|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Okt 12, 2010 9:13 pm Naslov sporočila: kakšen senzor pomika? |
|
|
ojla,
iščem senzor pomika, hod nekje 8cm. Meritev pomika bo relativna, se pravi ne rabim vedeti ničelne točke.
Kar sam se ponuja drsni potenciometer, vendar bi zadevo potem moral umerjati. Lepše bi mi bilo, če bi mi nek linearen enkoder šibal impulze na en števec. Resolucija bi morala biti 0,01mm, v najslabšem primeru 0,05mm. Enkoder naj bi bil bolj robustne izvedbe, saj bi ga uporabljali vzdrževalci na terenu. Samogradnje in kanibalizem odpadejo.
Kak predlog? _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Okt 12, 2010 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi uporabil kakšen digitalni šubler (kljunasto merilo). Če sam po sebi ne bi bil dovolj "hard" pa bi ga dal še v kakšno bolj robustno ohišje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
Objavljeno: Tor Okt 12, 2010 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, sem malo kolebal, ker daje samo 3 meritve na sekundo. Zdaj sem našel, da se ga da "naspidirat", da daje 40 meritev/sek.
Tako da se bom odločil kar za lidlov šubler za 10 eur. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Okt 12, 2010 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno, kakšna je aplikacija.
Pri nas se na novo razvija linearni enkoder v 10x10x5 mm ohišju. Z resolucijo do 1µm. Ohišje, kamor bi bil pritrjen enkoder in trak ter vodila, bi moral sam narest.
Sestavni deli so takšni, le da je čitalna glava drugih dimenzij.
Linearni enkoder v kombinaciji z vodili je sicer zelo redek.
En primer je omenjeno kljunasto merilo, ki je namenjeno za občasno uporabo (drsni "ležaji", bolj ubogo vodenje).
Sama točnost kljunastega merila za 40 eur pa je tudi pod vprašajem.
Saj pravim - napiši kaj o aplikaciji. Kristalna krogla, servis in to... da se ne ponavljamo že n-tič.  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janiP Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 23:00 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 13, 2010 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
namesto šublerja vzemi raje merilno urico z izhodom. Obstajajo tudi IP65.
klik |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 13, 2010 1:41 pm Naslov sporočila: Re: kakšen senzor pomika? |
|
|
janiP je napisal/a: |
namesto šublerja vzemi raje merilno urico z izhodom. |
damo je napisal/a: |
..... hod nekje 8cm. |
Si že kje videl merilno uro s tolikšnim hodom? _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazadnje urejal/a Slowfly Sre Okt 13, 2010 1:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Okt 13, 2010 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče induktivni senzor pomika. Išči pod LVDT.
LpA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.33 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Sre Okt 13, 2010 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
damo je napisal/a: |
Ja, sem malo kolebal, ker daje samo 3 meritve na sekundo. Zdaj sem našel, da se ga da "naspidirat", da daje 40 meritev/sek.
|
Uh, to bi pa prav prišlo... Se da dobiti kakšen link? Pa se s tem točnosti šublerja ne poslabša? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roby Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29 Prispevkov: 244 Aktiv.: 1.03
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
Objavljeno: Sre Okt 13, 2010 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
za programerja (in ostale): http://www.nerdkits.com/videos/digital_calipers_dro/#sourcecode
drugače, pa da malo več napišem:
- rad bi se izognil analognim rečem (potenciometer, lvdt, ....), da ni potrebna kalibracija, ampak samo preverjanje točnosti
- merilec bo del testne naprave, meril bo pomik ventilov (npr. takih:
Pred časom sem že spraševal, pa je projekt potem zamrl, zdaj pa je spet aktualen. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Sre Okt 13, 2010 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
microswitch v gumi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janiP Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 23:00 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Okt 14, 2010 9:00 am Naslov sporočila: Re: kakšen senzor pomika? |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Si že kje videl merilno uro s tolikšnim hodom? |
Sem spregledal centimetre. Sicer pa se digitalne merilne ure dobijo s hodom do 50 mm, analogne pa tudi do 100 mm.
aly je napisal/a: |
Pri nas se na novo razvija linearni enkoder v 10x10x5 mm ohišju. Z resolucijo do 1µm. Ohišje, kamor bi bil pritrjen enkoder in trak ter vodila, bi moral sam narest.
Sestavni deli so takšni, le da je čitalna glava drugih dimenzij. |
Meni se zdi ta novi linearni enkoder zelo zanimiv. Zanima me, če ima poleg majhnosti in najbrž nižje cene še kakšno drugo prednost pred staro magnetno merilno glavo?
Jaz moram izvesti meritev pomika na hidravličnih cilindrih. Če bi delal s temi enkoderji je verjetno edina možnost, da se dodatno naredi vodilo z magnetnim trakom, na vozičku pa enkoder? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pravkar sem se igral s kljunastim merilom (šublerjem). Komunikacija je podobna, kot na strani, ki sem jo podal zgoraj, le da ima ta moj primerek (sicer enak, kot na sliki na taisti web strani) nekaj pomanjkljivosti - ne morem ga namreč spraviti v "high speed mode". Pa tudi sicer oddaja meritve 10x na sekundo in to 10x počasneje, kot je navedeno v zgornjem linku. Muči me premalo podatkov na sekundo in pa tudi predolga komunikacija.
Zato iščem podoben model, ki podpira high speed.
Iztok, mogoče kljunasto merilo v vaši ponudbi podpira 50 meritev/sek? _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
Objavljeno: Čet Nov 11, 2010 5:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
iščem tiste kitajske "šublerje"
obstaja pa več variant, ki imajo ohišje kot prva dva:
- na 3 gumbe
- na 4 gumbe, 4 gumb je ABS
- na 4 gumbe, 4 gumb je MODE
- na 4 gumbe, 4 gumb je ....
No, jaz iščem varianto z gumbom MODE, katera podpira high speed (torej 50 meritev/sekundo). Idealna pa mi je tretja varianta. Samo dat cca 50 eur, potem pa vidiš, da ni prava..... _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni