www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

propelerska (navidezna) ura
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.72
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2005 4:01 pm    Naslov sporočila:  propelerska (navidezna) ura Odgovori s citatom

Našel sem ta zelo zanimiv link o urah, ki so v bistvu ena palčka z LEDicami, ki se zelo hitro vrti okrog, procesor pa prikazuje uro, sporočila,...
http://www.luberth.com/analog.htm

Glavni problemi so:
- napajanje vezja (drsni kontakti; induktivno - zračni trafo na visoki frekvenci; skozi napajanje motorja,...)

- sinhronizacija vrtenja in prikaza (U-senzor - optično s prekinjanjem žarka, jemanje signala na rotorju motorja,...)

- nastavljanje ure (tipke, IR daljinec,...)

- izbira hitrosti vrtenja, da čim manj brni in šumi, a da je prikaz lepo viden

Zanima me, če se je kdo od vas že posvečal podobnemu projektu in kako je rešil naštete zagate. Stvar izgleda zelo zanimivo in privlačno in bi se tega tudi jaz rad lotil. Najraje z AVRji.
Večina že narejenih projektov uporablja PIC-e, meni so pa AVRji bolj pri srcu... Če se bom lotil, bo sigurno slednji procesor notri.

LP, aly.

jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2005 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi rešil naštete probleme tako:
-induktivno napajanje (ne proizvaja zvoka)
-sinhronizacija z hallovim senzorjem in magnetkom
-nastavljanje ure mogoče tipke
Programer pa nisem ravno dober, tako da program ne bi vedel napisati.
Za informacijo profesionalnim programerjem, ki bi vedeli kaj takega napisati:
Na strani http://www.microsyl.com/ se nahajajo informacije, kako bi naj to delovalo.

LP, Jernej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2005 5:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

saj tega sem tudi jaz že našel... je napisan v C-ju za AVR.

Saj nisem prosil, da kdo napiše program Very Happy
Debato sem odprl zato, da še kdo pove svoje mnenje o tej stvari...

Glede nastavljanja - težko je nastavljati uro s tipkami, ker jo moraš ustaviti, da uloviš tipke. IR pa deluje tudi ob polni hitrosti vrtenja ure - le zadosti blizu osi vrtenja mora biti IR sprejemnik.

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.24
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2005 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Spomnim se sošolca, ki se je za zaključni izdelek lotil take ure, vendar je kmalu ugotovil, da tudi izdelava po načrtih iz interneta ni tako enostavna in obupal. Vendar je pa rekel profesor, da za to ni primeren vsak motor. Tudi jaz sem že razmišljal o tem projektu in enkrat se ga bom skoraj sigurno lotil, za vrtenje ledik pa mislim uporabiti brezkrtačni motorček iz hard diska in pa TDA krmilni čip. Istočasno daje ta čip že sinhro impulz, ki ga detektira s pomočjo EMI impulzov motorja (gleda kako se obnaša tok na navitju). Problematično ostane samo še napajanje, vendar se da tudi to rešiti, saj je ohišje motorja že en pol, potrebno je rešiti zagato s samo enim polom (+), tega pa lahko s pomočjo krtačke, ki mislim, da nebi povzročala pretiranega hrupa. Težava je lahko samo kontakt. Nastavljanje pa definitivno z RC5. Tipke predstavljajo dodatno breme za motor.

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70831.23

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2005 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 18, 2005 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekoc (neznano kje) sem prebral, da srcno priporocajo motorcek za vrtenje glave iz videorekorderja.
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 18, 2005 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 18, 2005 4:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa ventilator od pc-ja: http://home.tiscali.be/henkenkatrien/propellerclock/ Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.96
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 18, 2005 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem tudi opazil na google in precej videl za predelavo el.motorčka.Samo ne vem,če pri nas dobi magnetne ploščiče.Mislim,da se naroči v tujini.
Lp Andrej
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 19, 2005 7:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 19, 2005 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly
Ali si ze ustvaril svojo uro? Meni je se nekako najbolj vsec ona na ogledalu. Tvoja druga slika. Mislim, dajo bom kar napravil. Lepe sheme, source SW ter HW. Pa se ura zelo lepo izgleda. Edino format shem je v EAGLE-tu, ki ga moja masina ne razume. Ce bo kdo delal TIV omenjene ure se priporocam za izvod.

Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 19, 2005 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izgled moje ure iz leta 2000. Izdelana po navodilih iz:
http://www.bobblick.com/techref/projects/propclock/propclock2/propclock2.html
Motor je predelan po:
http://www.bobblick.com/techref/projects/propclock/tmotor/tmotor.html

clock 002a.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  146.38 KB
 Pogledana:  68 krat

clock 002a.jpg

clock 004a.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  132.77 KB
 Pogledana:  40 krat

clock 004a.jpg

clock 006a.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  147.84 KB
 Pogledana:  52 krat

clock 006a.jpg

clock 008a.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  239.36 KB
 Pogledana:  48 krat

clock 008a.jpg

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 20, 2005 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Aly
Ali si ze ustvaril svojo uro?

Jaz je še nekaj časa ne bom zastavil (čakalna vrsta in to.. kot pri zdravniku Laughing )

Vidim da se je tema dobro prijela... Very Happy To je bil tudi namen.
Meni nekako ne diši izdelava po tujih načrtih, rajši nekaj "scopram" iz nič, od začetka, da se še malo na(m)učim zraven. Če sam načrtujem en takšen projekt, potem bom sposoben tudi v službi speljati kakšen kompleksen projekt, ki se ga ne da kupiti v trgovini Smile

LP

SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 20, 2005 3:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glej, sam HW nima smisla sam razvijati, ce ze deluje sam po sebi zelo dobro. No mogoce kaka mala dodelava in popravek. Sam SW pa imas ze napisan. Sicer v assemblerju, ampak mislim, da ne bi bilo prehudo spraviti v jezik, ki tebi odgovarja (za AVR ali kaj drugega). Seveda pa ga se predelas, kot tebi najbolj odgovarja!
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 20, 2005 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
...Sicer v assemblerju, ampak mislim, da ne bi bilo prehudo spraviti v jezik, ki tebi odgovarja...

Simon, v koliko imaš v mislih kak višji jezik zna biti kar kriza Confused. Tukaj je namreč zelo pomemben procesorski čas. Na videz gre sicer za enostavno aplikacijo, a vedeti je treba, da mora biti prižiganje ledic časovno usklajeno. Nekako takole: Branje pozicje ->prikaz-> priprava podatkov(ter vse kar sodi zraven -nastavtev itd) ->branje pozicije ...

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni