www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektronika na vročem - pregrevanje, hlajenje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 2:12 pm    Naslov sporočila:  Elektronika na vročem - pregrevanje, hlajenje Odgovori s citatom

Zdravo

Na hiši nameravam montirati lastnoročno izdelano IP kamero. V bistvu gre za fake kamero, ki sem jo razdrl in v ohišje vgradil kvalitetno USB webcam. Kamero bom sicer montiral zunaj pod streho na lesen tram, USB kabel pa bo verjetno peljal skozi špranjo na podstrešje. Zadevo sem sicer nameraval priklopiti na router z USB vhodom in nanj namestiti OpenWRT, na mestu pa bom poleg ethernet kabla potreboval tudi napajanje +5VDC. Za napajanje bi pa uporabil navadni switcher napajalnik.

Stvar je izvedljiva, vendar me pa malo skrbi temperatura na podstrešju. Čez leto je večinoma hladno, samo poleti ob kakšnem sončnem dnevu pa temperatura močno naraste - tudi do 40°C ali več. Zanima me ali lahko te komponente (router in napajalnik) pustim na podstrešju v tej vročini? Skrbi me, da se zadeva ne bo dovolj hladila in bo prišlo do pregrevanja.

Bi bilo morda pametneje, da elektroniko montiram zunaj na tramu poleg kamere? Kaj pa vlaga?

lp

Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.12
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 4:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Routerji, vsaj TP-Link tnamke brez problema preživijo to. Jih imam že kup, ki leta delajo v škatli zaprti direkt na soncu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.63
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vlaga in prah ti bosta delala probleme.
Vročina pa niti ne, vsaj če ne bo šlo čez 60 °C.
V kolikor se škatle same po sebi grejejo, plastično ohišje ni ravno priporočljivo, ker je izolator.

stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.78

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem kar dolgo izberal router in se na koncu odločil za tega. Namen imam širit omrežje (WiFi in kabel) s tem routerjem. Mogoče pogledaš na tem spletnem naslovu in najdeš kaj primernega. Bi te pa opozoril, da pred nakupum preveriš, če podpira priklop USB kamere. Poslal sem jim vprašanje ali lahko priključim disk ali tiskalnik. USB tiskalnika njihov software ne podpira.
Najbolj pomembno, to kar si vprašal je: Temperature range: -35C to +65C
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 7:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, nekaj routerjev že imam in modeli so TP-Link TL-MR3020 ter TL-WR703N. USB kamere podpirajo vsi routerji, ki imajo vsaj en USB vhod in na njih lahko teče OpenWRT. Trdega diska ne nameravam priklopiti na router, temveč bom video streamal preko LAN-a na računalnik.

Razmišljal sem, da bi zadevo namestil v plastično škatlo in jo na straneh malo navrtal zaradi zračenja. Originalno ohišje sem razdrl, da sem lahko prišel do UART porta, na mikrokrmilnik pa sem že namestil dodaten aluminijasti hladilnik. Glede praha oz. vlage se pa strinjam - torej bi bilo bolje zadevo namestiti na notranji strani hiše.

Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.12

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 7:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveč te skrbi, samo neprodušno zapri v škatlo pa bo delalo ok. Z navrtanimi luknjami boš povzročil še več težav, saj se bodo razne žiželke not namestile, njihovi izkločki pa lahko naredijo kratek stik. Recimo osja gnezda kar rada to povzročijo ali pa obdajo določen del routerja, ki se potem lokalno pregreje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
yacksy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27
Aktiv.: 2.63
Kraj: Okolica Šmarjeških toplic

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 8:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ne bi bilo pametno na spodnji strani škatle navrtati eno luknjo za odvod kondenza? Na luknjo se da mrežico in se tudi razne žuželke rešijo Wink
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni