|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2005 7:28 am Naslov sporočila: PIC 18Fxxx |
|
|
V prodajnem servisu SE sem zasledil PIC18F458. Ker me je zanimalo kaj nudi, sem snel datasheet ter ga prelistal. Dokumentacije je ogromno (ca 400 strani ) Z serijo 18xxxx do sedaj nisem imel opravka. Bil sem presenečen nad temeljito prenovo arhitekture. Kot sem zasledil ni več mapiranja med bankami. To pomeni bistevno manj kode. Še hitrejše izvajanje....itd
Primer inicializacije PORTAA
Koda: |
CLRF PORTA ; Initialize PORTA by; clearing output data latches
CLRF LATA ; Alternate method to clear; output data latches
MOVLW 07h ; Configure A/D
MOVWF ADCON1 ; for digital inputs
MOVLW 0CFh ; Value used to initialize; data direction
MOVWF TRISA ; Set RA3:RA0 as inputs,; RA5:RA4 as outputs
|
Zanima me, če že kdo dela z omenjeno serijo? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.07 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2005 8:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz delam z 18 serijo vendar v C-ju. Tudi hitrost programiranja je občutno hitrejša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2005 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz delam ravno s tem PIC-om že od vsega začetka. Res je dobro, da ne rabiš med bankami preklapljati, če kodiraš v asm-ju. Zdaj delam v C-ju in se verjetno več ne bom vrnil na asm, ker ena malo bolj komplicirana funkcija ti vzame preveč življenja.
Drugače je pa ta PIC zelo zmogljiv. Z njim delam dobro leto in pol, pa še vedno nisem vsega uporabil kar omogoča.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2005 10:23 am Naslov sporočila: |
|
|
LoLek je napisal/a: |
Drugače je pa ta PIC zelo zmogljiv. Z njim delam dobro leto in pol, pa še vedno nisem vsega uporabil kar omogoča.  |
Glede na zajetno dokumentacijo ti čisto vrjamem. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2005 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima, če je že kdo delal s pici serije 18Fxxxx, ki podpirajo USB? Kako komplicirano je to? Katere desktiptorje uporabljate? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2005 3:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Doma mi že nekaj časa leži čisto nov 18F1320. Tudi tukaj je gora dokumentacije (~310 strani). Nikakor pa mi ni jasno, kako bi v eni hobi aplikaciji zapolnil 8k Flasha? Všeč mi je, da omogoča 8x8 množenje, kar zna biti ponekod kar uporabno. Z malo več kode zmnožiš tudi 16x16, kar meni verjetno niti ne bo prišlo ne vem kako prav, pa vendar.
31 nivojev globok sklad je tudi ohoho, glede na 16F, obstajata pa tudi statusna bitka za sklad (STKFUL, STKUND), kar zna biti uporabno, sploh če med programiranjem narediš kakšno neumnost.
Pozna pa tudi predznačena in nepredznačena števila. Drugo, pa je bolj ali panj poznano.
Le, glede na to kaj vse omogoča, se mi zdita samo dva porta (A in B) premalo... Ali, pač ne?
Kar se tiče hitrejšega programiranja sem zasledil tole: 2 Seconds Programming Time. Kaj to pravzaprav pomeni?
LoLeK: Zanima me, kako hitro bi ga recimo lahko obvladal? Recimo, še pri seriji 16F imam zraven literaturo in si tukaj kar ne morem predstavljat, da bi vse statusne bite in registre znal na pamet...  _________________ If in doubt about performance disassemble your code and try to follow it. If you get bored then the CPU probably will too... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2005 4:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj zato pa je literatura zraven, da pogledaš noter, kar te zanima. Toliko kot ima registrov, jih je skoraj nemogoče vse uporabiti. Sam uporabljam mcc18 prevajalnik, ki ima veliko funkcij že napisanih zato sploh ni potrebe, da bi kodiral v asm-ju, ker je ta pic več kot dovolj zmogljiv za balast, ki ga prinesejo te funkcije.
Sicer pa je v asm-ju res enostavneje programirati tega pica, kot pa enega 16Fxxx, ker ne rabiš paziti v kateri banki si. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2005 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
...Sicer pa je v asm-ju res enostavneje programirati tega pica, kot pa enega 16Fxxx, ker ne rabiš paziti v kateri banki si.... |
Res, če bi pri seriji 12 in 16 ne bilo tega nerodnega preklapljanja med bankami bi bilo programiranje v assemblerju pravo "igračkanje" Res, da pri tistih, ki nimajo dosti registrov to ni poseben problem, kar težavno pa je to mapiranje recimo pri 16F877
Kako je pri seriji 18 z splošno namenskimi registri (ram-om) je ta "na kupu" ali je razdrobljen. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2005 8:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Kako je pri seriji 18 z splošno namenskimi registri (ram-om) je ta "na kupu" ali je razdrobljen. |
Ram je razdrobljen na več bank po 256B. Edino pri banki0 in banki15 je razlika v tem, da je prvih 96B (banka0) in zadnjih 160B (banka15) rezerviranih za Access RAM in SFR. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Čet Jun 09, 2005 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo če se boš lotil 18F serije (čeprav bo tole "nezaslišano" ) mogoče poglej MikroC , ki so ga spravili skupaj pri Beograjski Mikroelektroniki. Sam sicer z njim nisem delal, po napisanem na omenjeni strani, navedenih specifikacijah in uporabniškem priročniku sodeč pa obeta veliko. Seznam vključenih knjižnic in primerov je obširen in zanimiv.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Jun 09, 2005 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frenki hvala, že downloadam . Bom ob priliki preizkusil - prej bo treba dobiti kak primerek PIC-a. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Jun 10, 2005 1:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta mikroC izgleda (sodeč po opisu in slikah na strani) kar privlačno. Vmesnik ima tak kot pri "velikih" programerskih orodjih, zato je verjetno tudi programiranje pravi užitek. Me je pa kar precej "prizadela" cena: $249 je malo preveč za moj žep. Hobi elektroniku se verjetno ne splača. Ali pač? _________________ If in doubt about performance disassemble your code and try to follow it. If you get bored then the CPU probably will too... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

|
Objavljeno: Pet Jun 10, 2005 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali ima mogoče kdo C kompajler od microchipa HIGH TECH za družino 18. Uporabljam navadnega pa ima kar nekaj buggov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Nov 03, 2005 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima kje se da dobit PICke 18Fxxx v SLO. Kar gledam po spletnih trgovinah ne najdem prav veliko. Pa kakšna je kej cena...
Do sedaj sem delal z 16F84 v C-ju cendar mu za moj naslednji problemček (bitje, zvonenje in pritrkavanje v vaški cerkvici) zmanjka nožic
Je prehod iz 16F na 18F če delaš v C-ju težaven ali ne. Morate se pa zavedati, da je moje znanje bolj programersko kot elektronsko  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Čet Nov 03, 2005 12:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
V trgovini revije Svet Elektronike ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni