www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

433 MHz antena
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Maj 2010 19:45
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 14, 2010 9:48 pm    Naslov sporočila:  433 MHz antena Odgovori s citatom

Zdravo,
ali bi lahko z boljšo anteno povečal domete RF daljinca ATI Remote wonder?
ATI Remote wonder oddaja na frekvenci 433MHz. Na sprejemniku je vgrajena antena iz mehke žičke dolžine 15,5 cm.
Ker je žička mehka, se večkrat zvije. Ali to vpliva na sprejem?
Ali je mogoče na to žičko preklopiti kakšno boljšo anteno (večjo trdo žico) in s tem povečati domet daljinca?
Oziroma ali je mogoče kako drugače povečati domet tega FR daljinca?

LP SaX
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 14, 2010 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preberi tole: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=7148
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 6.00
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 14, 2010 10:44 pm    Naslov sporočila: icon_warning  Odgovori s citatom

Ti lepo spravi tisto žico, ki se zvija v kako slamico, da bo vedno stala pokonci ! Potem pa za njo 15cm oddaljenosti zadaj postavi še pokončno 20cm bakreno palčko-žico. Zadnjo v smeri od koder ponavadi uporabljaš daljinca mora daljinc videt vrh. Tako boš dobil malce poboljšan sprejem. Lahko pa namesto one dodatne žičke zalepiš v isti oddaljenosti za sprejemnikom-anteno samolepilno zidno ALU tapeto velikosti 70x 70, pa bo še malce bolje Angel
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.90
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 14, 2010 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To deluje kot dipol vdrugem pa kot usmerjena antena.. Matjaž Vidmar je nekoč v zrs ju objavil zanimivo anteno.."lonec" ..Preprosto vendar matematično točno izdelana po valovni dolžini da deluje kot se spodobi .
Nazaj na vrh
sax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Maj 2010 19:45
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 15, 2010 9:53 am    Naslov sporočila: icon_sad  Odgovori s citatom

Hvala za nasvete.
Sem poskusil samo poravnati žičko na sprejmniku in je zadeva delovala že VELIKO bolje.
Bom pa poskusil še katero od predlaganih rešitev.

Hvala in lp SaX
Nazaj na vrh
usy
Član
Član

Pridružen-a: Pet 16 Feb 2007 15:21
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 10, 2010 4:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

jaz pa imam težavo pri sprejemu signala za odpiranje garažnih vrat.

In sicer, kupil sem anteno 933,92MHz ki je bila dodatna oprema sprejemnika v motorju za odpiranje vrat. Priloženo je samo 5m kabla. Nikjer pa ne piše koliko ohmski kabel je to. 5m kabla mi je premalo jaz bi ga potreboval vsaj 15 oz 20m.

Zanima me sledeče:
-Koliko ohmski kabel je potreben za podaljšanje obstoječega (ali lahko izmerim koliko ohmski je sedaj?)
-Ali lahko zamenjam kabel recimo iz 75 na 50ohmov, brez da bi se to očitno poznalo pri sprejemu?
-Ali bom potreboval antenski ojačevalnik? Če da katerega in kako ga najdem

Hvala lepa za morebitne odgovore.
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 10, 2010 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tip sprejemnika in proizvajalec ti je verjetno znan. Raziskavo začni s te strani.
Nazaj na vrh
usy
Član
Član

Pridružen-a: Pet 16 Feb 2007 15:21
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 10, 2010 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja sprejemnik je vgrajen v motor, na tiskanem vezju skupaj z motorno elektroniko. Ta proizvajalec motorja pa ne ponuja dodatnega ojačevalnega vezja za anteno.

Mogoče kdo ve kako je ta frekvenca občutljiva na zamenjavo kabla kot sem zgoraj napisal?
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 10, 2010 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem pa pripni slike antenskega priključka posnete čelno in iz strani. Mogoče se bo dalo kaj sklepati.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70791.50

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 12, 2010 11:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
dgrude
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 13:44
Aktiv.: 1.00
Kraj: Velike Lašče

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 22, 2011 2:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Imam 433MHz oddajnik, ki oddaja informacije. Zanima me kako naj naredim anteno.
Razmišljal sem, da bi na izhod oddajnika dal tuljavo, naprej pa bi na PCB-ju pustil odprto vezico. Mislite da bi bilo to vredu in kakšna vrednost tuljave bi morala biti, da bi bila dovžina antene (odprte vezice) cca3,5 cm.
LP
Nazaj na vrh
Sadida
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53
Aktiv.: 3.23
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 22, 2011 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preberi si tole

http://www.rfm.com/corp/appdata/antenna.pdf
Nazaj na vrh
dgrude
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 13:44
Aktiv.: 1.00
Kraj: Velike Lašče

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 22, 2011 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za pripeto gradivo. Zanaima me le še, ali je lahko tuljava uporovnega tipa.
Lp
Nazaj na vrh
novak3
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 23 Dec 2009 14:23
Aktiv.: 0.04
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 01, 2011 9:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zanima me če ima kdo kakšne tehnične izkušnje med chip antenami in
helical antenami za področje 433MHz

Izbiram med med omenjenima antenama in bi bil prav vesel kakšnega nasveta,
dobrih in slabih lastnosti...ipd.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 01, 2011 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Chip antena je dobro breme. In sicer tako, ki večino energije porabi zase. No nekaj jo celo uide v eter....
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni