|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
LimLim Neznanec

Pridružen-a: Tor 24 Maj 2011 21:57 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: žalec
|
Objavljeno: Tor Maj 24, 2011 10:28 pm Naslov sporočila: LEDice 102. |
|
|
Pozdrav vsem skupaj. Med prebiranjem raznih tem nisem zasledil podobnega problema...res pa je da nisem pregledal vseh.
Torej;
Problem je led stropna lučka v avtu ki brlijo ko bi morale ugasnati kadar je stikalo na poziciji "odprta vrata". Lučka se ugasne s 30s zakasnitvijo, ko zapreš vrata ali ko vzpostaviš kontakt, takrat počasi ugasne. Pri ledicah je enako, le da ostanejo v brlečem stanju.
Imel sem led trakec po 3 zaporedno vezane diode s 130 , trakec sem narezal in vzporedno vezal 4 trakce po 3 diode z uporom. To sem nalotal na skurjeno žarnico ki paše stropno lučko. Vse lepo sveti, počasi se ugašuje, vendar ostene pri brlenju.
Po meritvah so ugotovitve sledeče:
Kadar so vrata odprta in stikalo na "odprta vrata": 12,4V, 77mA (vse lepo in prav)
Zaprta vrata in po 30s (brlenje): 7V, 0,01mA, cevna žarnica pri tem ne gori, ledice pa brlijo :S
Sedaj me pa zanima, kaj naj se doda, da zaprem tisto malo toka oz. napetost. Mogoče kak triak, ali kako se že reče stvarci ki postane preveodna ko steče določena U/I skozi. Prosim za pomoč, če je to mogoče.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31 Prispevkov: 365 Aktiv.: 1.84 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Tor Maj 24, 2011 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi z zener diodo in npn tranzistorjem vzame napajanje ko je na dovodu manj kot cca. 7,5V. Za triak pa nisem čisto 100%, bo kakšen strokovnjak povedal kako in kaj.
Recimo
Lep pozdrav,
Rok _________________ I live in a world where vacuum tube is king!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Sre Maj 25, 2011 9:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Vzporedno "svetilki" veži upor . Si uporabil iskanje in kot iskalni niz vpisal, recimo: "led AND avto"? Samo za pokušino, med zadetki je tudi tole , tole , tole , ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LimLim Neznanec

Pridružen-a: Tor 24 Maj 2011 21:57 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: žalec
|
Objavljeno: Sre Maj 25, 2011 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
6dan8 je napisal/a: |
Vzporedno "svetilki" veži upor . Si uporabil iskanje in kot iskalni niz vpisal, recimo: "led AND avto"? Samo za pokušino, med zadetki je tudi tole , tole , tole , ... |
Oprosti kolega, tega pa nisem probal. In full hvala za linke.
zadevo sem rešil. dodal sem 1k upor vzporedno in zdaj ne brli več. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni