|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Sep 25, 2010 8:50 pm Naslov sporočila: Preračun switcherja |
|
|
V eni aplikaciji sem uporabil switcher LM2576. Ta naj bi šel do 3A. Več kot dovolj za moj projekt (1.5A)
OK super. Lepo ubogam datasheet in napravim skupno točko, kjer pridejo mase od kondenzatorjev, LN-ja ter diode. Vzamem schotky 3A/60V diodo 100uH 4A dušilko 1000uF kond. na izhodu (malo več, kot predlaga datasheet)
Swither dela lepo. Napetost drži kot pribito. Hec pa je, ko se mi že pri 1A LM kar dobro segreje. Probal sem zamenjati dušilko z ono, ki ima višjo frekvenco zasičenja (malce bolje), drugo 220uH sušilko - enak rezultat. Probal sem dati tudi drugo diodo, ampak popolnoma brez razlike.
Sedaj ne vem, ali je normalno, da se toliko greje, ali sem ga kje kiksnil. Na kaj je treba biti posebno pozoren tu? Trudil sem se upoštevati vse, kar piše v datasheetu.
Modulčki od tricopowerja se pri 1A popolnoma nič ne grejejo. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Sep 25, 2010 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izmeri vhodni tok, izhodni tok, obe napetosti in izračunaj izkoristek. Če je nad 85% potem bo kar v redu. Čip boš pač moral hladiti. Če je pod 85 % ti pač nekaj nagaja. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.48 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Sob Sep 25, 2010 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam ravno tega LM2576, in sicer s 5V fiksno izhodno napetostjo in je pri 1A popolnoma hladen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.88 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Sep 25, 2010 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem imel enake težave, ko sem ta switcher uporabil v enem polnilniku baterij. Zadeva je sicer delala ampak sem ga moral kar precej hladiti (dodatno hladilno telo) kar mi v končni fazi ni bilo všeč.
Imel sem ga od TI. Poskusil sem še nakaj drugih njihovih v DIP izvedbi in pravtako se precej grejejo ob obremenitvi. Po posvetu z njihovimi strokovnjaki, bi moral za DIP izvesti dobro PCB ohlajanje preko pinov, kar pa mi je spet zavzelo veliko prostora na PCB.
Po tistem sem malo opustil izvedbe s switcherji. Bili so prvi in prve slabe izkušnje. Zdaj uporabim kakšen končen izdelek switcher napajanja. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.69 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Ned Sep 26, 2010 12:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam od TI switcherje v SMD izvedbi s power-padom in se odlično hladijo na PCB, priporočam. Glede pregrevanja pa bodi pozaljiv, 3A stikalo ne pomeni 3A izhodnega toka. To je tok čez tuljavo in ne na izhodu, tukaj pride v poštev duty-cycle. Za dizajn pa si pomagaj z izredno enostavnim SwitcherPro. Načeloma ima vsak proizvajalec svoj program, meni se tudi zelo dopade LTspice od LT.
L.P.,
Miha
Nazadnje urejal/a nakamichi Ned Sep 26, 2010 12:14 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.01
|
Objavljeno: Ned Sep 26, 2010 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Če lahko gor držiš prst, ni problema.
Poglej kako se obnese pri znižanju ali zvišanju vhodne napetosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.48 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Ned Sep 26, 2010 12:20 am Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon; to je največja napaka, če ti nekaj ne gre in preprosto pustiš! Tudi sam sem imel zelo slabe izkušnje s začetki pri stikalnih pretvornikih (težave s zasičenji v jedru, izkoristek slab...), dal veliko teorije potem skozi in truda, ampak se splača! Kot je nakamichi rekel, navedeni tok je v bistvu tok, ki teče pri preklopih skozi tuljavo, tako da si računaj nekje polovico pri step-down pretvorbi. Če imaš 1,5A breme, je interni tranzistor torej nekako na polni obremenitvi. Sicer imajo pri NS super switcherje, tako kot ta, ki ga uporabljaš.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Sep 26, 2010 12:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Omenjeni LM2576 zmore 3A bremenskega toka. Izkoristek pretvornika je odvisten od vhodne in izhodne napetosti. Naj bi bil od 75% do 88%. Dejanskega se da izmeriti, kot je povedal že VolkD. Ob domnevi, da vse izgube nastanejo v čipu je iz razlike med vhodno in izhodno močjo znana tudi ta. Ker je znana tudi Rth-j-a in Rth-j-c za ta čip, ni teško izračunati potreben hladilnik.
Čip v TO-220 ohišju bi brez hladilnika lahko prenesel kake 1.5W izgub vendar bi se segrel preko 80°C. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Sep 26, 2010 11:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja težava je v izkoristku.
Namreč ADJ verzija ima le 77% izkoristka. 12V fiksna ima 88% ali še bolje LM2599 ki ima 90% izkoristka.
Hec pri vsem je, ker ne smem preveč segrevati prostora sploh pa ne TIV.
Hvala za namige _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni