www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PIC 18Fxxx
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2005 7:28 am    Naslov sporočila:  PIC 18Fxxx Odgovori s citatom

V prodajnem servisu SE sem zasledil PIC18F458. Ker me je zanimalo kaj nudi, sem snel datasheet ter ga prelistal. Dokumentacije je ogromno (ca 400 strani Shocked ) Z serijo 18xxxx do sedaj nisem imel opravka. Bil sem presenečen nad temeljito prenovo arhitekture. Kot sem zasledil ni več mapiranja med bankami. To pomeni bistevno manj kode. Še hitrejše izvajanje....itd

Primer inicializacije PORTAA
Koda:

CLRF PORTA ; Initialize PORTA by; clearing output data latches
CLRF LATA ; Alternate method to clear; output data latches
MOVLW 07h ; Configure A/D
MOVWF ADCON1 ; for digital inputs
MOVLW 0CFh ; Value used to initialize; data direction
MOVWF TRISA ; Set RA3:RA0 as inputs,; RA5:RA4 as outputs

Zanima me, če že kdo dela z omenjeno serijo?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tibi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08
Aktiv.: 1.07
Kraj: bukovje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2005 8:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz delam z 18 serijo vendar v C-ju. Tudi hitrost programiranja je občutno hitrejša.
Nazaj na vrh
LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2005 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz delam ravno s tem PIC-om že od vsega začetka. Res je dobro, da ne rabiš med bankami preklapljati, če kodiraš v asm-ju. Zdaj delam v C-ju in se verjetno več ne bom vrnil na asm, ker ena malo bolj komplicirana funkcija ti vzame preveč življenja.
Drugače je pa ta PIC zelo zmogljiv. Z njim delam dobro leto in pol, pa še vedno nisem vsega uporabil kar omogoča. Very Happy
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2005 10:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LoLek je napisal/a:

Drugače je pa ta PIC zelo zmogljiv. Z njim delam dobro leto in pol, pa še vedno nisem vsega uporabil kar omogoča. Very Happy

Glede na zajetno dokumentacijo ti čisto vrjamem.

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2005 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa zanima, če je že kdo delal s pici serije 18Fxxxx, ki podpirajo USB? Kako komplicirano je to? Katere desktiptorje uporabljate?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2005 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Doma mi že nekaj časa leži čisto nov 18F1320. Tudi tukaj je gora dokumentacije (~310 strani). Nikakor pa mi ni jasno, kako bi v eni hobi aplikaciji zapolnil 8k Flasha? Všeč mi je, da omogoča 8x8 množenje, kar zna biti ponekod kar uporabno. Z malo več kode zmnožiš tudi 16x16, kar meni verjetno niti ne bo prišlo ne vem kako prav, pa vendar.
31 nivojev globok sklad je tudi ohoho, glede na 16F, obstajata pa tudi statusna bitka za sklad (STKFUL, STKUND), kar zna biti uporabno, sploh če med programiranjem narediš kakšno neumnost.
Pozna pa tudi predznačena in nepredznačena števila. Drugo, pa je bolj ali panj poznano.
Le, glede na to kaj vse omogoča, se mi zdita samo dva porta (A in B) premalo... Ali, pač ne?
Kar se tiče hitrejšega programiranja sem zasledil tole: 2 Seconds Programming Time. Kaj to pravzaprav pomeni?

LoLeK: Zanima me, kako hitro bi ga recimo lahko obvladal? Recimo, še pri seriji 16F imam zraven literaturo Rolling Eyes in si tukaj kar ne morem predstavljat, da bi vse statusne bite in registre znal na pamet... Cool

LoLek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2005 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj zato pa je literatura zraven, da pogledaš noter, kar te zanima. Toliko kot ima registrov, jih je skoraj nemogoče vse uporabiti. Sam uporabljam mcc18 prevajalnik, ki ima veliko funkcij že napisanih zato sploh ni potrebe, da bi kodiral v asm-ju, ker je ta pic več kot dovolj zmogljiv za balast, ki ga prinesejo te funkcije.

Sicer pa je v asm-ju res enostavneje programirati tega pica, kot pa enega 16Fxxx, ker ne rabiš paziti v kateri banki si.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2005 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
...Sicer pa je v asm-ju res enostavneje programirati tega pica, kot pa enega 16Fxxx, ker ne rabiš paziti v kateri banki si....

Res, če bi pri seriji 12 in 16 ne bilo tega nerodnega preklapljanja med bankami bi bilo programiranje v assemblerju pravo "igračkanje" Res, da pri tistih, ki nimajo dosti registrov to ni poseben problem, kar težavno pa je to mapiranje recimo pri 16F877

Kako je pri seriji 18 z splošno namenskimi registri (ram-om) je ta "na kupu" ali je razdrobljen.

Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2005 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Kako je pri seriji 18 z splošno namenskimi registri (ram-om) je ta "na kupu" ali je razdrobljen.

Ram je razdrobljen na več bank po 256B. Edino pri banki0 in banki15 je razlika v tem, da je prvih 96B (banka0) in zadnjih 160B (banka15) rezerviranih za Access RAM in SFR.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 09, 2005 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo če se boš lotil 18F serije (čeprav bo tole "nezaslišano" Wink ) mogoče poglej MikroC , ki so ga spravili skupaj pri Beograjski Mikroelektroniki. Sam sicer z njim nisem delal, po napisanem na omenjeni strani, navedenih specifikacijah in uporabniškem priročniku sodeč pa obeta veliko. Seznam vključenih knjižnic in primerov je obširen in zanimiv.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 09, 2005 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frenki hvala, že downloadam Wink. Bom ob priliki preizkusil - prej bo treba dobiti kak primerek PIC-a.
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2005 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta mikroC izgleda (sodeč po opisu in slikah na strani) kar privlačno. Vmesnik ima tak kot pri "velikih" programerskih orodjih, zato je verjetno tudi programiranje pravi užitek. Me je pa kar precej "prizadela" cena: $249 je malo preveč za moj žep. Hobi elektroniku se verjetno ne splača. Ali pač?
LoLek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2005 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ima mogoče kdo C kompajler od microchipa HIGH TECH za družino 18. Uporabljam navadnega pa ima kar nekaj buggov.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2005 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa zanima kje se da dobit PICke 18Fxxx v SLO. Kar gledam po spletnih trgovinah ne najdem prav veliko. Pa kakšna je kej cena...

Do sedaj sem delal z 16F84 v C-ju cendar mu za moj naslednji problemček (bitje, zvonenje in pritrkavanje v vaški cerkvici) zmanjka nožic Smile
Je prehod iz 16F na 18F če delaš v C-ju težaven ali ne. Morate se pa zavedati, da je moje znanje bolj programersko kot elektronsko Sad
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2005 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V trgovini revije Svet Elektronike ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni