.

Vzami motor s ščetkami, krmiliš s pwm. Odpade ti 3/4 zafrkancij.
Nazaj na vrh
gusti
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 17:34
Aktiv.: 0.53
Kraj: Kotlje - Koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 14, 2009 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala vam vsem za namige in predloge ... bo treba še malo preštudirat literaturo preden se odločim kateri sistem uporabit, lipo baterije izgledajo super samo €€€ Laughing
Nazaj na vrh
strugar
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 30 Dec 2008 13:07
Aktiv.: 0.03
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz sem našel en kar ustrezen motor kit ampak ko pogledam podatke posebej od motorja in posebej od regulatorja , ki sta v temu kompletu, ugotovim, da regler podpira maximum 28A toka, motor pa jih vleče kar 35.6 Shocked
kaj zdaj?
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 6:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič lažjega. Shujšaj. Mr. Green

Očitno je motor preobremenjen, če vleče toliko toka. Verjetno bi ga še več, če bi ga bolj obremenil. Drugo vprašanje je koliko časa bi zdržal..

zamot1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 15:11
Aktiv.: 0.66

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 9:02 pm    Naslov sporočila:  Motor za bicikel! Odgovori s citatom

Pri meni lahko dobiš letalski modelarski motor outruner E max [slovenščina je zame španska vas] 5335 za 50€ (rena cena cca 90€), je bldc s trajnimi magneti in trifaznim navitjem,35- 45V do 50A (max 70A) za katerega pa rabiš še regulator cca 150€(dobiš ga pri Mibo modeli - Logatec) akusi te pa stanejo čez 500€.
Predlagam ti da pedal ne odstraniš in raje naredi bicikel z obema pogonoma ki sepo potrebi "uklapljata", glede na situacijo Laughing
Sineton izdeluje indrive el motorje za pogon skuterjev, prav tako Iskra Avtoelektrika in Teces iz Maribora samo so dragi ko žefran Anxious

LP Zamot
Nazaj na vrh
strugar
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 30 Dec 2008 13:07
Aktiv.: 0.03
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa se vam zdi nakupovanje motorja s tele strani? Imam namreč namen kupit en 750 W motor
in pa tudi regler zanj.
hvala za odgovore
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni