|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Koliko pri svojem delu uporabljam osciloskop? |
Brez osciloskopa svojega dela ne bi mogel opravljat (opiši) |
|
19% |
[ 36 ] |
Osciloskop privlečem na plan izjemoma. (reševanje kakega težkega defekta oz. kaj podobnega) |
|
32% |
[ 60 ] |
Imam osciloskop, a ga skoraj ne uporabljam |
|
11% |
[ 21 ] |
Osciloskop - kaj je to? |
|
7% |
[ 14 ] |
Nimam osciloskopa, bi pa ga rabil |
|
29% |
[ 55 ] |
|
Skupaj glasov : 186 |
|
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 9:04 pm Naslov sporočila: Kako pogosto pri svojem delu uporabljam osciloskop? |
|
|
Velikokrat opažam, da začetniki v elektroniki mislijo, da je osciloskop nujna merilna oprema v domači delavnici. Običajno pa kupujejo low-kost analogne variante. Torej z anketo skušajmo ugotovit koliko zares rabimo osciloskop. (doma ali v službi) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam osciloskop, a ga skoraj ne uporabljam.
Sicer zdaj tudi ne delam kaj dosti česarkoli povezanega z elektroniko, če pa že, je najpogosteje uporabljan component tester.
Aja, imam pa starega analognega Hameg-a 203-6 brez spomina.
V časih rtv servisa sem ga sicer uporabljal, a bi shajal tudi brez.
Recimo da mi je olajšal popravilo pri ene 10%, pa naj bo 15% popravil, če ga pa ne bi imel pa bi ostalo nepopravljenih le 1 ali 2% TVjev.
Ne rečem, pri nekih zadevah je skoraj nepogrešljiv, a nikakor ne pri začetnikih.
Tem je, po mojem mnenju, -če ga že uporabljalo (oziroma sploh znajo uporabljat)- kvečjemu potuha.
Če bi začetniki poznali ves možen instrumentarij bi si kot nujno opremo želeli tudi kakega 48-kanalnega logičnega analizatorja, GHz spektralca ali podobne krame z zvenečim nazivom....
Šment, sem čisto pozabil da imam tudi tole igračko.
Nazadnje urejal/a MadMax Sob Avg 06, 2011 9:31 pm; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moje delo ca 25 let aktivega dela na industrijskem vzdrževanju. (zadnjih pet let pa nisem več v elektro stroki) Lesna industrija takrat srednje veliko podjetje. Vsemogoča oprema od klasičnega krmilnjena, do krimilnikov narejenih z logiko, pa S5 S7 pa še kaj bi se našlo.
Nekje ob prihodu vse več strojev z vse več elektronike bi včasih prišel prav tudi osciloskop. Nekako sem si ga izboril dokaj hitro. Iskra MA 4046 če se ne motim.
Koliko sem ga pri svojem delu uporabil sem odgovoril pod anketo pod odgovor dva.
V domači delavnici jih je ene par. Vsi so bolj "faznprifarji". (zgoraj omenjen iskrin, pa en ročni wellemanov, pa še en na voltcraftovem multimetru. ) Skoraj nobenega ne uporabljam. Še največ rabim borisov poscope. Ostalo analogno brez spomina je malo boljše kot "faznprifar". Zato je moj nasvet, da si začetnik raje kupi boljši multimeter kot "slab" osciloskop. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.93 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Doma imam enega nižjecenovnega digitalnega (Owon PDS6062T) in se mi je že večkrat izkazal za nepogrešljivega.
Najbolj pogosto ga pa vključim, ko kakšna stvar ne deluje po pričakovanjih in potem iščem napake.
Sicer znata biti samo 2 kanala malo omejujoča, ampak za večino stvari sta dovolj. Precej uporabna zadeva je tudi vhod za eksterno proženje.
Nazadnje urejal/a David2204 Čet Avg 18, 2011 2:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osciloskop je uporabna naprave, ji pa težko rečem instrument. Vse meritve na osciloskopu so namreč kar se razreda točnosti tiče prej indikator kot kaj več. Omejitev je že debelina žarka.
Potrebno pa je razlikovati med analognim in digitalnim osciloskopom, to sta namreč dve različni napravi, ki omogočati povsem različne meritve, čeprav se na prvi pogled ne zdi tako.
Z osciloskopom največkat ugotavljamo prisotnost nekega signala. Povedati velja, da se to v veliki večino primerov da narediti tudi z navadnim analognim AVO metrom.
Je pa začetniku osciloskop uporabna in prijetna naprava, saj ga mnogokrat poduči o kaki stvari, ki si jo na ta način bolj plastično predstavlja.
V večini primerov rešim vse brez njega, sem ga dolgo uporabljal kot monitor za spektralni analizator. Ta je pri marsikateri RF gradnji res nepogrešljiv. Sedaj imam za spektralni analizator svoj monitor.
Sem pa danes odkril kar nekaj stvari, ki bi jih brez digitalnega osciloskopa verjetno ne našel nikoli. O tem bom več napisal v članku.
Vsekakor je osciloskp naprava, ki je po svoji veljavi krepko precenjena. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihec Član

Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 20:10 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam uporabljam PoScope. Ni bohvekaj, ampak glede na trenutni "level" elektronika, zadostuje mojim potrebam. Je pa res, da trenutno že pogledujem za osciloskopom z večjim frekvenčnim karakteristikam  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.23 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dokler osciloskopa nisem imel, sem mislil, bi prav prišel za to in ono, odkar ga imam, pa ugotavljam, da je res univerzalna reč (voltmeter, signal traser in podobno), vendar pogosto manj uporaben (ali vsaj bolj štorast) od dobrega multimetra in točne sheme naprave, ki se popravlja.
Ne bom rekel, da je neuporaben, sploh ne, samo ni tako vsemogočen kot ga opisujejo v šolah. Pride prav, vendar ne kar vsak dan. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.42
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem dodal opcijo "Nimam osciloskopa, bi pa ga rabil".
Tole v bistvu tudi zame velja, ker sedaj imam neko igračo, ki se ji težko reče osciloskop. Ampak tudi ta pride včasih prav
Osciloskop je vsekakor zelo praktična zadeva, sploh digitalni za opazovanje raznih neperiodičnih signalov. Ni pa stvar vsemogočna... _________________ Tule nisem več aktiven.
Nazadnje urejal/a gumby Čet Avg 11, 2011 3:17 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.65 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 10:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moram reči, da imam osciloskop zelo malo časa. Kar nekajkrat do sedaj pa bi ga potreboval pa ga nisem imel. Sem ga pa takoj po nakupu že koristno uporabil. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Alex17 Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46 Prispevkov: 476 Aktiv.: 2.56 Kraj: Ljutomer
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaenkrat nimam še nobenega, bi mi pa včasih res prav prišel digtalni spominski, saj se ukvarjam večinoma z digitalno tehniko. Predvsem za "šnofanje" po podatkovnih linijah v napravah in shranjevanje dogodkov za nekaj časa nazaj.
V šoli smo uporabljali analogne, večinoma za šolske vaje, včasih tudi za kakšno popravilo in so bili tudi uporabni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.77 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Zato je moj nasvet, da si začetnik raje kupi boljši multimeter kot "slab" osciloskop. |
O tem se jaz že nekaj časa spračujem kakšen je dober in poceni multimeter, seveda pri meni mi znamka ne pomeni nič, bolj se vbadam z vprašanjem kolikšno vlogo igra RMS test. Sam sem gledal UNI-trend in podobne ugodne multimetre. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3358 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz uporabljam Poscope. Brez njega ne bi hotel več biti, verjamem pa, da so boljši osciloskopi na voljo. Svojo ceno je odplačal.
Pomaga mi pri iskanju napak, kot sledilnik signala.. seveda pri nizkih frekvencah, no, saj v visokih frekvencah se ne kretam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.71 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upam da anketa ni nastala zaradi mene, saj sem (mislim da) zadnji ki sem dobil oscilokop...
Uporabim ga takrat ko mi kaksno vezje ne deluje (na izhodu ne daje zeljenega signala) in z osciloskopom preverim (kot indikator) kako in kaj...
Recimo; 1 mesec sem se hecal z zakljucnim izdelkom in nisem nasel napake. Po 15ih minutah meritev z osciloskopom sem zadevo resil.
Silvo pod kaj uvrscas Low cost analogne osciloskope? _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
start je napisal/a: |
Upam da anketa ni nastala zaradi mene, saj sem (mislim da) zadnji ki sem dobil oscilokop...
|
Ja načeloma je anketa nastala zaradi tvojega sporočila. Sicer pa me je v resnici zanimalo kolikim elektronikom je osciloskop res osnovni instrument.
Recimo; 1 mesec sem se hecal z zakljucnim izdelkom in nisem nasel napake. Po 15ih minutah meritev z osciloskopom sem zadevo resil.
|
Nam razložiš težavo?
Silvo pod kaj uvrscas Low cost analogne osciloskope? |
Kot sem napisal - med "faznprifarje". Analogni - digitalni /fazni preizkuševalec - multimeter
Poskusi z navadnim osciloskopom recimo pomerit kareršenkoli signal (1Wire, i2c, ravno te dni se ukvarjam z rfid-om recimo Manchester protokol) Frekvenca naštetih protokolov je sila nizka. A kaj ti pomaga. Paket zleti - na ekranu boš videl mora, da bo žarek zanihal - to je pa tudi vse.
V firmi sem osciloskop privlekel na mesto "nesreče" takrat, ko sem se želel prepričat, recimo če nek enkoder dela, če neka takt kartica iz katere so leteli konstantni signali dela, sicer sem velikokrat uporabljal kar logično sondo. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.71 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2011 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko razlozim ja.
Dve IR LED diode morata utripati s 38kHz in 56kHz. Poracunam vrednosti elementov in sestavim testno vezje. Priklopim in kot nalasc zadeva "mrtva". Temeljito pregledam vezje, nikjer ne najdem napake. Vse povezave so pravilne. Sumim da sem bil povrsen pri izracunu vrednosti elementov. Izracunam in pridem do drugih rezultatov, ki pa spet niso spravili projekt k zivljenju.
Ker me je zanimalo ali IR LED diode svetijo (utripajo zelo hitro), sem jih pogledal prek fotoaparata na mobilnem telefonu.
Zadeva sveti...
Tako sem se igral kar nekaj casa, dokler nisem prisel do osciloskopa, kjer sem ugotovil da na izhodu dobijam pravokoten signal vendar je duty cycle napacno izracunan. Ponovno preracunam in pridem do zeljenega rezultata...
Torej igral sem se "na blef", potem pa mi je osciloskop nekoliko olajsal zadevo...
P.S. bilo je se nekaj tezav, ampak tiste niso bile vezane na osciloskop... _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni