|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
David92 Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2012 11:22 Prispevkov: 292 Aktiv.: 1.80 Kraj: Lendava
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 5:23 pm Naslov sporočila: Paralelna vezava LEDik |
|
|
Pozdravljeni,
Zanima me kako bi lahko vezal 10 LEDik paralelno, po 5 LEDik v enem stolpcu (torej sta 2 stolpca po 5 LEDik) in vseh 10 bi vezal na mikrokrmilnik.
Ker imam MSP430 je na PINu output current le 5mA .. jaz bi potreboval vsaj 100mA da prižgem vse LEDike, ki imajo 20mA recommended current intake.
Namreč zamislil sem si da bi rad krmilil 10 LEDIk, ki bi bile porazdelje 5-5 v 2 posebej stolpca narejena iz aluminija. Na dnu obeh stolpcev bi bil odprtina kamo bi lahko vlekel žice to krmilnika iz obeh smeri.
Z mikrokrmlnikom bi krmilil priziganje LEDik (torej razni fading efekti ipd.).
Ima kdo kak nasvet / idejo?
PS: Za lazjo predstavo sem spodaj prilepil precej laično sliko moje ideje. Nobena vrednost na skici ni preračunana, tudi čip ni enak MSPju, to sem samo za lazjo predstavo objavil kako sem si zamislil.
PS2: Ali je pa mogoče lažje povišat voltažo, in naj zamenjam v serijsko vezavo LEDik?
LP,
David
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
20.8 KB |
Pogledana: |
19 krat |

|
_________________ "To me, defeat in anything is merely temporary.. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is path leading to success and truth." - Bruce Lee |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David92 Član

|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 5:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom kar tu v drugem sporočilu napisal, da ne bo preveč vsega v enem postu.
Torej ena izmed možnost je tudi LED Multiplexing, ampak tu bi potreboval tudi nasvet oz. pomoč, kako multiplexat za moj primer, kjer imam v enem stolpcu samo 5 LEDik in v drugem enaku.
Ali to pomeni, da rabim za vsako LEDiko v stolpcu svoj Ground? Če ja, kako se potem to veže na mikrokrmilnik?
LP;
David
_________________ "To me, defeat in anything is merely temporary.. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is path leading to success and truth." - Bruce Lee |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David92 Član

|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 6:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ideja o Shift Registru je padla, tako da bom to poskusil naštudirat in bi moralo delovat, pac da nastavim delay time med prižiganjem na milisekunde ali pa se manj in bi zgledalo kot da konstantno gorijo ledike.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok245 Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2008 7:54 Prispevkov: 131 Aktiv.: 0.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
predno še kaj pišeš na googlu preberi o tranzistorjih, pa tudi na forumu je bilo že dosti povedanega o tem...
Lp,Rok
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni