|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Marjancek84 Član

Pridružen-a: Ned 17 Jun 2007 22:08 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.10 Kraj: Mihovci
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 2:52 pm Naslov sporočila: razsvetljava stopnišča |
|
|
Pozdravljeni!
Znašel sem se pred težavo in iščem najlažjo in najugodnejšo rešitev. Namreč osvetliti moram stopnišče, ki povezuje 3 etaže(Klet, pritličje, 1 nadstropje). Luči so razporejene na 4 stopniščne linije, in na vsaki liniji so tri svetilke. Zanima me, kako bi naredil, da bi se luči prižigale ena za drugo (od spodaj proti gor, če grem gor po stopnicah, ter od zgoraj navzdol, če grem dol po stopnicah, začetni impulz v vsaki etaži dajal nek senzor) Naj to naredim z časovnimi releji ali krmilnikom?
Hvala za morebitno rešitev.
Skica stopnic:
Koda: |
____ 1. nadstropje
_/
_/
/
\_
\_
\ ___ Pritličje
_ /
_ /
/
\_
\ _
\ klet
|
lp, marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Tor Okt 14, 2008 6:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če namesto stikal uporabiš PIR senzorje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.46 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Tor Okt 14, 2008 6:55 am Naslov sporočila: |
|
|
3 luči, 3 senzorji
En komplet (luč+senzor) na vsako nadstropje pa je
Senzor se nastavi, da sveti 2 minuti, ko se sproži in bi potem moralo delovati  _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50 Prispevkov: 316 Aktiv.: 1.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Okt 14, 2008 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Mimogrede, pri eni znanki sem na stopnišču videl take "fancy" PIR senzorčke, ki jih vgradiš v doze, kjer so ponavadi stikala za luči. Gor je še stikalo s tremi položaji: izklopljeno-avtomatika-vklopljeno. Tistih dva-tri krat, ko sem šel po stopnicah, so gladko delovali. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Tor Okt 14, 2008 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ravno ta teden se ubadal s senzorji. Imaš ene tri vrste te robe.
Najcenejši (20€) je 120° ima stikalo on-off-auto ter relejski izhod.
Dražji (40€) je 180°, sima enako stikalo, vendar ima triak, zato je min priklopna moč 40w
nejdražji katerega sem gledal je bil 85€, mislim da je od firme stainel, je pa dobesedno marcedes med senzorji. Preklaplja lahko od ledic pa do navadnih luči, sestavlja se kot lego kocke, poleg nastavitev svetlobne občutljivosti ter časa ima možnost nastavitve kako daleč nese senzor. Prav tako ima stikalo on-off--auto.
V programu je tudi 360°, cena enaka, zgleda pa kot pol ping-pong žogice. Zelo dobra zadeva, samo z roko mahneš mimo pa se vklopi oz greš mimo senzorja.
Je pa pri vseh senzorji še pomembno ali dela samo s fazo, ali potrebuje tudi nulo. _________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Tor Okt 14, 2008 12:54 pm Naslov sporočila: Re: razsvetljava stopnišča |
|
|
Marjancek84 je napisal/a: |
Namreč osvetliti moram stopnišče, ki povezuje 3 etaže(Klet, pritličje, 1 nadstropje). Zanima me, kako bi naredil, da bi se luči prižigale ena za drugo (od spodaj proti gor, če grem gor po stopnicah, ter od zgoraj navzdol, če grem dol po stopnicah, začetni impulz v vsaki etaži dajal nek senzor) Naj to naredim z časovnimi releji ali krmilnikom?
|
S tem bi zakompliciral zadevo. Enak efekt dosežeš z omenjenimi PIR senzoji. Sam imam enako strukturo stopnišča in sem pri adaptaciji postavil celo samo dva senzorja, ki pokrivata vse štiri vrata. Luči pač povežeš smiselno na senzor glede na to kje rabiš luč. In luči se prižigajo točno tako, kot si opisal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecl Član

Pridružen-a: Čet 31 Jan 2008 20:04 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.28 Kraj: ptuj
|
Objavljeno: Čet Okt 16, 2008 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno danes sem prijatelju montiral na stopnišču Steinel stensko/stopne luči katere imajo vgrajen skriti radarski senzor pod steklom (kupil jih je danes v Ba...xu v akciji cena 34 EUR). Moram rečt, da sem bil kar prijetno presenečen kako zadeva dobro deluje. Prej sem že večkrat, kje priklapljal kakšen PIR senzor in vem, da se pojavljajo težave z nastavitvami in dosegom.
Kolega je bil z tema dvema tako zadovoljen, da bo jutri šel pogledat če še jih imajo kaj, da bi jih zmontiral še na dva hodnika in spodnje stopnišče. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Avg 11, 2010 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
/* Nadaljevanje teme */
Waldo je napisal/a: |
Mimogrede, pri eni znanki sem na stopnišču videl take "fancy" PIR senzorčke, ki jih vgradiš v doze, kjer so ponavadi stikala za luči. Gor je še stikalo s tremi položaji: izklopljeno-avtomatika-vklopljeno. Tistih dva-tri krat, ko sem šel po stopnicah, so gladko delovali. |
Ali je tako stikalo primerno tudi za varčne in fluorestenčne sijalke. V specifikacijah je naveden "-", pa ne vem ali to pomeni, da ni podatka ali da ni primerno za take namene.
Vajdo je napisal/a: |
Jaz sem ravno ta teden se ubadal s senzorji. Imaš ene tri vrste te robe.
Najcenejši (20€) je 120° ima stikalo on-off-auto ter relejski izhod. |
Ve kdo za kakšno trgovino, kjer so poceni in dobri?
Če pa kupim luč, ki ima tak senzor že vgrajen in jo želim namestiti na stopnišču, kjer se uporablja križno stikalo (upam, da sem prav povedal), kaj potem naredim s stikaloma (na kratko zvežem in dam na dozo slepi pokrov?)
Hvala in lp.
Gašper _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni