www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

HOME WIRELESS
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.67
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 10:46 am    Naslov sporočila:  HOME WIRELESS Odgovori s citatom

Doma bi rad postavil WIRELESS home network. Iščem solidno opremo in zmerno ceno. Za vaše predloge se zahvaljujem.
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.37
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Usmerjevalnik linksys 160NL.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam kar modem z wirelessom in dela vredu. Če imaš to možnost jo izkoristi. Usmerjevalnik lahko še zmeraj dokupiš.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

se strinjam z Markotom. Imam 160NL, gor dd-wrt in zadeva omogoča poleg pravega mrežnega diska (USB ključek, npr, lahko tudi zunanji HDD) še marsikaj drugega, kot je npr. torrent odjemalec, f*p dostop, lahko nastavljaš praktično vse. Solidna zadeva. Če se ne rabi mrežni disk je pa dovolj npr. wrt54GL s tomato (ali dd-wrt) firmware-om gor, s tem da ta model nima wireless-n načina dela, medtem ko ga 160-ka ima. Menjava firmware-a je skoraj obvezna, ker je tovarniški zelo ubogi, ne moreš nič delat, pa še zelo rad se obeša.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče butasto vprašanje, toda katere so funkcije in zmožnosti tomato ali dd-wrt firmwarea napram originalnemu, ki so toliko boljše, da je smiselna nadgradnja ?

Doma je wrt54GL naložen je zadnji uradni firmware in se je dalo lepo nastaviti tako varnost za Wi-Fi, kot ostale stvari, ki gredo skupaj z routerjem.

Zaenkrat (dober mesec) dela brez težav. Manjka mu samo beleženje kako je s povezavo do ISP, kar je imel prejšnji Linux router, vendar ta zmožnost ob dosedanjem dobrem delovanju linije niti ni pomembno ali je ali ni.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vitez93
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00
Aktiv.: 4.99
Kraj: Celje- Dobrna

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z Tomato-m ga lahko "čipiraš" Very Happy Povečaš moč oddajanja. Z original firmware-om v moji sobi še dober prenosnik ni zaznal omrežja, z tomato-m pa imam sedaj z telefonom 2/3 polnega signala.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.01

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DD-WRT ponuja nekaj več opcij routanja, nastavljanja ip-jev ter administracije.

Sicer za navadnega uporabnika nima kakšnih bistvenih prednosti.

Je pa meni všeč možnost, da lahko wifi čez noč ugasneš
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

offtopic
Je wirless namenjen za rabo v prostoru - za rabo zunaj prostora? Osebno sem po celi hiši na "punktih" kjer se priklaplja računalnik razpredel kablovje. Že itak smo preveč izpostavljeni elektromagnetnem smogu, zakaj bi iz stanovanja naredili mikrovalovno pečico, če to ni nujno. Sevanje teh naprav ni nedlolžno, v to me ne bo prepričal nihče.
V neposredni bližini - kak meter od moje delovne mize sem imel en brezžičen ruter. Če sem dolgo bil za PC-jem, me je začela boleti glava. Sumil sem nov monitor - na tisto škatlo niti pomislil nisem. Potem ga je nekoč "scimala" strela. Pa sem ga zamenjal z navadnim - žičnim. Od tistega časa ni bilo več kakega glavobola. Po tistem sem tudi ožičil hišo. Na kako brezžično "udobje" ne pomislim več.

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 6:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja to imaš prav. Jaz sem ga tudi pred nadavnim odmaknil iz stacionarnega računalnika v sobi. Ampak problem je bil da sem rabil povezavo preko routerja, ker vzpostavljanje klicne linije na linuxu nisem še vešč. Sedaj ko sem dobil nov modem je že sam privzeto nastavljen, da deluje kot router pa še wireles ima integriran. Vseeno sem na njega položil še router kateri ima nezaščiten wireles saj imam eno bedno napravo katera ne zna prebrati enkripcije in zmrzne. Ja če imaš telefon ali pa prenosnik ali kako drugo zadevo ki nemore uporabljati kabljovja, brezžična komunikacija zmeraj pride prav.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.67
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za napotke. Dobil sem od telekoma zastonj SINOPE 568+. Sedaj imam naslednje probleme:

Prenosnik vidi moje brezžično omrežje vendar ne pridem do interneta. Mislim, da je problem v IP naslovih in njihovih nastavitvah.
Hišni Lan ima nastavljene fiksne IP adrese npr 10.0.2.5 za klienta. Dostop do interneta je izveden preko HW požarnega zidu IP 10.0.2.1 To dela Odlično.
brezžično omrežje pa ne gre skozi. Nimam izkušenj na tem področju, zato se lovim.

Prilagam prtscr mrežnih nastavitev na Prenosniku in SINOPE 568+. Za odgovore se zahvaljujem.

ip_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  33.65 KB
 Pogledana:  0 krat

ip_1.jpg

sinope.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  27.7 KB

sinope.jpg

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.37
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
offtopic
Je wirless namenjen za rabo v prostoru - za rabo zunaj prostora? Osebno sem po celi hiši na "punktih" kjer se priklaplja računalnik razpredel kablovje. Že itak smo preveč izpostavljeni elektromagnetnem smogu, zakaj bi iz stanovanja naredili mikrovalovno pečico, če to ni nujno. Sevanje teh naprav ni nedlolžno, v to me ne bo prepričal nihče.
V neposredni bližini - kak meter od moje delovne mize sem imel en brezžičen ruter. Če sem dolgo bil za PC-jem, me je začela boleti glava. Sumil sem nov monitor - na tisto škatlo niti pomislil nisem. Potem ga je nekoč "scimala" strela. Pa sem ga zamenjal z navadnim - žičnim. Od tistega časa ni bilo več kakega glavobola. Po tistem sem tudi ožičil hišo. Na kako brezžično "udobje" ne pomislim več.

Moj šef je imel doma en ceneni wifi router, ki je s svojim sevanjem resetiral kabelski modem, ki je bil poleg na mizi. Jaz ga imam v zgornjem nadstropju, kjer nihče ne živi. Potrebujema ga pa za komunikacijo s 50m oddaljeno delavnico. Zato sem šel tudi v menjavo firmwara, ker osnovni ni omogočal dviga moči in pa povezave client-bridge.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na PC-ju vključi DHCP (samodejno dodeli IP naslov) in ne vpisuj IP-jev. ALi pa v Sinope-ju izključi DHCP. Sicer je domača mreža ponavadi na naslovih 192.168....in ne 10.0...... kot vidiš router dela na 192.168.1.x, ti pa čisto drugje, zato se ne povohata.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obkljukaj avtomatsko izbiro IP-ja (priponka) in v modemu na Configuration/Internet vpiši uporabniško ime in geslo, da se ti bo modem povezal na internet. Tako ti ne bo treba na prenosniku vspostavljati povezave.

image.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  39.95 KB
 Pogledana:  1 krat

image.JPG

image1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  32.69 KB

image1.jpg

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Potrebujema ga pa za komunikacijo s 50m oddaljeno delavnico
- internet želim napeljati do hiše, oddaljene pribl. 1.700 metrov zračne črte.
Vidnost je, če bi dal anteno na visok drog.
Zaenkrat me zanima samo to, kakšne naprave rabim na oddajni strani (tam, kjer imam T-2 modem) in kakšne na sprejemni (kjer bom imel PC), da malce pobrskam po cenikih, da vidim, kako drag hec bi to bil.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.01

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Zanimivo. Jaz sem pa spal 20cm od routerja. In to neverjetno dobro. Whistle
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni