|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Sep 18, 2010 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Super, super...Pa znaš mogoče celo izračunati kolikšna sme biti odprtost horna za določeno frekvenco ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.99 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Sob Sep 18, 2010 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
...kolikšna sme biti odprtost horna za določeno frekvenco? |
Ja, vendar ojačenje same troblje določa razmerje preseka izhodne površine in vhodne površine (preseka valovoda), ki drajva horno. To razmerje je najboljše (največji dobitek) pri cca. 45x (+16,5dB) in ni glih odvisno od frekvence. Njo določa v glavnem oblika in karakteristike valovoda (tj. mere/š+v WG feeda horne).
Seveda horna najlepše dela pri sprednjem odprtju dimenzij, ki so večkratniki cele WL ( ) ali vsaj mnogokratnika celih polovičk , da ni večje indukcije stranskih tokov ob robovih/vogalih izhoda iz horne (špricanje mikro sideLobes naokoli), ki kvari izkoristek ... enako velja za globino ...
Je pač potrebno nekaj res osnovne matematike in preventivnega risanja prej ko greš zadevo delat, da najdeš najboljši kompromis. Za različne frekvence se pač linearno skalira dimenzije driverja horne in temu primerno se prilagajajo "samodejno" dimenzije horne glede na tip in frekvenco pa je ...  _________________ LP! - ¤ - myWebSite deleted by SiOL stuff (again!) ¤¤ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Sep 18, 2010 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni čisto tako. Upoštevati je potrebno še najmanjšo in največjo razdaljo od vstopa v horn do izhodne površine. Razlika naj ne bi bila večja od 1/32 valovne dolžine. V nasprotnem bi se že zelo poznal fazni zamik signala ki bi tako izničil ojačeneje. To je tudi razlog, da so horni za visoke frekvence precej bolj dolgi, torej manj odprti kot horni za nižje frekvence.
To se pri 2,4 GHz sicer še ne pozna ravno mnogo, saj je valovna dolžina kakih 13 cm. In pri hornih dimenzij kot je na sliki še ne pride prav do izraza, čeprav je kot sem malo preračunal, ta horn že rahlo kritičen.
Še nekaj je treba vedeti. Z večanjem horna se veča tudi razlika med najmanjšo in največjo razdaljo. Na ta način ta razlika pade v prej omenjeno toleranco 1/32 valovne dolžine. To dejstvo pa seveda tudi omejuje največje možno ojačenje horna.
Čisto kot zanimivost: horn 173 mm dolžine odprtina 61 x 56 mm. Frekvenca 24GHz. Moč oddajnika 200uW (ja je pravilno 0,2mW) . Razdalja radijske zveze 251km. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja seveda, da ni glih čisto tako, vendar praktično za horn s takim dobitkom za 2,4GHz (+/- ena oktava) in kompromisnim kotom torej take velikosti se lahko malce posploši brez hujših posledic, pri 5GHz pa je treba že malo bolj pazit . Nad tem pa je že bolj hudič ...
Zato pa sem osnovo napravil kot sem, dodatek k horn-u spredaj je pa bolj "pikica na i" in je že res malo kritičen kot praviš. Zato pa sem omenil rahle razlike pri dolžini WG ("teleskopik WG") glede ali je dodatek gor ali ne, da se lahko malce "poštela" faze ... Seveda je ozek (in daljši seveda) horn boljši iz razlogov, ki si jih navedel, samo noben pameten ga ne bo šel delat prej kot za 5GHz wifi, da zadeva ni gromozanska oz. dolga kot piton pri teh "mojih" max. dobitkih ...
He, glede one tvoje 24GHz "zanimivosti" sem tudi jest malce malce na hitro preračunal : dobitek same horne je bil teoretični max. horne tj.+17dB , kot pa enih največ 17° ... skupni gain antene pa ne morem vedet zaradi nepoznavanja drive WG dimenzij ... 0,2mW pa 250km ... hudo ! če to drži ... so morali bit hudo malošumni in občutljivi sprejemniki in gun diode v uporabi (pa nobenega policijskega radarja v uporabi na vidiku linka) ... kaj je bil digitalni minimal link ali analogni (=malo verjetno) ...verjetno so uporabili driverje od odsluženega surplus radarja ... niso valjda šli sami kovinostrugarit valovod pa tudi so link morali delat na obeh straneh vsaj na 1km nadmorske ... a imaš kaki link od tega experimenta? _________________ LP! - ¤ - myWebSite deleted by SiOL stuff (again!) ¤¤ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Moja naprava. Lokalni oscilator realiziran z kvarčnim kristalom in množilnimi stopnjami vse do 12 GHz. Potem pa mešanje z dvojno hf pin diodo z 144MHz. Mešalnik služi istočasno tudi na sprejemu. Modulacija SSB. Zveza je šla z Vremščice /1024m asl v osrednjo Italijo. Upoštevati pa je že bilo potrebno tudi elevacijo.
Na drugi strani pa tudi nekaj podobnega. Italijanska Radio rivista je to objavila ne ene 4 listih z vsemi fotografijami. Nam se dogodek ni zdel dovolj pomeben.
Kasneje sem anteno zamenjal za parabolo. Dodal še nekaj moči. Tule na sliki je 15mW izvedba.
http://lea.hamradio.si/~s57uud/24ghz.htm _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03 Prispevkov: 1159 Aktiv.: 5.29 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 11:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Spajky je napisal/a: |
... a imaš kaki link od tega experimenta? |
Ti bo kar on povedal, je osebno vzpostavil to zvezo
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
lepo lepo ... pa "planinarite" zgleda tudi še kar pogosto
... ko pa en dan spišem še update Priklopov s tem mojim čudom za info, pa bom kar tle link dal za pogledat ... _________________ LP! - ¤ - myWebSite deleted by SiOL stuff (again!) ¤¤ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

|
Objavljeno: Sre Sep 22, 2010 2:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Evo pa še malo za pogledat in prečitat priklope tukaj :
http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?p=8513#8513
z onim prej velikim kartonskim horn-om ... _________________ LP! - ¤ - myWebSite deleted by SiOL stuff (again!) ¤¤ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni