www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PROBLEM Z ČIPOM 4026

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jarc240
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Apr 2010 16:41
Aktiv.: 0.12
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 11:49 am    Naslov sporočila: icon_question PROBLEM Z ČIPOM 4026 Odgovori s citatom

Imam problem z tem vezjem:

Vse skupaj naj bi štelo impulze.Zaradi čipa ki deluje kot števec in dekodirnik sem se odločil tudi izdelati to vezje.Vendar imam par problemov.Ko sem zvezal vse skupaj na protoboard (tako kot je narisano,brez dodatnih elementov) je bilo vse OK potem pa ko sem pa dal impulz se pa ni zgodilo nič. Zmeril sem tok med nogico in impulzom, in ugotovil da se tok ne prepusti.Vdd=5V Vss=0V
LEPO LEPO prosim če mi pomagate, zanima me kaj bi vi vezal zraven čipa da bi ustvarili predpogoje za delovanje čipa. (kakšna slika vezja bi mi zelo olajšalo stvari).
Tukaj so specifikacije čipa:
http://www.ic-elect.si/pub/files/product_files/000040260100.pdf
To je moje prvo vezje in zato res rabim pomoč (nekje je treba začet).

counter.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  23.13 KB
 Pogledana:  18 krat

counter.PNG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reset si imel na GND?
Si preveril, če morajo biti med ICji in displayi še kakšni upori?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Manjka pull-down upor v na reset-u ter clock-u. Led displej bi načeloma moral priklopiti preko uporov.
jarc240
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Apr 2010 16:41
Aktiv.: 0.12
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čip je tako narejen da lahko direktno priključiš displeje zaradi tega mi je tudi tako ušeč samo vezje ker je zelo simpl Very Happy

No tudi upore sem dal clock-->čip vendar se count noče aktivirat.
Kaj menite kaj bi lahko šlo narobe?????

Aja pa reset sem imel preko tipke priključen na 5V, tako da ni možnosti da mi
reset nagaja.
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.12
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na strani 3-74 datasheeta je podano kako priklopiš LED displej. Direkten priklop displaya na dekoder lahko uniči čip.
Za dekadni števec in 7 seg. display bi bil bolj primeren 4511 čip, ki vsebuje še driver za display.

Nazadnje urejal/a borber Ned Mar 20, 2011 3:07 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V opisih 4026 ne najdem podatka, da je tok izhodov limitiran. Tudi sheme, ki vsaj obetajo, da delujejo (pripeta shema to ni), imajo upor med skupno katodo posameznega prikazovalnika in maso.

Sicer to pomeni različno svetilnost segmentov prikazovalnika v odvisnosti koliko segmentov je vključenih, ampak vsaj nekaj omejuje tok na znosno raven.

Ob današnji ceni uporov malih moči je to šparanje nesmiselno, bolje je, če vsak segment dobi svoj predupor, kar se pogosto izkaže za dobrodošlo, če delaš enostransko ploščico in namesto žičnih prevezav (ki se jim ni mogoče zogniti), vgradiš upore.

Pridobiš na estetiki in bolj zanesljivem delovanju.

Še to, kot ti je že povedal Silvo:

Pull-down upori na Reset in Clock so nujni in obvezni!

Če ni pull-down uporov, sta ta dva pina na visokem nivoju. Vhodna impedanca CMOS vezij je tako visoka, da se pin vede kot antena in se naelektri na stanje logične 1.

Pripeta shema, kot sem že napisal, je zanič, milo rečeno. Nisi pogledal nobene druge sheme s tem čiperajem in se vprašal, zakaj je na tej tako malo elementov ?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni