www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Upravljanje z modeli na maketi
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mkosmac
Član
Član

Pridružen-a: Čet 26 Mar 2009 22:18
Aktiv.: 1.52
Kraj: Limbarska Gora

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 16, 2010 12:12 pm    Naslov sporočila:  Upravljanje z modeli na maketi Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Že večkrat sem na tem forumu zastavil vprašanje ki je povezano z modelno železnica.
Tudi tokratno je povezano z železnico.
Na moji maketi je vodenje vlakov izvedeno analogno (z večanjem napetosti na tirih se spreminja hitrost) z odseki,katere vključujem s stikali.
Torej! Zamislil sem si da bi lokomotivo vodil preko antene (kot modelarji letala).
V model lokomotive bi vgradil sprejemnik kateri bi potem krmilil hitrost, luči itd.

Prednost tega bi bila ta, da imaš ostale elemente( luči v vagonih, generator pare) na napetosti ki jo potrebujejo.
Zanima me predvsem kako bi to naredil in pa teorija prenosa signala iz antene oddajnika na sprejemnik

LP Matej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elsak
Član
Član

Pridružen-a: Čet 30 Sep 2010 22:55
Aktiv.: 3.18
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 16, 2010 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A si mogoče probal na www.modelarji.si? Tam imajo prav forum za modelarje in rc modele. Mogoče bi bilo najbolj simple, če bi kupil en set z odajnikom in sprejemnikom. Maš eno komando in z njo upravljaš lokomotivo.

Ali pa mldai tehnik v btc, imajo vse za izdelavo rc (radio control) izdelavo in sestavo.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 16, 2010 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Taki RC sprejemniki so lahko precej večji kot sam model lokomotive Think
Za modele železnice obstaja poseben digitalni protokol, ki je namenjen točno temu, kar želiš. Podatki se prenašajo preko tirov istočasno kot napajalna napetost.

mkosmac
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 16, 2010 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Za modele železnice obstaja poseben digitalni protokol, ki je namenjen točno temu, kar želiš.

Za to sem že slišal ne vem pa kako je možno da se po tirih prenaša signal in napajalna napetost obenem.

Vem da se da take stvari s še dosti več funkcijami kupiti vendar so te za nekega amaterja kot sem jaz predrage.
Če se pa že šolam za elektronika sem hotel to naredti sam.Oziroma še zmeraj želim.
Mogoče bi bila boljša možnost prenosa signala preko tirov.
MMG:
Modelčki so velikosti 1/87 (H0) . Lokomotiva v katero bi to vgaradil ima najmanj 4×15 cm prostora
Edit. zdi se mi da je to ta ''protokol'' :http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Command_Control
LP Matej
Nazaj na vrh
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.90
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 16, 2010 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mkosmac je napisal/a:
Za to sem že slišal ne vem pa kako je možno da se po tirih prenaša signal in napajalna napetost obenem.

Preberi si tole.

Poglej malo na tale forum.

mkosmac
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 16, 2010 5:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Preberi si tole.

Poglej malo na tale forum.

Pozdravljeni!
Vaš prvi link je isti katerega sem dal jaz malo višje Smile
Na forumu vlaki.info sem že nekaj časa,
ne vem pa če tam poteka debata o tem kako narediti kaj takega kar ponujajo proizvajalci (oziroma amaterske verzije tega) !

Na zgoraj omenjem forumu je ta link:http://www.ctk.uni-lj.si/users/kunaver/RR/DCC/DCC.html#kako-deluje
kjer je lepo opisano s tehničnega vidika.
Zanima me kaj o tem menite tisti kateri se z elektroniko ukvarjate dalj časa kot jaz.
Bi bilo to izvedljivo oz. v kakšni meri?

LP Matej
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 16, 2010 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem siguren, da se da na netu dobiti načrte za samogradnjo DCC dekoderja.
Za centralo pa vseeno predlagam nakup, ker je v povezavi tudi s softverom in bi bilo preveč dela razvijati na novo.

