www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

GSM baterija?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.66
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 19, 2005 10:44 am    Naslov sporočila:  GSM baterija? Odgovori s citatom

Imam gsm firme sagem, ki je star 2 leti. 1 mesec pred mano (pred 2 letoma) sta ga kupila še dva kolega. No in pred 1 mesecem začeneta meni kolega pripovedovati da jim baterija ne drži več toliko časa kot bi morala (5dni). Eden je kupil novo baterijo, ki pa mu drži samo 3dni. No in tako je tudi pri mojemu telefonu začela pešati batrija skoraj točno po enem mesecu. Po različnih poizkusih polnenja mi baterija še vedno drži samo 3 dni, če jo napolnim z originalnim polnilcem. Če pa jo vzamem ven iz mobitela in jo napolnim pa drži normalno 5dni brez problemov. Zdaj me pa zanima če so mogoče kako telefoni sprogramirani da jim po določenem času polnilec ne polni več tako kot bi moral in si takrat prisiljen menjati baterijo, telefon, polnilec... oziroma odnesti ga na servis.

Nevem a je to zgolj naklučje da je vsem trem baterija odpovedala v enakem času ali ima tukaj prste vmes marketing?
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
fbifbi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Jul 2004 12:17
Aktiv.: 0.54
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 19, 2005 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mobilni telefona ni mogoče sprogramirati da bi baterijo polnil dobro samo 1 mesec
Resnica je takšna baterija počasi peša in polnilec ki je originalno zraven polni baterije z nežnostjo ko si pa polnil baterijo z drugim polnilcem si jo prisilil v polnenje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 19, 2005 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Mobilni telefona ni mogoče sprogramirati da bi baterijo polnil dobro samo 1 mesec
Milo rečeno v svetu mikrokontrolerjev je vse možno ... tudi tole bi šlo Sad brez problema... a bolj vrjetna razlaga je, da je nekaj narobe s polnilno napravo. Morebiti tudi, da gre za softwerskega horšča. Kar precej aparatov "beleži" starost baterije. Če bi tisto "uporabil" za način polnjenja bi bila razlaga možna. Moj predlog: Poskusi bateijo dati v telefon v katerem baterija normalno drži ter jo tam napolni - boš videl pri čem si. Poskusi še zamenjat polnilni adapter.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 19, 2005 3:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Polnilni adapter sem poizkusil zamenjat z drugim, pa ni nič bolše.
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 21, 2005 11:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še ena ali dve zanimivosti okoli baterije. Poizkusil sem narediti kratek stik na bateriji. Ko sem ga naredil se je napetost iz 3.6V sesedla na 0v in na ničli tudi ostala dokler jo nisem priklopil na polnilec, Shocked
Ko jo priklopim na polnilec oziroma usmernik, nastavim napetost na okoli 4V in 500mA toka. Tok po 10 min pade na približno 250mA in potem spet malo dvignem napetost oziroma tok na 500mA. Te nastavitve sem popravljal eno uro ker sem pač delal nekaj drugega poleg. No po eni uri pa opazim da napetost normalno miruje na 4V tok pa narašča in pada od 0mA do 250mA s frekvenco okoli 5Hz. Ko sem dvignil tok polnenja se je ta frekvenca zmanjšala na okoli 1Hz. Takrat sem odklopil baterijo in jo dal v telefon, ker mislim da je bila polna.
Zanima me če je v bateriji mogoče vgrajena kakšna elektronika (polnilec), ker tole nihanje toka sem prvič videl? Shocked
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 22, 2005 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Litijeve baterije, ki se uporabljajo v mobitelih so zelo občutljive na polnilne napetosti ter tudi na kratek stik. Sam se nebi igral z tem, saj jih lahko nepopravljivo poškoduješ.

Za polnjenje se uporabljajo specializirana vezja. Veliko baterij ima vgrajeno tudi elektroniko. Če drugega ne zaščito pred kratkim stikom.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni