|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14666 Aktiv.: 61.99 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 13, 2004 11:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo podpiraš mojo lenobo , že dalj časa sem se spravljal , da opišem postopek. Ni kaj dodati , lepo si to naredil.
lp Jože
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milans Deda

Pridružen-a: Tor 30 Dec 2003 10:36 Prispevkov: 167 Aktiv.: 0.71 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Čet Okt 14, 2004 8:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Nikoli ne veš ampak vseeno!!!!
Morda bi pri tem bilo potrebno še varnostno opozorilo, da tako predelana žarnica ni za osvetljevanje prostorov, ker pri tem lahko nastanejo opekline in poškodbe oči.
Uporaba samo za osvetlitev TIV!
_________________ l.p. Milan
"Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14666 Aktiv.: 61.99 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Okt 14, 2004 8:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Seveda taka žarnica je primerna izključno za osvetljevanje tiskanine. Mora biti v primernem ohišju, da čim manj žarči v okolico. Prah, ki smo ga odstranili iz žarnice je namreč UV filter.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.69 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Čet Okt 14, 2004 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Žarnica je v vakumu ali je pod pritiskom?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Okt 14, 2004 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Izgleda, da je v njej enak pritisk, kot v atmosferi. O tem se z Slowfly -em nisva pogovarjala - zato sem zaradi varnosti žarnico pred vrtanjem zavil v folijo, ki je za živila. Ker nisem opazil kakega uhajanja zraka tega zgoraj nisem omenil.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Okt 14, 2004 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Žarnica je preizkušena ter odlično deluje. Moram reči, da zunanja srajča lepo fokusira ter razprši svetlobo. Na odbiti prej se mi je na določenem mestu pojavila senca.
Še tole, da ne odpiram novega posta:
Tisti, ki nimate komore za sušenje TIV.
V Intersparu sem videl pečico za 4.000 sit (znižana z 8.000 sit), ki bi bila primerna ta to. Prostora na eni mrežici je za ca dve plošči evro formata. Ima termostat mislim tudi da timer.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.02 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Okt 14, 2004 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
ule je napisal/a: |
Žarnica je v vakumu ali je pod pritiskom? |
Te žarnice imajo na zunanjem steklu, ki ga je očistil Silvo, samo UV filter. "Prava" žarnica pa je v notranjosti in je podobna halogenki.
Ko sem si izdelal pečko sem zunanje steklo odstranil v celoti in uporabil samo notranjo halogenko.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.69 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Čet Okt 14, 2004 1:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja vem da je samo UV filter, samo zanima me če med žarnico in zunanjim balonom vakum, pritisk (mogoče kakšen plin).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Okt 14, 2004 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po meni dostopnih informacijah , je med zunanjim zaščitnim balonom in notranjo živosrebrno žarnico navaden zrak . Ko je balon zatesnjen , verjetno pod rahlo znižanim tlakom , da zaradi segrevanja plina in s tem povišanega tlaka , ne bi prišlo do poškodbe (beri eksplozije) Sicer pa imam na ta način predelano VTF žarnico , namenjeno osvetljevanju TIV približno pet let . Razen občasnega brisanja prahu , ne potrebuje nobenega vzdrževanja.
Pa še nekaj sem opazil. Odkar uporabljam tako predelano žarnico , je razen bistveno večje varnosti uporabe še nekaj kar mi je všeč. To pa je , da od takrat več ne zaznavam vonja po ozonu , prej ko sem uporabljal žarnico s popolnoma odbitim balonom , pa je bil ta vonj po nekaj minutah kar intenziven.
BTW. Prah o katerem je govora ni samo UV filter , ampak UV svetlobo pretvori v vidno (tako vsaj nas je učil profesor pri predmetu Električne instalacije in razsvetljava) , čeprav gre del UV svetlobe tudi skozi ta prah.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Okt 14, 2004 6:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moje je prah pri VTF -ki bolj filter kot "transformator" kajti tudi očiščena žarnica sveti - se mi zdi, da še bolj. Lustenčni prah, ki pretvarja valovno dolžino svetlobe v vidni spekter je v flurescentnih ceveh. V svoji praksi sem vrjtno zamenjal več tisoč flurescentinih žarnic. Pri tem sem parkrat naletel, da je gorela le polovica flurescentne žarnice to pa ravno zaradi tega, ker je bil prah v notranjosti slabo nanešen.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.37 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Čet Okt 14, 2004 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa še nekaj sem opazil. Odkar uporabljam tako predelano žarnico , je razen bistveno večje varnosti uporabe še nekaj kar mi je všeč. To pa je , da od takrat več ne zaznavam vonja po ozonu , prej ko sem uporabljal žarnico s popolnoma odbitim balonom , pa je bil ta vonj po nekaj minutah kar intenziven
Glede na tanjšanje ozonske plasti , bi bilo bolje uporabljati ODBITO žarnico , bodo zeleni bolj VESELI
_________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.05 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Okt 14, 2004 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko časa osvetljujete s takšno žarnico?
Imam eno pripravljeno že kar nekaj časa (beri 10+let) , pa se mi jo nikakor ne da začeti uporabljati. . Moral bi narediti še eno komoro, pa nimam nobenega pravega prostora za vse skupaj. ..... V glavnem sto "tehtnih" razlogov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Okt 14, 2004 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam osvetljujem 7 (sedem) minut.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.37 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Čet Okt 14, 2004 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Od 8 do 12 minut , potem nastanejo težave . Predloga na pavsu in obdelana z nitrom.
_________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 484 dni