Vsekakor mnogo boljša rešitev kot radijsko vodenje (ki ni kompatibilno prav z ničemer obstoječim) in je uporabno samo za eno lokomotivo oz. pogojno za več lokomotiv, če bi uporabil več sprejemnikov na isti frekvenci ter za vsako lokomotivo svoj krmilni kanal.
N predstavljam pa si, kako bi hkrati vozil 5 lokomotiv z enim daljincem, ki je namenjen npr. helokopterjem Razz

elsak
Član
Član

Pridružen-a: Čet 30 Sep 2010 22:55
Aktiv.: 3.18
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 16, 2010 11:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih gledam mške programe, ki majo tud temo in kaže moške, ki so že upokojeni in so bolj otročji kot mi. Imajo klub in namesto bifeja, grejo delat želenice. Sami izdelujejo dodatke ob progah, postaje, tunele kot same proge. Imajo pa hude komande, ki samo pritirskajo in vse samo dela. Lokomotiva paro spušča, piska, vozi ustavlja, luči na njej delujejo, ko pelje čez tunel, kretnice se avtomatsko premikajo. Vse deluje, kot bi gledal film. Nazadnje sem videl, ko je starejši moški imel kable priklopljene na eno škatlo, ki je bila kot komandna plošča v velikosti ene 20x15 cm. Razlagal je, kako to deluje, samo ni pa nič povedal o sami komadni. Lahko da kakišen procesor upravlja prek software. Kako je pa lokomotiva med vožnjo spuščala paro in piskala, pa ne vem. Ni bilo nobenih žičk.

Če bi pogledal in znaš kak tuj jezik, sigurno bi našel kaj, ker je tega sigurno več, kot pri nas. Pa tud pri nas so kar mojstri, ker sem že tud gledal samogradnje železnic in vsega ostalega.

Upam, da sem ti kaj pomagal.

Edino če bi imel za vsako kretnico programator ali časovni interval, ki bi na določen čas preklopil kretnico. Po moje so že lokomoitve prirejene, da tako delujejo in lahko spuščajo paro.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 17, 2010 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja teh zadev za vodoenje lokomotiv je veliko in so zelo drage, vendar mislim, da se tega doma ne splača izdelovati. Kretnice se pa po moje odlično upravlja zgolj z klecnim stikalcem.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
mkosmac
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 17, 2010 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem malo brskalo po internetu sem našel to stran .

Tam so sheme za vse kar jaz rabim vključno z dekoderji za v lokomotivo.
Ko bo malo več časa bom začel s centralo.
Se mi pa zdi da je na forumu vsaj eden ki je to mislil že narediti.
Če mu je uspelo naj o tem kaj napiše Pray
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 17, 2010 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav vidim ima naprava LPT tako, da če ga nimaš se ne loti.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
mkosmac
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 17, 2010 11:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Če prav vidim ima naprava LPT tako, da če ga nimaš se ne loti.

Kaj ste mislili z napravo? Mogoče centralo?

Ta sistem(DCC) sestavlja upravljalnik(CBUS Hand Controller
CAB1) , centrala(CBUS Command Station
CANcmd) ter pa ojačevalnik izhodnega signala na napetost okoli 15V(New Booster NB1A) , in pa dekoder v vsaki lokomotivi in ne potrebuje računalnika.

Programator (Programmer) pa se uporablja za spreminjanje nastavitev dekoderja v lokomotivi.
PS: Imena v oklepajih pomenijo ime download datoteke

Citiram:
Lahko pa se seveda motim
Nazaj na vrh
mkosmac
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 17, 2010 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi kdo prosim lahko ''prevedel'' to .asm v hex.
Nekaj sem probaval pa naredi hex dolg pet vrstic.
Datoteka v priponki oziroma tu
Hvala

CAB1U.txt
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  CAB1U.txt
 Velikost datoteke:  95.3 KB
 Downloadano:  5 krat

Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 18, 2010 8:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mkosmac
Pred tremi leti je nekdo spraševal podobno kot ti. Takrat sem ga usmeril na nekaj spletnih strani.
http://www.cmlelectronics.co.uk/

http://www.frederiksson.dk/indexdan.html

http://www.digital-bahn.de/eigenbau.htm

Mogoče najdeš tu kaj uporabnega zate.

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 18, 2010 9:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izvoli hex kodo.

cab1.HEX.txt
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  cab1.HEX.txt
 Velikost datoteke:  18.33 KB
 Downloadano:  3 krat

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni