|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
TECHNIC Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18 Prispevkov: 582 Aktiv.: 2.57 Kraj: Senovo
|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 3:39 pm Naslov sporočila: Izbor senzorja za povratno zanko |
|
|
Izdelujem mosfet stikalo za airsoft puško, pri tem pa potrebujem neko povratno informacijo, kje trenutno se nahaja glavni zobnik znotraj mehanizma. Dovolj je, da se senzor (stikalo, karkoli) vklopi enkrat na obrat in s tem javi, kdaj je prišel zobnik mimo te točke.
Kovinski zobnik se vrti relativno hitro, do 20 obratov na sekundo, tako da se kakšno mehansko stikalo po mojem mnenju ne bi obneslo, ali pač?
Ena opcija je optični senzor, vendar zahteva 2 porta (eden za prižiganje diode, drugega za senzor) in zelo hitro se lahko luknjica v zobniku pokrije s kakšno mastjo, smetko, ipd.
Še ena opcija, ki je po mojem mnenju najboljša, je reed stikalo in majhen magnetek, nameščen v zobnik. Ali obstajajo tudi manjši (signalni) reed senzorji, ne samo tisti večji v steklenih kapsulah?
Zadeva naj bi bila robustna (prisotnih je veliko vibracij, udarcev, visoke in nizke temperature, visoka vlažnost ...) in zanesljiva (življenjska doba puške je lahko krepko preko 100 000 ciklov, naj vsaj toliko zdrži tudi senzor).
Kakšne ideje, predlogi ...?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na trgu najdeš induktivna stikala zelo malih dimenzij. Recimo kaj takega?
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TECHNIC Član

|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Induktivni senzor dvomim da bi deloval, ker je celoten mehanizem (vključno z zobnikom) kovinski. Pri teh senzorjih me tudi moti, da potrebujejo dokaj veliko toka, kar zelo moti pri baterijski aplikaciji (kar airsoft puška je). Raje bi ostal pri teh ta-simpl variantah.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ima senzor dovolj kratko razdaljo za detekcijo lahko s senzorjem detektiraš posamezen zob.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
TECHNIC je napisal/a: |
Induktivni senzor dvomim da bi deloval, ker je celoten mehanizem (vključno z zobnikom) kovinski. Pri teh senzorjih me tudi moti, da potrebujejo dokaj veliko toka, kar zelo moti pri baterijski aplikaciji (kar airsoft puška je). Raje bi ostal pri teh ta-simpl variantah.  |
Kot sem napisal - senzorjev je ogromno izvedb. Klasično induktivno stikalo - vgreznjen tip je lahko v celoti vgrajeno v kovinsko ohišje. Reagira le na aktivni površini. Spomnim se induktivnih senzorjev zelo malih dimenzij (morda 5x5x3mm) ki so bili v pištolah za vijačenje, ki je prav tako kovinska. Preklopna razdalja kak mm. Izgled zelo podoben tistim oglatim na prvi povezavi. Tisto sigurno ni kurilo nič, kajti imel sem narejen preprost tester z led diodami katerega sem napajal z 9V baterije.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TECHNIC Član

|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore, vendar bi raje uporabil reed rele. Indukcijske bi uporabljal prvič, pa se zna zato veliko zalomiti, nerodno bi bilo tudi zaznavanje. Če zaznava samo zobe iz zobnika, mi to ne pove, če je zobnik v določenem položaju. Dobava bi bila tudi problem (?). Gledal sem tudi hall senzorje, vendar me moti njihova velika mirovna poraba (nekaj mA), baterija pa je v sistem stalno priklopljena. Lahko bi senzor vklapljal po potrebi, vendar tako porabim še en pin iz mikrokontrolerja (lahko pa uporabim večji mikrokontroler).
Ali reed rele zmore hitro preklapljanje in ali zmore veliko število preklopov? Ali bi bil hall senzor boljša izbira?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Frekvenca reed releja je nizka. Večina dosti čez 1hz ne bo šla. Poleg tega so občutljivi na tresenje ter vibracije. Mimogrede lahko pride do lažnega kontakta. Vsekakor je boljša uporaba hallove sonde.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.37 Kraj: Ribn'ca
|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 12:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
se lahko dobi kakšna slikica zadeve? kakšne so mere?
Za kaj boš uporabil izhodni pin (zaznavanje) oz. kaj je cilj če smem vprašati?
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TECHNIC Član

|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 1:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slika sistema v priponki. Premer zobnika, ki premika bat (na tem bi izvajal povratno zanko) je ca. 3 cm. Cel del okrog sprožilca (mehanizem iz bele plastike) pride odstranjen, tako da je tam dovolj prostora za kakšen senzor.
Cilj mosfet stikala je, da obrne motor točno za en obrat glavnega zobnika, nato pa ga ustavi (zaviranje s P-FETom). Zaradi tega potrebujem povratno zanko, da vezje ve, kdaj preklopiti na zaviranje motorja. Preko povratne zanke lahko ob pritisku sprožilca mehanizem naredi na primer tri cikle ("burst"), opcij je veliko. Mirovni položaj mehanizma je skoraj isti kot na sliki, pomembno je, da bat ni napet. Zaviranje motorja se začne približno pol obrata pred tem položajem, da se motor in zobniki pravočasno ustavijo.
Verjetno bom uporabil hall sondo. Tule imam en senzor (vsaj zdi se mi, da je hallov) od računalniškega ventilatorja, da vidim če da kakšen uporaben izhod ven.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
96.89 KB |
Pogledana: |
12 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 2:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išči za "hall switch", lahko takega z integriranim magnetom. V datasheetu piše tudi hitrost preklapljanja, ponavadi gre v kHz.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TECHNIC Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni