www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Frekvenčni Filter - "spectrum analyzer"

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gucek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Dec 2009 1:18
Aktiv.: 0.11
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2010 10:29 pm    Naslov sporočila:  Frekvenčni Filter - "spectrum analyzer" Odgovori s citatom

Na spletu sem malo brskal in prišel do ideje da bi lahko naredil vu meter iz več različnih kanalov - Spectrum analyzer.

Naprimer en kanal bi deloval na frekvenci 32Hz, naslednji na 64Hz in tako naprej. Našel sem že vezje za to, a je pre obširno, jaz bi imel naprimer samo nekaj teh frekvenčnih kanalov in me zanima ali bi lahko to pobral iz tega načrta.

http://www.animeguru.com/images/velleman/k4300.html

Zanima me napajalni del, kjer kaže več potencjalov za vhode (Va in Vb). Katera dva sta to? In kam pride signal iz računalnika? ali je to mišljeno kot mikrofon?

Omenil sem da je to celo vezje pre obširno in bi jo omejil samo na par takšnih kanalov. Ali bi se dalo uporabiti kar signal iz filtrirnega dela? Naprimer izhodi 8 9 10 na filtrirnem delu A.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.68
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2010 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa ce bi naredil vec preprostih VU metrov, zlozil enega zraven drugega, ter vsakemu s trimerckom nastavil razlicno obcutljivost? npr. kot je na linku http://www.eleccircuit.com/wp-content/uploads/2008/04/audio-vu-meter-by-lm324.gif
(Da ne bo spet kaksnih komplikacij, to je le moj predlog!) Neutral

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 19, 2010 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma bi lahko enostavno odstranil "frekvence", ki so ti odveč in potem prilagodil vezje.

Je pa samo vezje dokaj dobro realizirano, imaš 10 frekvenčnih področji in 10 jakosti, vse skupaj 100 Led za en kanal.

Lahko, bi pa kombiniral vezja in vzel start-ov merilnik in filtre iz prvega vezja. Možnosti je mnogo, vprašanje je le za kaj se boš odločil.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 19, 2010 2:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V mislih sem imel kombinacijo tega:
http://www.prevelikzalogaj.si/datoteke/VU_meter/shema.gif

na 5. nogico bi priključil signal iz Filtrirnega dela ( http://www.animeguru.com/images/velleman/4300o.jpg )
Nazaj na vrh
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.68
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 19, 2010 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sej sta si VU metra zelo podobna, le da je LM3915 veliko drazji.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 19, 2010 2:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj ko bi raje vzel en MCU, poFFTjal vhodni signal in prikazal na dot matrix LED dislayu?
Recimo tako: http://elm-chan.org/works/akilcd/report_e.html

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 19, 2010 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

se bom kar držal osnovnega vu metra. zanima me kaj predstavlja LINE INPUT? L in R, ter potenciala Va in Vb
Nazaj na vrh
audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.79
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 19, 2010 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Va ... adapter
Vb ... baterija

Računalnik daš na "line input", vhod za mikrofon je pač vhod za mikrofon. To pa zato, ker ima manjši signal in ga je treba dodatno ojačat.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.74
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 19, 2010 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Line input je signal, ki gre noter (vhod). L je ponavadi levi signal, R je desni signal (pri stereo signalih). Ni pa nekaj ekstra važno kam daš katerega. Masa je nekaj drugega (če boš zamešal ne bo dobro).

Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 19, 2010 9:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Adapter in baterija pa imata kakšno napetost?

Kje pa se bo rabil mikrofon? tam piše MIC OUT, pregledal sem vezje in ugotovil da se nikjer nebo rabil? Mogoče velja to kot signal iz računalnika ALI signal mikrofona?

EDIT: aha. potrebno pa je, da sta oba? desni in levi vhod.
Nazaj na vrh
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 19, 2010 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mic out gre na line input. Če ne boš uporabljal mikrofona, tega dela ne potrebuješ.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 19, 2010 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje pripneš gor 12V. Verjetno deluje v razponu od 9V do 15V.

Pazi, to je predojačevalec. Mišljeno je, da iza tega pride še ojačevalnik (računalniški zvočniki). Signal iz računalnika bo moral bit majhen (nek minimalen volume), ker že enkrat gre skozi predojačevalnik v zvočni kartici.

Mic out je samo eden, ker je mono. Če hočeš mikrofon slišat na obeh kanalih, ga moraš vezat na line input, na L in R hkrati.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 3 dni