|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Predkambrij Član

Pridružen-a: Ned 24 Maj 2009 14:17 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.66 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 12, 2010 11:43 pm Naslov sporočila: brum |
|
|
Pozdravljeni, mene pa zanima, kako bi se lahko znebil bruma. Imam pa sledečo napeljavo.
Prenosni računalnik - > glasbeni stolp -> ojačevalnik za bass
Če dam za vhod ojačevalnika neko prenosno napravo recimo iPod ni bruma popolnoma nič, ko pa dam za vhod glasbeni stolp pa se pojavi (v majhni meri a nadležno)
Sedaj sem provizorično rešil tako, da sem dal na stolp FM oddajnik, na ojačevalnik pa radio, vendar sem prepričan, da se da to narediti bolj praktično
hvala za pomoč _________________ bivši englishman |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gklemen Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 0:06 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.56 Kraj: Rogatec
|
Objavljeno: Pon Sep 13, 2010 12:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi so problem ozemljitve.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Primož Član

Pridružen-a: Ned 05 Dec 2004 22:44 Prispevkov: 231 Aktiv.: 0.97 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Pon Sep 13, 2010 3:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Če laptop brez adapterja ne brni, je ena rešitev da prekineš ozemljitev na adapterju od laptopa (izolirni trak), bolj profi pa da nabaviš pasivni stereo DI box (transformator poskrbi za galvansko ločitev). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Predkambrij Član

|
Objavljeno: Pon Sep 13, 2010 9:44 am Naslov sporočila: |
|
|
galvanska ločitev audio izhod od stolpa na vhod ojačevalnika?
Ne, prenosnik nima nobenega vpliva, sem že poskusil - (videl v drugem topicu)
če izklopim prenosnik iz napajanja in dam stolp na tape je brum popolnoma enak _________________ bivši englishman |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2743 Aktiv.: 13.21 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pon Sep 13, 2010 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Problem je v napajalnem delu stolpa. Kondenzatorji za glajenje so lahko slabo dimenzionirani (preveliki, premajhni) in pride do bruma. Lahko so pa tudi zanič... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Sep 13, 2010 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
englishman je napisal/a: |
in dam stolp na tape je brum popolnoma enak |
A ti slučajno predvajaš glazbo preko adapterja na kasete (adapter računalnik -> kasetar), ker če je tvoj odgovor ja, potem je razlog bruma v tem adapterju.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Predkambrij Član

|
Objavljeno: Pon Sep 13, 2010 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
vhod stolpa je navaden (game), ki je dejansko aux (činč), na tape dam samo zato, ker tam ni vhoda, ker ne dam predvajanje kasete s tem bi morala biti čista tišina. Enako dosežem tudi, če dam na game (aux) stolpa prenosni predvajalnik, ali prenosni računalnik (in dam na pause), samo tukaj bi mi lahko povzročali brum tudi slabi kabli, da bi ta problem odmislil dam za začetek raje na tape, da se problema lotim postopoma.
izhod stolpa sem naredil ročno, tako, da sem na izhod za slušalke vezal vzporedno kable in če priklopim slušalke ne slišim bruma. Brum se tudi ne pojavi pri fm oddajniku - sprejemniku radio.
Kako pa bi lahko vplival napajalni del stolpa? bi se potem pojavil tudi, če bi dal DI box? Kje se ga da kupiti, ga imajo v HTE-ju?
Hvala za odgovore _________________ bivši englishman |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.67 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Sep 13, 2010 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dva ločilna audio transformatorja:
http://si.farnell.com/1172421
Imaš mogoče kaj povezano na TV in na kabelsko TV? _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Predkambrij Član

|
Objavljeno: Pon Sep 13, 2010 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
zdravo, sem že slišal za podobne primere, TV ni v bližini, kabelske nimam
hvala za link, bom kupil, sprobal in poročam
Lp _________________ bivši englishman |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.39
|
Objavljeno: Pon Sep 13, 2010 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Primož je napisal/a: |
Če laptop brez adapterja ne brni, je ena rešitev da prekineš ozemljitev na adapterju od laptopa (izolirni trak), bolj profi pa da nabaviš pasivni stereo DI box (transformator poskrbi za galvansko ločitev). |
Ozemljitev prekinjat je ena večjih neumnosti, ki jih lahko narediš. Sploh, če gre kaj narobe in bo tok okvare stekel preko uporabnika, namesto po PE vodniku... _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Primož Član

Pridružen-a: Ned 05 Dec 2004 22:44 Prispevkov: 231 Aktiv.: 0.97 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Sep 14, 2010 3:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Res ni idealno, ampak v praksi je pa tako, da velikokrat ni druge rešitve (če ni pri roki DI). Praviloma ob priklopu na mešalne mize in ostale dele ozvočenj vsi laptopi oz. njihovi adapterji povzročajo moteče brnenje/cvrčanje. Tudi če se prekine ozemljitev na adapterju je namreč laptop še vedno ozemljen prek audio kabla, tako da nekega hudega tveganja tudi ni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Predkambrij Član

|
Objavljeno: Čet Sep 23, 2010 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni, probal sem z DI box in rezultat je enak, istočasno sem probal preko DI box-a še s prenosno napravo (iPod) in deluje brez bruma, probal sem tudi direktno (brez kretnice) in je tudi brum malo manjši (kretnica ojača nizke tone, brum je 50Hz).
qwertz ja, zdaj mi je vse jasno, glasbeni stolp proizvaja brum, še en način, ki mi potrjuje to, je to, da je brum enak pri vseh glasnostih, razen vol 0, kjer rata tišina
Ob priliki bom rekel kolegu, da mi posodi osciloskop in bo vse jasno, da ne bom šel brezveze razdirat napajalnika od stolpa, ker ni še za 100% potrjeno, da je res kriv, čeprav mislim da je pa 99%
Hvala, lp _________________ bivši englishman |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni